Πόσες φορές έχετε παρατηρήσει το παιδί σας να θαυμάζει τον πατέρα του με τα μάτια γουρλωμένα, σχεδόν βάζοντάς του, με την φαντασία του, μια κάπα στην πλάτη και να τον μετατρέπει σε σούπερ ήρωα; Και αυτό απλά γιατί του έφτιαξε, για παράδειγμα,  ένα αυτοκινητάκι που είχε χαλάσει. Ο μπαμπάς γίνεται συχνά ο αφανής ήρωας των παιδικών και όχι μόνο, χρόνων των παιδιών… Τι καλύτερο, λοιπόν, από το να κάνετε την φετινή γιορτή του πατέρα ακόμα πιο ξεχωριστή ετοιμάζοντας, μαζί με το παιδί, ένα χειροποίητο δώρο. Κάτι τέτοιο θα δώσει μεγάλη χαρά και ικανοποίηση όχι μόνο στο μπαμπά αλλά και στο παιδί.

 

Το δώρο αυτό, όπως άλλωστε όλες οι κατασκευές, προσφέρει μια σειρά από δεξιότητες στο παιδί.

Πιο συγκεκριμένα αυτή η κατασκευή:

  • Διδάσκει τη σωστή χρήση εργαλείων. Το να μάθουν τα παιδιά, όλων των ηλικιών και των φύλων να χρησιμοποιούν σωστά, αλλά και σύμφωνα με τις δικλείδες ασφαλείας, τα εργαλεία, είναι μια πολύ σπουδαία δεξιότητα. Δεν υπάρχει άλλωστε καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό από το να έχει εσάς δίπλα του να το καθοδηγείται.
  • Προωθεί την μη λεκτική επικοινωνία και την έκφραση συναισθημάτων. Όπως όλα τα δώρα έτσι και αυτό είναι ένας έμμεσος, χωρίς λόγια, τρόπος να πούμε σε κάποιον «σ’ αγαπώ». Ταυτόχρονα το παιδί παίρνει το «μήνυμα» υποσυνείδητα ότι δεν χρειάζεται ένα δώρο να είναι μεγάλης οικονομικής αξίας και ότι αυτό που έχει σημασία είναι η χειρονομία και η σκέψη.
  • Ασκεί την λεπτή κινητικότητα. Κρατώντας τα καρφάκια πάνω στο σημείο που πρέπει, κόβοντας με το ψαλίδι το νήμα και «κεντώντας» την καρδιά.
  • Καλλιεργεί την δημιουργικότητά του. Αφού χρειάζεται να «επιστρατεύσει» τη φαντασία του για να ολοκληρώσει με επιτυχία την κατασκευή.
  • Εξοικειώνει τις πρώτες έννοιες της γεωμετρίας. Τα γεωμετρικά σχήματα, το κενό που δημιουργείται αλλά και ο όγκος του νήματος που θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε για να ολοκληρώσετε την καρδιά, είναι τα πρώτα στάδια της βιωματικής γεωμετρίας.
  • Αυξάνει τα επίπεδα συγκέντρωσης. Η αυξημένη συγκέντρωση που χρειάζεται ένα παιδί για να φέρει εις πέρας την κατασκευή το βοηθά στο να ασκήσει, άρα και να αυξήσει σε μεγάλο βαθμό, την δεξιότητα της συγκέντρωσης.

 

Για την κατασκευή θα χρειαστείτε:

  • Ένα παραλληλόγραμμο κομμάτι ξύλο.
  • Καρφάκια για ξύλο.
  • Νήμα πλεξίματος κόκκινου χρώματος.
  • Ένα σφυράκι.
  • Ένα μολύβι και μια γόμα.
  • Έναν μαύρο ανεξίτηλο μαρκαδόρο.
  • Ένα ψαλίδι.
  • Ένα γαντζάκι για κάδρο με τα καρφάκια του, για το πίσω μέρος της κατασκευής, ώστε να μπορεί να κρεμαστεί στον τοίχο και έναν χάρακα (προαιρετικά).

 

Η κατασκευή βήμα βήμα:

 

Βήμα 1ο:

Συγκεντρώστε όλα τα υλικά στο τραπέζι. Επικοινωνήστε στο παιδί τι θα φτιάξετε και για ποιο λόγο το φτιάχνετε. Θα σας φανεί αρκετά βοηθητικό αν του δείξετε την τελική εικόνα που πρέπει να έχει η κατασκευή σας.

 

Βήμα 2ο:

Αποφασίστε σε ποιο σημείο θα γράψετε το «μήνυμα» που θέλετε έτσι ώστε να δείτε που θα φτιάξετε την καρδιά.

 

Βήμα 3ο:

Γράψτε με μολύβι το μήνυμα που θέλει το παιδί, για παράδειγμα «Χρόνια πολλά μπαμπά μου!». Στην συνέχεια περάστε από πάνω αυτό που έχετε γράψει με τον  μαρκαδόρο.

 

Βήμα 4ο:

Σε αυτό το στάδιο αν έχετε επιλέξει να βάλετε το γαντζάκι κορνίζας ώστε να μπορείτε μετά να κρεμάσετε την κατασκευή σας, χρειάζεται να κάνετε τα εξής: Γυρίστε το ξύλο στην πίσω του πλευρά, μετρήστε με έναν χάρακα το πλάτος και σημειώστε με το μολύβι που είναι η μέση. Στη συνέχεια καρφώστε εκεί το γαντζάκι και συνεχίστε την κατασκευή σας.

 

Βήμα 5ο:

Ζωγραφήστε με το μολύβι την καρδιά. Καρφώστε τα καρφάκια το ένα κοντά στο άλλο πάνω στο περίγραμμα, περίπου σε απόσταση μισού εκατοστού, ώστε να σχηματιστεί μια καρδιά από καρφάκια.

Βήμα 6ο:

Πάρτε το κόκκινο νήμα και δέστε την μία άκρη καλά στο ένα καρφάκι. Μετά ακανόνιστα περάστε το νήμα στα καρφάκια έτσι ώστε να σχηματιστεί η καρδιά. Όταν τελειώσετε δέστε την άλλη άκρη, καλά, σε ένα καρφάκι και κόψτε το νήμα που περισσεύει.

 

Βήμα 6ο:

Χαρίστε το στον μπαμπά σας με πολλή πολλή αγάπη και ένα μεγάλο φιλί!