Τόσο τα αγόρια όσο και τα κορίτσια είναι συνήθως πιο έτοιμα να προπονηθούν στο γιογιό μεταξύ 18 και 30 μηνών, αλλά μπορεί να έχετε ακούσει ότι τα αγόρια μπορεί να χρειαστούν λίγο περισσότερο χρόνο για να τα καταφέρουν. Πού οφείλεται αυτό;

Η αναπτυξιακή έρευνα δείχνει ότι ο εγκέφαλος των αγοριών αναπτύσσεται διαφορετικά από των κοριτσιών και η μάθηση συχνά παίρνει διαφορετικές μορφές για τα αγόρια απ’ ό,τι για τα κορίτσια. Στην ουσία, τα αγόρια πρέπει να προσπαθούν να κάνουν την ίδια δραστηριότητα ξανά και ξανά, για να μάθουν – και σημειωτέων, τα αγόρια μισούν να κάνουν την ίδια δραστηριότητα ξανά και ξανά. Έτσι, μπορεί να ασχολούνται πραγματικά με την προπόνηση του γιογιό για λίγα λεπτά και μετά μπορεί να το μυαλό τους να «τρέχει» στα αυτοκινητάκια τους. Και τότε αυτό που θέλουν είναι να παίξουν έξω και όχι να συνεχίσουν την εκπαίδευση.

Άλλος παράγοντας; Η εκπαίδευση του γιογιό για τα αγόρια είναι πιο πολύπλοκη από εκείνη των κοριτσιών. Γιατί: Τόσο τα αγόρια όσο και τα κορίτσια μαθαίνουν να κάθονται στο γιογιό, αλλά τα αγόρια πρέπει να μάθουν την πρόσθετη ικανότητα να γνωρίζουν πότε πρέπει να σταθούν και πότε να κάθονται. Και τι να κάνουν όταν πρέπει να κάνουν και τα δύο.

Για να αυξήσετε τις πιθανότητες το αγόρι σας να βρει το δρόμο του πιο γρήγορα, ακολουθήστε αυτές τις στρατηγικές:

Πότε να ξεκινήσετε την προπόνηση γιογιό

Κατά μέσο όρο, τα αγόρια είναι έτοιμα να εκπαιδευτούν στο γιογιό μερικούς μήνες αργότερα από τα κορίτσια. Οι επικοινωνιακές τους δεξιότητες είναι λιγότερο ανεπτυγμένες στην ίδια ηλικία και είναι πιο δραστήριοι, με αποτέλεσμα να είναι λιγότερο πιθανό να σταματήσουν και να αφιερώσουν χρόνο για να χρησιμοποιήσουν ένα γιογιό. Αλλά όλα τα παιδιά είναι διαφορετικά και εκείνα με μεγαλύτερα αδέρφια μπορεί να είναι έτοιμα ήδη από τους 18 μήνες, ενώ άλλα μπορεί να είναι μέχρι και 4 χρόνια.

Από την ηλικία των 2 ετών περίπου, αρχίστε να ψάχνετε για τα σημάδια ότι είναι έτοιμος να ξεκινήσει προπόνηση στο γιογιό:

  • Μπορεί να σας πει ότι η πάνα του είναι βρεγμένη;
  • Τον ενδιαφέρουν οι τουαλέτες, τα γιογιό και τα μασάζ;
  • Μπορεί να ακολουθήσει απλές οδηγίες;
  • Θα καθίσει ήσυχα στο ίδιο μέρος για δύο λεπτά;
  • Μπορεί να τραβήξει το παντελόνι του πάνω κάτω;
  • Επιδεικνύει καλό έλεγχο της ουροδόχου κύστης και κάνει κακά ανά δύο ώρες χωρίς κλάματα;

Εάν η απάντηση σε οποιοδήποτε από αυτά είναι «όχι», είναι μάλλον καλύτερα να περιμένετε λίγο ακόμα. Εάν οι απαντήσεις είναι «ναι», τότε είναι έτοιμος.

Πώς να εκπαιδεύσετε ένα αγόρι στο γιογιό

ΓΙΟΓΙΟ

*Αφήστε τον να παρακολουθήσει και να μάθει

Τα νήπια μαθαίνουν με μίμηση, γι’ αυτό υποκινήστε μια πολιτική ανοιχτών θυρών και ενθαρρύνετέ τα να παρακολουθούν τον μπαμπά ή τα μεγαλύτερα αδέρφια του να πηγαίνουν στην τουαλέτα. Όσο απρόθυμος κι αν είναι ο μπαμπάς, ενθαρρύνετέ τον να αρχίσει να μιλάει για το κλάμα και τον καυγά με τον γιο του, και μπορείτε να εξηγήσετε ότι ο μπαμπάς χρησιμοποιεί την τουαλέτα διαφορετικά από τη μαμά. Αλλάξτε τις πάνες με πάνες-βρακάκια και ενθαρρύνετέ το να τις φοράει και να τις βγάζει μόνος του όταν ντύνεται.

Πρέπει να νιώθει μεγάλο αγόρι, οπότε αφήστε τον να διαλέξει όποιο παντελόνι θέλει, είτε είναι μποξεράκι, σλιπ, είτε με τρενάκια είτε ο αγαπημένος του χαρακτήρας κινουμένων σχεδίων.

*Αφήστε τον να επιλέξει μερικά δροσερά εσώρουχα για κίνητρο

Αυτό το ιδιαίτερο ταξίδι για ψώνια θα πρέπει να γίνεται ιδανικά με τον μπαμπά. Αλλά, ανεξάρτητα ποιος θα πάει τον μικρό να ψωνίσει εσώρουχα, βεβαιωθείτε ότι ξέρει ότι αυτό είναι μεγάλο θέμα και μιλήστε του για την «εκδρομή» που θα πάτε πριν συμβεί πραγματικά. Πρέπει να νιώθει μεγάλο αγόρι, οπότε αφήστε τον να διαλέξει όποιο παντελόνι θέλει, είτε είναι μποξεράκι, σλιπ, είτε με τρενάκια είτε ο αγαπημένος του χαρακτήρας κινουμένων σχεδίων. Με αυτόν τον τρόπο, θα θέλει να τα κρατήσει όσο πιο καθαρά γίνεται.

Μπορεί να καταλήξει να λερώσει αρκετά τις πρώτες μέρες, οπότε, για να μην ξεμείνει, αγοράστε από 7 έως 10 ζευγάρια για να ξεκινήσετε.

*Πηγαίνετε στο γιογιό νωρίτερα

Κατά τα πρώτα στάδια της εκπαίδευσης στο γιογιό, περιμένετε να τον πηγαίνετε στην τουαλέτα ή στο γιογιό κάθε ώρα περίπου και να τον ενθαρρύνετε να πάει, αντί να περιμένετε να σας το πει. Προσέξτε για σημάδια ότι θέλει τσίσα ή κακά – όπως να χοροπηδάει, να κρατά το κάτω μέρος του ή να συγκεντρώνεται σε κάτι που δεν είναι αμέσως εμφανές.

Στην αρχή, διδάξτε του να κάθεται στο γιογιό τόσο για τα τσίσα όσο και για τα κακά, ώστε να μπορεί να μάθει τα βασικά χωρίς να αποσπάται η προσοχή με το διασκεδαστικό κομμάτι του ψεκασμού και της τελειοποίησης του στόχου του. Ενθαρρύνετε τον να σπρώξει το πέος του προς τα κάτω, ώστε να στοχεύει στη σωστή κατεύθυνση.

Φυσικά, τα ατυχήματα είναι αναπόφευκτα, αλλά μην κάνετε φασαρία. Καθαρίστε τα πάντα ήρεμα και υπενθυμίστε του να σας πει πότε θα χρειαστεί την τουαλέτα την επόμενη φορά. Για να επιβραβεύσετε τις επιτυχίες, υιοθετήστε μια «τσάντα λιχουδιάς» και γεμίστε την με μικροδωράκια. Όταν πάει στην τουαλέτα και πλένει τα χέρια του, αφήστε το να διαλέξει κάτι από την τσάντα για να κρατήσει.

*Μετατρέψτε τη στόχευση σε παιχνίδι

Μόλις καταφέρει να χρησιμοποιεί το γιογιό και την τουαλέτα, μπορείτε να προχωρήσετε στο δεύτερο βήμα. Βοηθήστε τον να εξασκήσει τον στόχο του βάζοντας πατατάκια στη λεκάνη της τουαλέτας και ζητώντας του να προσπαθήσει να τα «βουλιάξει» ή ωθήστε τον να κόψει χαρτί υγείας και να προσπαθήσει να τα μουσκέψει.

*Αγοράστε τον κατάλληλο εξοπλισμό

Αγοράστε ένα γιογιό χωρίς προστατευτικό ούρων (ή εάν έχει, βεβαιωθείτε ότι μπορεί να αφαιρεθεί). Προστατεύουν το μπάνιο σας από πιτσιλιές, αλλά μπορούν να ξύσουν το πέος όταν κάθεται ο γιος σας και ο πόνος δεν είναι κάτι που θέλετε να σχετίζεται με την εκπαίδευση στην τουαλέτα. Αν δυσκολεύεται να ουρήσει όρθιος, πάρτε του το δικό του ουρητήριο προπόνησης. Αυτό μπορεί να τοποθετηθεί σε τοίχο ή να αφεθεί ελεύθερο.

Επίσης, η ανάγνωση ενός βιβλίου στην τουαλέτα είναι πολύ καλή για να διασκεδάσουν τα μικρά αγόρια και θα τα βοηθήσει να χαλαρώσουν.

Τα περισσότερα αγόρια δεν είναι αρκετά ψηλά για να φτάσουν στην τουαλέτα για να ουρήσουν, γι’ αυτό αγοράστε ένα σκαμνί στο οποίο μπορούν να σκαρφαλώσουν.

Μπορούν επίσης να το χρησιμοποιήσουν για να φτάσουν στο νεροχύτη για πλύσιμο χεριών μετά. Εκτός από ένα γιογιό και ένα κάθισμα προπόνησης, επενδύστε σε ένα γιογιό ταξιδιού που μπορεί να χρησιμοποιήσει όταν χρειάζεται να πάει τουαλέτα και είστε έξω.

*Κάντε την προπόνηση του γιογιό διασκεδαστική

Εξατομικεύστε το γιογιό με αυτοκόλλητα από τις αγαπημένες του τηλεοπτικές εκπομπές.

Ενώ προπονείται στο γιογιό, αποφύγετε να του φορέσετε παντελόνι με κουμπί ή φερμουάρ που θα του πάρει χρόνο και συγκέντρωση για να το λύσει. Τα φαρδιά ρούχα, όπως τα τζόκινγκ που έχουν ελαστική μέση, είναι η καλύτερη επιλογή.

Αν δυσκολεύεστε να το πάτε στην τουαλέτα, αφήστε το να επιλέξει λίγη χρωστική τροφίμων για να την βάλει στο γιογιό και να ζητήστε του να ουρήσει πάνω της. Θα του αρέσει να την βλέπει να αλλάζει χρώμα.

Αγοράστε ένα παντελόνι μεγαλύτερο για να μπορεί να το βάζει και να το βγάζει εύκολα.

Ενθαρρύνετέ το να μείνει καθιστό κατεβάζοντας ένα νέο ηλεκτρονικό παιχνίδι ή αγοράζοντας του ένα νέο βιβλίο που φυλάσσεται μόνο στο μπάνιο για τις ώρες της τουαλέτας.

Συμβουλές για το γιογιό των αγοριών

  • Βεβαιωθείτε ότι πίνουν πολύ κατά τη διάρκεια της ημέρας, περίπου 6-8 ποτήρια είναι φυσιολογικά
  • Μην τα αφήνετε να κάθονται στο γιογιό για πολλή ώρα, 2-3 λεπτά το πολύ πριν κάνετε κάτι άλλο
  • Ενθαρρύνετε τα αγόρια να κάτσουν για να ξεκινήσουν, μπορεί να αδειάσουν καλύτερα την κύστη τους κάνοντάς το αυτό
  • Αφήστε το παιδί σας να επιλέξει το γιογιό για να κάνει την εκπαίδευση του πιο συναρπαστική
  • Ενημερώστε τους συγγενείς ή τους φροντιστές για τη ρουτίνα προπόνησής σας για να βεβαιωθείτε ότι είναι συνεπής
  • Ελέγξτε για δυσκοιλιότητα – το παιδί σας θα πρέπει να κάνει κενώσεις τουλάχιστον 4 φορές την εβδομάδα