Πολλά είναι τα επιστημονικά ευρήματα, που κατά καιρούς, τονίζουν ότι το πρωινό αποτελεί το πλέον απαραίτητο γεύμα, αφού δίνει στον οργανισμό την απαραίτητη ενέργεια για να ξεκινήσουμε την ημέρα μας. Μας προσφέρει την ενεργειακή ώθηση, που χρειαζόμαστε μετά την «νηστεία» της νύχτας, τις ώρες δηλαδή που το στομάχι μένει άδειο, όσο κοιμόμαστε. Αποτρέπει τις μεγάλες διακυμάνσεις τόσο στα επίπεδα του σακχάρου όσο και στα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα ενώ ταυτόχρονα παρέχει τις αναγκαίες ποσότητες φυτικών ινών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Δυστυχώς, δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που τείνουν να το παραλείπουν, πράγμα που θα ήταν καλό να αποφύγετε αν θέλετε να μειώσετε την όρεξή σας για μεγάλη ποσότητα θερμιδικού φαγητού κατά την διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας.

Πρωινό για αδυνάτισμα

Μάλιστα, σύμφωνα με μελέτες, έχει διαπιστωθεί ότι τα άτομα που καταναλώνουν πρωινό κάθε μέρα, τείνουν να ακολουθούν μια πιο ισορροπημένη διατροφή, απολαμβάνοντας πολλαπλά οφέλη για την υγεία ενώ ταυτόχρονα διατηρούν το βάρος στο επιθυμητό. Μερικές από τις πιο θρεπτικές επιλογές περιλαμβάνουν:

1.Αυγά

Τα αυγά είναι αδιαμφισβήτητα νόστιμα και θρεπτικά. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση αυγών στο πρωινό αυξάνει το αίσθημα κορεσμού, σηματοδοτώντας την μειωμένη πρόσληψη θερμίδων στο επόμενο γεύμα ενώ βοηθά και στην διατήρηση σταθερών επιπέδων σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα.

Επιπλέον, οι κρόκοι αυγών περιέχουν λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, αντιοξειδωτικά που συμβάλλουν στην πρόληψη διαταραχών των ματιών, όπως ο καταρράκτης και ο εκφυλισμός της ώχρας κηλίδας. Τα αυγά μπορούν, ταυτόχρονα, να μαγειρευτούν εύκολα και με πολλούς τρόπους.

2.Γιαούρτι

Το γιαούρτι, νόστιμο και θρεπτικό, αποτελεί πλούσια πηγή πρωτεϊνών, οι οποίες έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν το έντονο αίσθημα της πείνας. Ταυτόχρονα, η πρωτεΐνη έχει υψηλότερο θερμικό αποτέλεσμα από το λίπος ή τους υδατάνθρακες, αυξάνει δηλαδή περισσότερο τον μεταβολικό ρυθμό μετά την κατανάλωση ενός γεύματος.

Το γιαούρτι και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο του βάρους ενώ ορισμένοι τύποι είναι καλές πηγές προβιοτικών, τα οποία ενισχύουν την υγεία και την καλή λειτουργία του εντέρου. Δοκιμάστε να συνδυάσετε το γιαούρτι με μούρα ή ψιλοκομμένα φρούτα για ένα σούπερ ενεργειακό πρωινό.

3. Βρώμη

Η βρώμη αποτελεί ιδανική επιλογή για τους λάτρεις των δημητριακών ενώ είναι από τους πιο γευστικούς και εύκολους τρόπους για να αυξήσουμε τις φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες, με την σειρά τους, είναι «σύμμαχος» της εύρυθμης λειτουργίας του οργανισμού, αφού όχι μόνο εντείνουν το αίσθημα κορεσμού αλλά ενισχύουν το καρδιαγγειακό και το πεπτικό μας σύστημα.

Η βρώμη είναι επίσης πλούσια σε αντιοξειδωτικά, που φαίνεται να ωφελούν την λειτουργία της καρδιάς, μειώνοντας την αρτηριακή πίεση.

4. Σπόροι chia

Οι σπόροι chia είναι εξαιρετικά θρεπτικοί και αποτελούν μία από τις καλύτερες πηγές ινών. Έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, ω-3 λιπαρά αλλά και πολύ καλής ποιότητας πρωτεΐνη. Περιέχουν επίσης, ασβέστιο, μαγγάνιο όπως και φώσφορο.

Μπορείτε να δοκιμάσετε τους σπόρους chia στο γάλα ή και στο γιαούρτι σας μαζί με άλλα δημητριακά. Οι «θαυματουργοί» σπόροι μπορούν να βοηθήσουν και στην απώλεια βάρους, χάρη στον κορεσμό που προσφέρουν.

5. Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι συμπληρώνει ιδανικά το πρωινό μας γεύμα, καθώς περιέχει καφεΐνη, που βελτιώνει την εγρήγορση και την διάθεσή μας ενώ ταυτόχρονα ενισχύει το μεταβολισμό.  Περιέχει επίσης το αντιοξειδωτικό EGCG, το οποίο μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο, το νευρικό σύστημα αλλά και την καρδιά.

6. Μούρα

Τα μούρα είναι νόστιμα και γεμάτα αντιοξειδωτικά. Οι δημοφιλέστεροι τύπου περιλαμβάνουν τα βατόμουρα, τα σμέουρα και τις φράουλες. Περιέχουν συγκριτικά με τα περισσότερα φρούτα λιγότερη ζάχαρη και έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Είναι ιδανικό σνακ εάν θέλετε να μειώσετε το βάρος σας ή να το διατηρήσετε στα επιθυμητά, αφού ένα φλιτζάνι μούρα περιέχει μόνο 50-85 θερμίδες ανάλογα με τον τύπο που θα επιλέξετε.

Τα μούρα περιέχουν επίσης αντιοξειδωτικά που ονομάζονται ανθοκυανίνες, τα οποία προστατεύουν την καρδιά και συμβάλλουν στην καλύτερη γήρανση. Έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τους δείκτες φλεγμονής ενώ ταυτόχρονα αποτρέπουν την οξείδωση της χοληστερόλης στο αίμα. Δοκιμάστε να προσθέσετε μούρα στο γιαούρτι σας για να απολαύσετε ένα σούπερ θρεπτικό πρωινό.

7. Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί είναι νόστιμοι, θρεπτικοί και χορταστικοί. Αποτελούν μια εξαιρετική προσθήκη στο πρωινό σας, καθώς ενισχύουν το αίσθημα κορεσμού και βοηθούν στην διατήρηση του βάρους. Παρόλο που οι ξηροί καρποί έχουν πολλές θερμίδες, μελέτες έχουν αποδείξει ότι ο οργανισμός δεν απορροφά όλο το λίπος που περιέχουν.

Επιπλέον, οι ξηροί καρποί φαίνεται ότι μειώνουν την αντίσταση στην ινσουλίνη αλλά και τα επίπεδα φλεγμονής στον οργανισμό, παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Όλοι οι τύποι ξηρών καρπών έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο, κάλιο και μονοακόρεστα λιπαρά που είναι εξαιρετικά για την καρδιά.