Είτε είναι η πρώτη φορά που θα πάτε με το μωρό σας στη θάλασσα, είτε είναι λίγο μεγαλύτερο, δείτε με ποιους τρόπους μπορεί να γίνει αυτή η εμπειρία πιο ευχάριστη για όλη την οικογένεια.

 

Η προετοιμασία

Πριν φύγετε από το σπίτι καλό θα ήταν να είσαστε προετοιμασμένοι. Είναι σημαντικό να έχετε υπόψιν ότι όσο πιο άνετα νιώθετε εσείς και το παιδί σας τόσο πιο όμορφα θα περάσετε. Κάντε μια λίστα, λοιπόν, με όλα όσα θα χρειαστείτε:

  • Άφθονο δροσερό νερό
  • Υγιεινά σνακ
  • Παιχνίδια παραλίας
  • Πετσέτες
  • Αλλαξιές ρούχων
  • Καπέλο με φαρδύ γείσο
  • Μια μικρή πλαστική πισινούλα
  • Ομπρέλα ή ημίσκηνο
  • Αντιηλιακό
  • Πάνες
  • Δροσερά ρουχαλάκια που θα το προστατέψουν και από τον ήλιο

 

Η πρώτη επαφή με το νερό

Την πρώτη φορά που θα μπει το μωρό σας, στο νερό της θάλασσας καλό είναι να έχετε υπόψιν ότι η σωματική επαφή με τη μητέρα ή με τον μπαμπά είναι πολύ σημαντική. Καταρχάς νιώθει προστατευμένο ενώ παράλληλα το βοηθά σημαντικά, στη μεταξύ σας σχέση και στο «δέσιμο». Μπορείτε άλλωστε να κάνετε τη διαδικασία «παιχνιδάκι». Τραγουδήστε, παίξτε με τα παιχνίδια του στο νερό και πάρτε όσο χρόνο χρειαστείτε. Κάθε παιδί άλλωστε έχει τους δικούς του ρυθμούς κι εσείς πρέπει να τους σεβαστείτε και να μην το πιέσετε.

 

Μια μίνι παραλία

Τα μεγάλα κύματα ή ο πολύς κόσμος ενδεχομένως να στρεσάρουν το μωρό σας ιδίως στις πρώτες του επαφές με το νερό. Ένας καλός τρόπος για να το βοηθήσετε είναι να έχετε μαζί σας μια μικρή φουσκωτή πισινούλα. Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να φτιάξετε μια μίνι εκδοχή της θάλασσας. Γεμίστε την πισίνα με νερό και  βάλτε τη στον ίσκιο της ομπρέλας, αφήστε το παιδί να παίξει κοντά σας, με άνεση, δροσιά και ασφάλεια.

 

Ο δικός του χώρος στην παραλία

Είναι αρκετά σύνηθες για τους γονείς να έχουν την ανάγκη να είναι «πάνω» από το μωρό στις πρώτες επαφές του με την παραλία. Όσο και αν αυτό είναι απολύτως λογικό, μιας και χρειάζεται χρόνο για να εξοικειωθεί με τη νέα τοποθεσία, είναι σημαντικό να μπορέσετε να «ξεκλέβετε» μικρές στιγμές «ελευθερίας» τόσο εσείς  όσο και το ίδιο. Πάρτε ένα διπλό κατωσέντονο με λάστιχο. Βάλτε το στο έδαφος και βάλτε στις τέσσερις γωνίες του, τα πράγματά σας π.χ. την τσάντα με τις πετσέτες, το ισοθερμικό ψυγειάκι… Με αυτό τον τρόπο δημιουργείται περιμετρικά ένα σήκωμα του σεντονιού και αυτό λειτουργεί «προστατευτικά» αφού το παιδί λαμβάνει το μήνυμα ότι δεν μπορεί να φύγει από τον χώρο αυτόν λόγω του εμποδίου. Φροντίστε ώστε να είναι σε σκιερό μέρος ή κάτω από την ομπρέλα σας. Βάλτε μέσα τα παιχνίδια του και απολαύστε τον χρόνο σας στη σκιά.

 

Ο «Μορφέας» πάει θάλασσα

Σε περίπτωση που επιλέξετε να περάσετε αρκετές ώρες στην παραλία είναι πολύ πιθανό το μικρό σας να κουραστεί. Ενδεχομένως, λοιπόν, να σας φανεί αρκετά βοηθητικό να προμηθευτείτε μια μικρή σκηνή ή ένα ημίσκηνο. Με αυτό τον τρόπο μπορείτε, αφού το τοποθετήσετε σε ένα σκιερό και ήρεμο μέρος, να εξασφαλίσετε λίγες στιγμές ύπνου για το παιδί. Αυτό θα του δώσει την τόνωση και την ενέργεια που έχει ανάγκη για να συνεχίσει τις θαλασσινές του «περιπέτειες».

 

Αισθητηριακό παιχνίδι στη θάλασσα

Η βόλτα στη θάλασσα είναι μια μοναδική ευκαιρία για να ενισχύσετε επιπλέον τα αισθητηριακά μέσα του παιδιού. Συγκεντρώστε κοχύλια, πέτρες, άμμο και «συστήστε» το σε μια γκάμα από ενδιαφέρουσες υφές, χρώματα αλλά και διαφορετικές θερμοκρασίες. Μπορείτε επίσης να εμπλουτίσετε το παιχνίδι αυτό με το να ρίξετε λίγο νερό στο δοχείο που έχετε συγκεντρώσει τα υλικά. Πρέπει να έχετε υπόψιν ότι αυτή είναι μια δραστηριότητα που χρειάζεται, για λόγους ασφαλείας, να είσαστε συνεχώς πλάι  στο παιδί.

 

Μια τσάντα πράγματα

Βάλτε μια τσάντα μόνιμα στο αυτοκίνητό σας. Εκεί τοποθετήστε μια καθαρή πετσέτα, μια αλλαξιά του παιδιού, εσώρουχο ή πάνες, ένα ζευγάρι παντοφλάκια και οτιδήποτε άλλο πιστεύετε ότι είναι απαραίτητο. Η εφεδρική τσάντα μπορεί να λειτουργήσει πολλές φορές «πυροσβεστικά».

 

Tip: Ρωτήστε τον παιδίατρό σας αν χρειάζεται να φτιάξετε ένα φαρμακείο «θαλάσσης» και από τι πρέπει να αποτελείται. Και μην ξεχνάτε να έχετε τα φάρμακα σε δροσερό και σκιερό μέρος.