Τα κυριακάτικα γεύματα στο μεγάλο τραπέζι του σαλονιού, η ταινία με πίτσα τα Σαββατόβραδα, το πρωινό που τρώτε όλοι μαζί το πρωί της πρωτοχρονιάς δεν είναι απλά οικογενειακές συνήθειες. Είναι  η οικογενειακή σας «ταυτότητα». Οι ιδιαίτερες «τελετουργίες» που κάνουν την οικογένειά σας «μοναδική». Ένας μοναδικός τρόπος να επικοινωνήσετε ποιοι είστε και τι εκτιμάτε στην ζωή. Συνήθειες που έρχονται από προηγούμενες γενιές ή που μπορείτε να δημιουργήσετε εσείς, ως πρωτοπόροι, με την δική σας οικογένεια.

 

Τι είναι οι οικογενειακές συνήθειες;

Οι οικογενειακές συνήθειες υπάρχει πιθανότητα να είναι κοινές από οικογένεια σε οικογένεια, όπως αυτές των θρησκευτικών εορτών (σούβλισμα, κουλουράκια, μελομακάρονα…). Μπορεί όμως να είναι τόσο μοναδικές που κανένας άλλος, εκτός οικογενείας, να μην τις καταλαβαίνει. Όπως…

  • Να τραγουδάτε ένα τραγούδι όλοι μαζί.
  • Να φτιάχνετε το αγαπημένο πρωινό του εορτάζοντα, για όλη την οικογένεια, την ημέρα που έχει γενέθλια.
  • Να έχετε έναν δικό σας τρόπο για τα φιλιά ή για τις αγκαλιές της καλημέρας.
  • Να επικοινωνείτε με «κωδικοποιημένες» λέξεις ή να χρησιμοποιείτε «παρατσούκλια» για να φωνάζετε ο ένας τον άλλο.
  • Να χαιρετάτε το παιδί σας με έναν ιδιαίτερο τρόπο όταν φεύγει για το σχολείο
  • Να χρησιμοποιείτε, όταν παίζετε μεταξύ σας, τους δικούς σας κανόνες για τα επιτραπέζια.

 

Γιατί είναι σημαντικές οι οικογενειακές συνήθειες;

Οι συνήθειες αυτές δίνουν στα παιδιά, αλλά και σε εσάς την αίσθηση της ασφάλειας, της ταυτότητας και του ανήκειν. Αυτό συμβαίνει επειδή τα ιδιαίτερα πράγματα που κάνετε παρέα έχουν μοναδική σημασία για όλους σας. Δημιουργούν κοινές αναμνήσεις και χτίζουν οικογενειακές σχέσεις και δεσμούς. Ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που οι συνήθειες αυτές μπορούν να λειτουργήσουν παρηγορητικά για ένα παιδί, όταν κάτι αλλάζει. Έτσι η  συνήθειά σας να του διαβάζετε παραμύθι πριν τον ύπνο θα το βοηθήσει σημαντικά σε περίπτωση που χρειαστεί να κοιμηθεί σε άλλο περιβάλλον.  Και αυτό γιατί με αυτό τον τρόπο νιώθει ηρεμία, μιας και ο κόσμος του φαντάζει ως ένα ασφαλές και προβλέψιμο μέρος. Παράλληλα επικοινωνούνται, αλλά και ενισχύονται, οι οικογενειακές σας αξίες.

 

Ιδέες για διασκεδαστικές συνήθειες

  • Εβδομαδιαία κινηματογραφική προβολή. Μπορείτε μία φορά την εβδομάδα να προγραμματίζετε να δείτε μια οικογενειακή ταινία όλοι μαζί. Παραγγείλτε το αγαπημένο σας φαγητό, βάλτε να πιείτε τον αγαπημένο σας χυμό, ξαπλώστε στρωματσάδα και απολαύστε την.
  • Μια διασκεδαστική καθημερινή ρουτίνα. Σκεφτείτε τι μπορείτε να εντάξετε στην καθημερινή σας ρουτίνα που να είναι και διασκεδαστικό. Μπορείτε για παράδειγμα να βάζετε ένα αστείο σημείωμα στο φαγητό του ή να βρίσκετε διαφορετικούς τρόπους για να λέτε καλημέρα (σιγανά, δυνατά, αθόρυβα, ψιθυριστά, σε άλλες γλώσσες… )
  • Συνήθεια μια φορά τον χρόνο. Επιλέξτε κάτι ιδιαίτερο να κάνετε όταν έχετε γενέθλια. Κάτι που να μπορείτε να επαναλαμβάνετε κάθε χρονιά.
  • «Γιορτάζοντας» τις γιορτές. Μπορείτε να δημιουργήσετε μια ευχάριστη συνήθεια για να κάνετε μέσα στις γιορτές. Για παράδειγμα μπορείτε να φοράτε όλοι ασορτί πιτζάμες το βράδυ της πρωτοχρονιάς ή να βάζετε κρυφά ένα ξύλινο αυγό μέσα στο καλάθι με τα Πασχαλινά αυγά, χωρίς να ξέρετε ποιος θα το πάρει.
  • Μια φορά τον μήνα. Κάθε μέλος της οικογένειας αποφασίζει μια φορά τον μήνα να κάνετε όλοι μαζί κάτι διαφορετικό. Μια βόλτα με το ποδήλατο, μια επίσκεψη σε ένα μουσείο, μια κοντινή εκδρομή…

 

Πότε πρέπει να αλλάξετε «συνήθειες»;

Όσο σημαντικό είναι να καλλιεργείτε τις συνήθειες μέσα στην οικογένειά σας άλλο τόσο είναι και το να ξέρετε πότε χρειάζεται να τις σταματάτε ή να τις μετατρέπετε. Τα παιδιά μεγαλώνουν, αλλάζουν και μαζί τους αλλάζουν και τα ενδιαφέροντά τους. Έτσι μπορεί να προτιμούν, για παράδειγμα,  να περάσουν χρόνο με τους φίλους τους παρά να δουν κάποια ταινία μαζί σας. Και αυτό είναι λογικό να συμβαίνει. Συζητήστε μαζί του και βρείτε παρέα να κάνετε κάτι που θα είναι μέσα στα ενδιαφέροντά του.