Είναι ακόμη τόσο μικρό, κι όμως καθημερινά σας γεμίζει περηφάνια. Από το πρώτο του χαμόγελο, μέχρι το πρώτο του βήμα, μέρα με τη μέρα αναπτύσσεται όλο και περισσότερο, αποκτά τη δική του, μοναδική προσωπικότητα και σας ξαφνιάζει με τις νέες δεξιότητες που αποκτά – φαινομενικά, μέσα σε μια στιγμή. Φυσικά, όλες του αυτές οι καθημερινές επιτυχίες στηρίζονται στα γερά θεμέλια που εσείς έχετε οικοδομήσει, επιτρέποντάς του να εξερευνά ανενόχλητο. Το ίδιο πρέπει να ισχύσει και για τη διατροφή του.

Καθώς σταδιακά εισάγονται στο διατροφολόγιο του οι στερεές τροφές, το περιπετειώδες πνεύμα του πρέπει να «παντρευτεί» με τις δικές σας, προσεκτικά υπολογισμένες κινήσεις, για να θέσετε μαζί τις βάσεις για έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής. Κάθε βήμα παίζει τον δικό του ρόλο: από τη σωστή στιγμή της εκκίνησης, μέχρι την επιλογή της κατάλληλης πρώτης τροφής, κάθε μπουκιά το κατευθύνει να ανακαλύψει ένα πραγματικό σύμπαν νέων γεύσεων.

Αφήστε το μωράκι σας να σας καθοδηγήσει

Πριν δείτε ποιες θα είναι οι πρώτες τροφές που θα του προσφέρετε, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι είναι έτοιμο να τις υποδεχτεί. Πώς θα τα καταφέρετε; Μα, φυσικά, δίνοντας σημασία στα σημάδια που σας δίνει το ίδιο.

  • Και θέλει και μπορεί: Για να μπορέσει να φάει τις πρώτες του στερεές τροφές, θα πρέπει να είναι σε θέση να στηρίξει μόνο του το κεφαλάκι του, αλλά και να καθίσει με τη βοήθειά σας. Παράλληλα, καλό είναι να έχει «εκφράσει» ήδη την επιθυμία του για γευστικούς πειραματισμούς, δείχνοντας αυξημένο ενδιαφέρον προς το φαγητό σας. Ένας γενικός κανόνας είναι ότι η εισαγωγή των στερεών τροφών γίνεται περίπου στους έξι μήνες. Ίσως το δικό σας μωράκι είναι έτοιμο από νωρίτερα – αλλά θα πρέπει σίγουρα να έχει συμπληρώσει τους τέσσερις μήνες ζωής.
  • Έχει τα κέφια του: Η καλή του σχέση με το φαγητό ξεκινά από αυτές τις πρώτες μπουκίτσες. Επομένως, είναι σημαντικό να αισθάνεται ασφάλεια και σιγουριά. Αυτό σημαίνει ότι είναι προτιμότερο να αποφύγετε την εισαγωγή νέων τροφών εν μέσω μιας μετακόμισης ή άλλης μεγάλης αλλαγής στην καθημερινότητά του – αλλά και ότι αν προβάλει πολύ έντονες διαμαρτυρίες στην πρώτη σας προσπάθεια, δεν είναι κακό να αναβάλετε τη δεύτερη για μερικές ημέρες αργότερα. Αντιθέτως, ενθαρρυντικές ενδείξεις είναι να ανοίγει το στόμα του όταν πλησιάζετε το κουταλάκι και να το δέχεται χωρίς να το σπρώχνει προς τα έξω. Φυσικά, απαραίτητο είναι να μπορεί να καταπιεί την τροφή χωρίς να πνίγεται.

.

Μπουκιές που θα λατρέψει

Στη διάρκεια των επόμενων μηνών, το μικρό σας θα δοκιμάσει αμέτρητες νέες γεύσεις. Όσο πιο ευχάριστη και απολαυστική είναι η αρχή αυτής της νέας εμπειρίας, τόσο πιο δεκτικό θα γίνεται στον πειραματισμό – και τόσο ομορφότερες θα είναι οι στιγμές που θα περνάτε πάνω από το πιατάκι του.

  • Διαλέξτε σοφά. Δεν υπάρχουν ιδανικές πρώτες τροφές – αν και σε περίπτωση που θηλάζετε, καλό είναι να προτιμήσετε εκείνες που είναι πλούσιες σε σίδηρο. Από το κρέας (κόκκινο ή λευκό), μέχρι τα φρούτα και τα λαχανικά, σχεδόν οποιαδήποτε τροφή μπαίνει στο μούλτι, είναι κατάλληλη για τον βρεφικό του ουρανίσκο. Στην αρχή είναι προτιμότερο να του προσφέρετε απλούς συνδυασμούς τροφίμων που θα εισάγεται σταδιακά με την καθοδήγηση του παιδιάτρου σας, για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα παρουσιάσει κάποια αλλεργία. Αν όλα πηγαίνουν καλά και το μωράκι σας απολαμβάνει τη νέα εμπειρία, μπορείτε να εισάγετε μέσα σε λίγους μήνες μια πλούσια ποικιλία τροφίμων, που να προσεγγίζει πολύ τα συστατικά μιας ισορροπημένης διατροφής.
  • Θρεπτικά και απολαυστικά. Η σχέση του με το φαγητό, που τώρα οικοδομείται, ξεκινά από τη ψυχολογία του. Και ευτυχώς για εμάς υπάρχουν προϊόντα που όλα τα μωρά βρίσκουν λαχταριστά, ενώ παράλληλα είναι απαλλαγμένα από χρωστικές και συντηρητικά όπως απαιτείται από τη νομοθεσία, ώστε και εμείς οι γονείς να αισθανόμαστε ασφάλεια και σιγουριά. Όπως, οι Βρεφικές Κρέμες ΓΙΩΤΗΣ, οι μοναδικές ελληνικές βρεφικές κρέμες, που αποτελούν ανέκαθεν μια αγαπημένη επιλογή των μαμάδων χάρη στα αγνά υλικά τους, ενώ περιέχουν 30% λιγότερα σάκχαρα σε σχέση με άλλες αντίστοιχες κρέμες.
    Ταυτόχρονα, είναι εμπλουτισμένες με ασβέστιο*, βιταμίνες και σίδηρο, ενώ ένα γεύμα καλύπτει τουλάχιστον το 30% των ημερήσιων αναγκών στις απαραίτητες βιταμίνες Α, D* και Β1* για βρέφη και το 40% των ημερήσιων αναγκών σε ασβέστιο και σίδηρο. Χάρη στους αυστηρούς ποιοτικούς ελέγχους στα υπερσύγχρονα εργαστήρια της εταιρείας στην Ελλάδα, μπορούμε να είμαστε απολύτως βέβαιοι για την ποιότητά τους ενώ ανταποκρίνονται πλήρως στις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με την οδηγία 2006/125/ΕΚ για τις παιδικές τροφές για βρέφη και μικρά παιδιά – ενώ η απαλή γεύση της κρέμας βανίλιας κάνει το μωράκι μας να τις αγαπά ήδη από τον τέταρτο μήνα της ζωής του.

* Οι Βρεφικές Κρέμες ΓΙΩΤΗΣ είναι εμπλουτισμένες με βιταμίνες Β1, D και ασβέστιο όπως απαιτείται από την ισχύουσα νομοθεσία 2006/125/ΕΚ

.

  • (Όχι και τόσο) μυστικά συστατικά.Βιταμίνες, σίδηρος και ασβέστιο. Το τρίπτυχο των θεμελίων της βρεφικής διατροφής, περιλαμβάνεται σε ένα πλήθος τροφών – ιδίως σε εκείνες που είναι ειδικά σχεδιασμένες για αυτές τις ηλικίες. Γιατί είναι σημαντικό να τις καταναλώνει το μωρό μας; Το ασβέστιο και η βιταμίνη D συμβάλλουν στην υγιή ανάπτυξη των οστών του παιδιού, ενώ η βιταμίνη D μαζί με τον σίδηρο συμβάλλουν στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού του συστήματος. Και ταυτόχρονα, ο σίδηρος συμβάλλει στη φυσιολογική γνωσιακή του ανάπτυξη. Πόσο ευχάριστο είναι, λοιπόν, που όλα τους περιλαμβάνονται στις αγαπημένες του Βρεφικές Κρέμες ΓΙΩΤΗΣ;
  • Ώρα για bonding. Η γεύση μπορεί να παίζει τον πρώτο ρόλο στην οικοδόμηση της σχέσης του με το φαγητό, χρειάζεται όμως και λίγη υποστήριξη από την πλευρά μας. Φροντίζουμε τα γεύματά του να χαρακτηρίζονται από τη μεγαλύτερη δυνατή ηρεμία, προσφέροντάς του την τροφή σε ασφαλές και καθαρό περιβάλλον, με τα κατάλληλα σκεύη και χωρίς να το πιέζουμε. Μεγάλη σημασία έχει να του δίνουμε και την ελευθερία να «παίξει» με το φαγητό του και να λειτουργεί όσο ανεξάρτητα του επιτρέπουν οι αναπτυξιακές του δυνατότητες – ενώ όσο μικρό και αν είναι, το εμπιστευόμαστε όταν μας δείχνει ότι χόρτασε. Έτσι θα μάθει να ακούει το σώμα του και θα αναπτύξει μια υγιή σχέση με το φαγητό. Με τέτοιου είδους βήματα, τα γεύματά του μπορούν να μετατραπούν σε ώρα χαλάρωσης και να μας φέρνουν ακόμη πιο κοντά του.
  • Η χαρά της ανακάλυψης.Όσο περνούν οι μήνες, τόσο αυξάνονται και οι υφές. Μαζί με την βρεφική του κρέμα – η Φαρίν Λακτέ ΓΙΩΤΗΣ  τείνει να είναι η πιο δημοφιλής στα μωρά μετά τον έκτο μήνα – του προσφέρουμε και πιο περίπλοκες υφές, όπως για παράδειγμα ψιλοκομμένα τρόφιμα. Μετά τον 10ο μήνα της ζωής του, αποφεύγουμε να πολτοποιούμε εντελώς τις τροφές, και του προτείνουμε τρόφιμα σε μικρά κομματάκια που μπορεί να πιάσει και να φάει μόνο του. Σε περίπτωση που δεν δείχνει ενθουσιασμένο με τους πειραματισμούς μας, δεν το πιέζουμε να αδειάσει το πιάτο του. Όμως του προσφέρουμε ξανά (και ξανά, και ξανά) τις νέες τροφές, αφήνοντάς το να τις εξερευνήσει.
  • Αφήνουμε κάτι και για το μέλλον.Οι περισσότερες κατηγορίες τροφίμων μπορούν να χωρέσουν στο μικροσκοπικό του πιατάκι, όμως υπάρχουν και κάποιες γεύσεις που πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον μέχρι τα πρώτα του γενέθλια. Τέτοιες είναι το φρέσκο γάλα, το αλάτι, η ζάχαρη, οι χυμοί φρούτων, το μέλι, τα αφεψήματα, οι ολόκληροι ξηροί καρποί και τα ολόκληρα στρογγυλά φρούτα. Καλό είναι, επίσης, να αποφεύγεται η υπερβολική κατανάλωση πρωτεϊνών, για παράδειγμα μέσα από μεγάλες ποσότητες γαλακτοκομικών προϊόντων.
  • Μένουμε σε επαφή. Για πολλές μαμάδες, η μετάβαση στη στερεά τροφή γίνεται παράλληλα με τη μείωση του θηλασμού. Για αυτό και πολλές φορές η δυσφορία που πιστεύουμε ότι δείχνει το μικρό μας απέναντι στο περιεχόμενο του πιάτου του, στην πραγματικότητα οφείλεται στο γεγονός ότι έχει συνηθίσει να τρώει ενώ αισθάνεται την ασφάλεια της αγκαλιάς σας. Αυξήστε (κι άλλο) την επαφή του με το δέρμα σας και βεβαιωθείτε ότι περνάτε αρκετή ώρα κοιτάζοντας ο ένας τον άλλο. Θα το απολαύσετε και οι δυο.

 

Όπως και κάθε άλλη μεγάλη αλλαγή, έτσι και ο απογαλακτισμός είναι πιθανό να απαιτήσει στην αρχή λίγη υπομονή. Όσο πιο σίγουρες είμαστε για την ποιότητα των γευμάτων που του προσφέρουμε και όσο πιο ήρεμα αντιμετωπίσουμε αυτή τη μετάβαση, τόσο πιο όμορφη θα γίνει αυτή η περίοδος για εκείνο, αλλά και για εμάς.