Τα αδέρφια γνωρίζονται καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον, πράγμα που σημαίνει ότι ξέρουν ακριβώς ποια κουμπιά να πατήσουν για να τρελάνει ο ένας τον άλλον! Τι κάνετε όταν οι τσακωμοί, οι καυγάδες και η αντιπαλότητα φαίνεται να καταλαμβάνουν το σπίτι;

Ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην επίλυσή τους και να τους σταματήσουν πριν καν ξεκινήσουν:

Κάντε τα αδέρφια να περνούν χρόνο μαζί

Αφήστε τα παιδιά σας να περνούν χρόνο μαζί κάνοντας διασκεδαστικά πράγματα. Δώστε τους την ευκαιρία να βγουν μαζί για ένα «ραντεβού» με τη μαμά ή τον μπαμπά. Διαλέξτε κάτι που τους αρέσει να κάνουν και τα δύο, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει απλά να βγείτε μαζί τους έξω για παγωτό. Αυτές οι εμπειρίες τους δίνουν την ευκαιρία να περάσουν χρόνο μαζί ενώ βρίσκονται σε «ουδέτερο έδαφος» και με την πάροδο του χρόνου ενισχύουν τους αδελφικούς δεσμούς.

Διδάξτε τα αδέρφια να αγαπούν τον ένα το άλλο

Αυτό δεν είναι εύκολο έργο και είναι πιθανό να είναι κάτι που θα πρέπει να τους το υπενθυμίζετε ξανά και ξανά. Όταν τα παιδιά σας τσακώνονται μεταξύ τους, κάντε τα να σταματήσουν και να αναφέρουν δύο-τρία πράγματα που αγαπούν το ένα στο άλλο ή για τα οποία νιώθουν τυχερά που έχουν αδερφό-ή. Αν και η πρακτική αυτή μπορεί να τα δυσκολέψει μερικές φορές, θα τα βοηθήσει μακροπρόθεσμα να αλλάξουν την οπτική τους. Είναι σημαντικό να αποσπάσουν την εστίαση από τον εαυτό τους και να αφιερώσουν λίγο χρόνο για να θυμηθούν τι εκτιμούν το ένα για το άλλο.

Διδάξτε τα αδέρφια πώς να ζητούν συγγνώμη

Χρειάζονται δύο για να γίνει καυγάς, οπότε υπάρχει πάντα κάποιο μέρος της διαμάχης για το οποίο κάθε παιδί θα είναι υπεύθυνο. Είναι σημαντικό να κάνετε τα παιδιά σας να σκεφτούν πού βρίσκεται η ευθύνη τους. Δεν μπορούν να ελέγξουν τι τους κάνουν οι άλλοι, αλλά μπορούν να ελέγξουν πώς αντιδρούν σε αυτό. Διδάξτε τους να ζητούν συγγνώμη – η συγγνώμη τους μπορεί να μην είναι γνήσια στην αρχή, αλλά είναι καλό να γνωρίζουν τι βήματα πρέπει να κάνουν όταν χρειάζεται να πουν ότι λυπούνται και να συμφιλιωθούν. Ζητήστε από το παιδί σας να πει τι έκανε, γιατί ήταν λάθος και μετά ότι λυπάται που το έκανε.

Κάντε ένα σχέδιο για το πώς θα χειριστείτε καλύτερα τους καυγάδες ανάμεσα στα αδέρφια την επόμενη φορά

Όταν τα πνεύματα «ανάβουν» μπορεί να είναι δύσκολο για τα παιδιά να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους (συχνά ούτε οι ενήλικες έχουν αυτοέλεγχο). Όταν η «ατμόσφαιρα» γίνει εκρηκτική, αφιερώστε λίγο χρόνο για να ρωτήσετε τα παιδιά σας πώς πιστεύουν – το καθένα χωριστά – ότι θα μπορούσαν να είχαν χειριστεί καλύτερα την κατάσταση. Συζητήστε μαζί τους μερικούς τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να το χειριστούν καλύτερα την επόμενη φορά που θα συμβεί κάτι τέτοιο. Βεβαιωθείτε ότι θυμάστε το «πλάνο παιχνιδιού» και να είστε πρόθυμοι να τους υπενθυμίσετε πώς σχεδίαζαν να το χειριστούν, όταν τα πράγματα αρχίζουν να… «θερμαίνονται».

Μην αποθαρρύνεστε αν τα παιδιά σας συνεχίσουν να τσακώνονται και να μαλώνουν

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, είναι μέρος της δουλειάς των αδερφών να αλληλοενοχοποιούνται. Όταν συμβαίνει αυτό, τα παιδιά μαθαίνουν πώς να αντιμετωπίζουν τις συγκρούσεις και τους ανθρώπους που τα εκνευρίζουν – δεξιότητες που θα τα βοηθήσουν στην ενήλικη ζωή!