Εκείνες τις μέρες που ξυπνάτε κάπως… «στραβά», πιθανότατα δεν σκέφτεστε τι φάγατε το προηγούμενο βράδυ. Ωστόσο, πριν σπεύσετε να κατηγορήσετε την ένταση, το ξυπνητήρι ή την μακροσκελή λίστα με όλες τις υποχρεώσεις σας, οι ειδικοί προτείνουν να αναλογιστείτε και τα βραδινά σας. Ενώ δεν υπάρχει ένα «μαγικό» τρόφιμο που θα τονώσει την διάθεσή σας, μια ολοκληρωμένη διατροφή βασισμένη σε φρέσκα τρόφιμα που περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα θρεπτικών συστατικών, είναι το «κλειδί» για να τα καταφέρετε.

Τι να φάτε το βράδυ για να ξυπνήσετε με καλή διάθεση

Μερικά από τα καλύτερα σνακ που μπορείτε να δοκιμάσετε περιλαμβάνουν:

Ξηροί καρποί και σπόροι

Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι είναι εξαιρετικές πηγές τρυπτοφάνης, ενός αμινοξέος που χρησιμοποιεί το σώμα σας για να παράγει την feel-good ορμόνη, γνωστή και ως σεροτονίνη. Τα αμύγδαλα, τα φιστίκια, τα κάσιους, τα καρύδια, οι σπόροι κολοκύθας και οι ηλιόσποροι είναι μερικές από τις καλύτερες επιλογές. Εάν δεν προτιμάτε τους ξηρούς καρπούς, τότε μπορείτε να αλείψετε βούτυρο ξηρών καρπών, χωρίς πρόσθετη ζάχαρη, σε μπανάνα ή να το ανακατέψετε στο γιαούρτι σας για ένα πιο εύρωστο σνακ.

Μαύρη σοκολάτα

Δεν είναι μόνο η γεύση της που μπορεί να σας φτιάξει την διάθεση, καθώς η μαύρη σοκολάτα περιέχει και μια ποικιλία από ενώσεις που τονώνουν την καλή διάθεση, όπως η καφεΐνη και η θεοβρωμίνη, είναι επίσης «πλούσια» σε φλαβονοειδή που μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση της διάθεσής σας.

Απολαύστε τη μαύρη σοκολάτα σας μόνη της σαν επιδόρπιο ή για να τονώσετε ακόμα περισσότερο την διάθεσή σας αλείψτε την με μια κουταλιά βούτυρο από ξηρούς καρπούς, χωρίς ζάχαρη.

Τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση

Οι τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση είναι ιδανικές για το έντερό σας και, ως εκ τούτου, μπορούν επίσης να ωφελήσουν τον εγκέφαλό σας και να τονώσουν τη διάθεσή σας. Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το ξινολάχανο, το γιαούρτι, το κεφίρ είναι φυσικά πλούσια σε προβιοτικά που υποστηρίζουν ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου και μπορεί να αυξήσουν την παραγωγή σεροτονίνης.

Μούρα

Τα μούρα περιέχουν υψηλά επίπεδα φυτοχημικών που μπορούν να μειώσουν το οξειδωτικό στρες στο σώμα. Οι ανθοκυανίνες, ενώσεις που είναι υπεύθυνες για το σκούρο μπλε-μωβ χρώμα των βατόμουρων, έχουν βρεθεί ότι μπορεί να μειώνουν τον κίνδυνο κατάθλιψης, σύμφωνα με τους ειδικούς.