Μικρά ή μεγάλα τα παιδιά είναι σχεδόν πάντα έτοιμα να συμμετέχουν σε όλα τα παιχνίδια για πάρτι! Σε ταράτσες, αυλές ή πάρκα μπορείτε να οργανώσετε τα πιο όμορφα καλοκαιρινά γενέθλια. Διαλέξτε λοιπόν τα παιχνίδια που θα… πρωταγωνιστήσουν στο πάρτι σας και εμείς σας έχουμε όλες τις λεπτομέρειες που θα κάνουν τη διαφορά!

 

Η καυτή πατάτα

Προμηθευτείτε πολλά μικρά δωράκια και ένα λίγο πιο μεγάλο. Τυλίξτε το μεγάλο με χαρτί περιτυλίγματος. Μετά τυλίξτε το ξανά και ξανά. Σε κάθε νέα «στρώση» χαρτιού βάλτε και ένα από τα μικρά δωράκια. Έτσι θα έχετε μια πολύ μεγάλη συσκευασία δώρου που μέσα θα έχει αρκετές εκπλήξεις. Πείτε στα παιδιά να καθίσουν σε κύκλο. Βάλτε την μουσική να παίζει και πείτε τους να περνάνε το «δώρο» από χέρι σε χέρι, κυκλικά, γρήγορα, σαν να έπιαναν μια καυτή πατάτα. Κάθε φορά που η μουσική σταματάει, το παιδί που έχει την «πατάτα» στα χέρια του εκείνη την στιγμή, ξετυλίγει ένα χαρτί και παίρνει το μικρό δωράκι που ήταν κρυμένο. Ο τελευταίος που θα «σκίσει» το τελικό χαρτί θα πάρει και το πιο μεγάλο δώρο.

 

Κυνηγώντας φούσκες στον αέρα

Ένα παιχνίδι που αρέσει πολύ στα παιδιά είναι να παίζουν με φούσκες. Δραστηριότητα κατάλληλη από την μεταβρεφική ηλικία καθώς ενεργοποιεί τα αισθητηριακά μέσα των παιδιών. Αγοράστε ένα «ραβδί» ή «πιστόλι» που να φτιάχνει σαπουνόφουσκες. Δώστε στα μεγαλύτερα παιδιά την συσκευή, για τις φούσκες, και ενθαρρύνετε τα μικρότερα να τις κυνηγήσουν. Αν μάλιστα υπάρχει και η δυνατότητα μουσικής το παιχνίδι θα πάρει άλλες διαστάσεις και θα γίνει πιο διασκεδαστικό.

 

Με την κιμωλία στο πάτωμα

Είτε τα παιδιά έχουν αναπτύξει τις δεξιότητες γραφής και ζωγραφικής είτε όχι η κιμωλία είναι μια πολύ καλή λύση. Φτιάξτε μια γωνιά στην αυλή σας ή στο πάρκο. Βάλτε μαξιλαράκια, ή κομμάτια από τα μαλακά προστατευτικά πάζλ δαπέδου (τατάμι), και ένα κασπό, ή άλλο δοχείο. Βάλτε μέσα του τις κιμωλίες. Προτιμήστε αυτές που έχουν μεγάλο μέγεθος καθώς είναι πιο εύχρηστες και ασφαλείς για τα μικρότερα παιδιά. Όσο για την καθαριότητα μην αγχώνεστε. Μπορείτε να καθαρίσετε τις επιφάνειες, γρήγορα και εύκολα, απλά με λίγο νερό.

 

Μουσικές «καρέκλες»

Το να μεταφέρετε καρέκλες στο χώρο που θα γίνει το πάρτι π.χ. στον κήπο,  μπορεί να μην είναι τόσο εφικτό. Ιδίως αν ο αριθμός των παιδιών είναι μεγάλος. Γι’ αυτό, οι γνωστές σε όλους μας, μουσικές καρέκλες μπορούν να μετατραπούν σε μουσικά «τατάμι». Βάλτε τα κομμάτια του τατάμι στο πάτωμα κυκλικά. Ξεκαθαρίστε τους κανόνες του παιχνιδιού στα μικρότερα παιδιά. Όποιος βγαίνει μπορεί να γίνεται ο «βοηθός» σας για να σταματάει την μουσική…

 

Το παιχνίδι του κριμένου θησαυρού

Εκτυπώστε δύο παραλληλόγραμμες καρτέλες και επάνω βάλτε εικόνες διαφόρων αντικειμένων. Χωρίστε τα παιδιά σε δύο ομάδες. Φροντίστε η κάθε ομάδα να περιέχει παιδιά όλων των ηλικιών, όσο αυτό είναι δυνατό. Δώστε στην κάθε ομάδα από μία καρτέλα. Κρύψτε τα αντικείμενα στο χώρο. Βάλτε γρήγορη μουσικής και ορίστε ένα χρονικό διάστημα, μέσα στο οποίο, η ομάδα που θα βρει τα περισσότερα αντικείμενα, κερδίζει.

 

Μουσικά πατώματα

Βάλτε ευχάριστη χορευτική μουσική. Πείτε στα παιδιά να χορέψουν ενώ κάθε φορά που σταματάτε τη μουσική πρέπει να κάθονται στο πάτωμα. Ο τελευταίος που θα κάτσει χρειάζεται να «βγει» και να γίνει «βοηθός» που θα σταματάει την μουσική. Επαναλάβετε μέχρι να μείνουν δύο παιδιά ώστε να δείτε ποιος θα είναι ο νικητής.

 

Ένα μέτρο ζωγραφιά

Τοποθετήστε στο πάτωμα ένα μεγάλο (πάνω από ένα μέτρο) κομμάτι από χαρτί του μέτρου. Βάλτε γύρω του, στο πάτωμα, μαξιλάρια ή κομμάτια τατάμι. Ανά διαστήματα τοποθετήστε διάφορες μπογιές. Προτιμήστε αυτές που τα παιδιά διασκεδάζουν περισσότερο όπως οι δακτυλομπογιές.  Ζητήστε τους να ζωγραφήσουν κάτι για το «τιμώμενο πρόσωπο».

 

Αγαπημένη πινιάτα

Η κλασική σε όλους μας πινιάτα μπορεί να μην είναι Ελληνική συνήθεια είναι όμως ένα από τα παιχνίδια για πάρτι που επιλέγουν οι περισσότεροι. Αυτοσχέδια ή έτοιμη, δράκος ή μονόκερος η πινιάτα είναι μια ευχάριστη ασχολία για όλους. Ακόμα και για τους μεγάλους. Αν δεν θέλετε να την γεμίσετε με καραμέλες ή σοκολατάκια μπορείτε να διαλέξετε υγιεινά σνακ π.χ. παστέλια.

 

«Κρύψου κρύψου δεν θα σε βρω…»

Κρυφτό και ήρθε η ώρα να παίξετε όλοι μαζί. Μικροί και μεγάλοι! Μαζευτείτε όλοι και συμφωνήστε σε ποια όρια μπορείτε να κινηθείτε. Ζητήστε από τους ενήλικες να βοηθήσουν τα πιο μικρά παιδιά και να παίξουν παρέα τους. Οι ενήλικες που δεν θα συμμετέχουν, καλό είναι μιας και θα έχουν «τα μάτια τους ανοιχτά», να «επιβλέπουν» μην φύγει κάποιο παιδί από τα όρια που έχετε συμφωνήσει. Πείτε σε έναν ενήλικα να «τα φυλάει» πρώτος και… 5, 10, 15, 20….