Είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε «πεσμένη» ή πιεσμένη μόλις καλωσορίσετε το πρώτο σας μωρό. Αν και τα νέα είναι ευχάριστα, πρόκειται για μια μεγάλη αλλαγή και ενδεχομένως να χρειαστείτε χρόνο μέχρι να συνηθίσετε την νέα σας καθημερινότητα, ακόμα κι αν είστε καλά προετοιμασμένοι. Αλλά μην υποθέσετε αυτόματα ότι το baby blues είναι επιλόχεια κατάθλιψη. Μπορεί να αισθάνεστε λύπη μετά την γέννηση του μωρού, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι απαραιτήτως σύμπτωμα της επιλόχειου κατάθλιψης.

Επιλόχειος κατάθλιψη VS baby blues

Ενώ η επιλόχεια κατάθλιψη χαρακτηρίζεται από έντονες αλλαγές στη διάθεση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, το baby blues διαρκεί για λίγες εβδομάδες στο μέγιστο και τα συναισθήματα δεν είναι συνεχή. Μπορεί να αισθάνεστε παράλογα αναστατωμένη και απογοητευμένη ανά διαστήματα, αλλά θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν περίοδοι χαράς.

Τα baby blues πρόκειται για συχνά για μια διαδικασία κατά την οποία το σώμα επιστρέφει στο φυσιολογικό μετά τον τοκετό, το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει την αύξηση της φλεγμονής και τις ορμονικές διακυμάνσεις. Υπάρχουν όμως και πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε τη διάθεσή σας και να τα ξεπεράσετε, συμπεριλαμβανομένων των παρακάτω.

Επαφή δέρμα με δέρμα

Έρευνες διαπίστωσαν ότι όσο περισσότερη επαφή δέρμα με δέρμα έχουν οι γονείς με τα μωρά τους, τόσο λιγότερα σημάδια κατάθλιψης εμφανίζουν. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Obstetric, Gynecologic, & Neonatal Nursing επισημαίνει ότι οι μητέρες που είχαν έξι ή περισσότερες ώρες επαφής δέρμα με δέρμα με το μωρό τους την πρώτη εβδομάδα είχαν σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά κατάθλιψης.

Υποστήριξη από τους αγαπημένους σας

Είναι σημαντικό να έχετε μια ισχυρή ομάδα από αγαπημένα σας άτομα, στα οποία μπορείτε να βασιστείτε, είτε χρειάζεστε βοήθεια με το μωρό σας είτε χρειάζεστε κάποιον να ακούσει τις ανησυχίες και τις ανασφάλειές σας. Αυτοί είναι άνθρωποι που πρέπει να σας ανεβάσουν και να σας κάνουν να νιώσετε καλύτερα.

Οι φίλες μαμάδες μπορούν να σας βοηθήσουν ακόμα περισσότερο γιατί έχουν βιώσει ήδη πρακτικά ζητήματα και αγωνίες.

Ποιοτικός ύπνος

Με την έλευση του μωρού είναι πολύ πιθανό να «χάσετε» τον ύπνο σας ή τουλάχιστον να μην τον απολαμβάνετε όσο παλιά. Αλλά είναι σημαντικό να δίνετε προτεραιότητα στο να ξεκουράζεστε όσο το δυνατόν περισσότερο, ειδικά όταν αντιμετωπίζετε baby blues. Διάφορες έρευνες έχουν βρει ότι τα προβλήματα ύπνου αυξάνουν τον κίνδυνο συμπτωμάτων κατάθλιψης.

Βγείτε για περπάτημα

Το να περνάτε χρόνο σε εξωτερικούς χώρους και η άσκηση, όπως συμβαίνει όταν βγαίνετε για περπάτημα, έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να βελτιώσει την διάθεσή σας. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, το να είστε περιτριγυρισμένοι από φυσικά στοιχεία, ακόμα και αν πρόκειται για λίγα δέντρα, μπορεί να βελτιώσει την διάθεσή σας, να μειώσει τα αρνητικά συναισθήματα, όπως ο θυμός, το άγχος ή και η μοναξιά και να τονώσει την αυτοπεποίθησή σας.

Ομοίως, η άσκηση βοηθά στην απελευθέρωση ενδορφινών – χημικές ουσίες του εγκεφάλου που μας κάνουν να νιώθουμε καλά – οι οποίες μπορούν να ενισχύσουν την αίσθηση της ευεξίας μας και να καταπολεμήσουν τα συμπτώματα του άγχους και της κατάθλιψης.