Ο θηλασμός είναι μια από τις πιο όμορφες εικόνες ιδίως όταν το μωρό αποκοιμιέται γαλήνιο, με ασφάλεια στην «ζεστή» αγκαλιά της μαμάς του. Τα μωρά, με γεμάτο το στομάχι τους, «παρασύρονται» εύκολα και αποκοιμιούνται. Και ενώ αυτό είναι κάτι πολύ φυσιολογικό υπάρχει περίπτωση να χρειάζεται να κρατήσετε ξύπνιο το παιδί σας, έτσι ώστε να βεβαιωθείτε ότι έχει χορτάσει. Το βιολογικό «ρολόι» ενός μωρού είναι προγραμματισμένο έτσι ώστε να κοιμάται αμέσως μόλις τελειώσει τον θηλασμό. Ο θηλασμός με έναν τρόπο το… νανουρίζει. Ιδίως αν το περιβάλλον που βρίσκεται έχει τις ιδανικές συνθήκες σε θερμοκρασία, φωτισμό και ησυχία. Άλλωστε δεν υπάρχει ιδανικότερο «μέρος» για ύπνο για ένα μωρό από το να είναι κουρνιασμένα στην αγκαλιά της μητέρας του. Κι ενώ είναι φυσιολογικό ένα μωρό να αποκοιμηθεί κατά την διάρκεια του θηλασμού, υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που χρειάζεται να αποφεύγεται αυτό. Έτσι αν το μωρό σας τρώει αρκετή ποσότητα και μετά αποκοιμιέται δεν υπάρχει λόγος να «επέμβετε». Ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις που ένα μωρό μπορεί να μην «χορταίνει» απλά και μόνο γιατί δεν μπορεί να παραμείνει ξύπνιο. Υπάρχει η δυνατότητα να το διαπιστώσετε αυτό; Υπάρχει. Αν για παράδειγμα, ξυπνάει αρκετά συχνότερα από ότι συνήθως, μόνο και μόνο γιατί πεινάει, ή αν δεν είναι αρκετά «βρεγμένες» οι πάνες του σε σχέση με το πώς ήταν τον προηγούμενο καιρό υπάρχει πιθανότητα να χρειαστεί να το βοηθάτε να παραμένει ξύπνιο όσο θηλάζει.

 

Τρόποι για να κρατήσετε το μωρό σας ξύπνιο

• Προτιμήστε να θηλάσετε σε χώρο που θα έχει αρκετό φως.

• Ντύστε το μωρό σας ελαφριά και όχι τόσο «χουχουλιάρικα» όσο είναι ντυμένο όταν κοιμάται.

• Επιλέξτε να «μοιράσετε» τον θηλασμό και στα δύο στήθη έτσι ώστε να χρειαστεί να «μετακινηθεί» από την μία πλευρά στην άλλη.

• Κάντε ένα ελαφρύ μασάζ στα χέρια και στα πόδια του.

• Κάντε μαλάξεις στο στήθος σας για να βοηθήσετε στο να διατηρηθεί σταθερή η ροή του γάλακτος για να μην κουράζεται.

• Χαϊδέψτε το μάγουλό του κάθε φορά που δείτε ότι είναι έτοιμο να αποκοιμηθεί.

• Αγγίξτε το κάτω χείλος του για να το βοηθήσετε να πιάσει πάλι την θηλή σε περίπτωση που έχει αρχίσει να νυστάζει.

• Μιλήστε του αλλά όχι με τον τόνο της φωνής που έχετε όταν το βάζετε για ύπνο. Ο τόνος της φωνής σας, όταν θέλετε να το κρατήσετε ξύπνιο πρέπει να είναι ελαφρώς πιο «ξεσηκωτικός» από αυτόν που έχετε όταν του μιλάτε για να κοιμηθεί.