Η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία ενημέρωσε τις οδηγίες για τον ασφαλή ύπνο των μωρών για πρώτη φορά μετά από περισσότερα από πέντε χρόνια, τονίζοντας ότι τα μωρά πρέπει να κοιμούνται ανάσκελα σε επίπεδες, σταθερές επιφάνειες για να μειωθεί ο κίνδυνος του συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS).

«Ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσετε το μωρό σας ενώ κοιμάται είναι να ακολουθείτε αυτές τις οδηγίες» λένε οι ειδικοί από την Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία. «Όταν βάζετε το μωρό σας να κοιμηθεί θα πρέπει να είναι ανάσκελα στην κούνια ή το ριλάξ, τα οποία δεν πρέπει να έχουν κανένα άλλο αντικείμενο μέσα και να πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις ασφάλειας.

Όνειρα γλυκά & ασφαλής ύπνος

Οι συστάσεις, που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Pediatrics, περιλαμβάνουν:

  • Τα μωρά πρέπει να κοιμούνται ανάσκελα σε μια σταθερή, επίπεδη, μη κεκλιμένη επιφάνεια χωρίς μαλακά είδη, όπως κουβέρτες και παιχνίδια. Αυτά τα αντικείμενα, αν και ελκυστικά για πολλούς γονείς, μπορεί να εγκυμονούν κίνδυνο ασφυξίας.
  • Η επιφάνεια ύπνου θα πρέπει, τουλάχιστον, να συμμορφώνεται με όλα τα ομοσπονδιακά πρότυπα ασφαλείας.
  • Οποιεσδήποτε κεκλιμένες επιφάνειες, συμπεριλαμβανομένων των καθισμάτων αυτοκινήτου, των καροτσιών, των πορτ-μπεμπέ και των ιμάντων για βρέφη, θα πρέπει να αποφεύγονται για τον ύπνο τους, ειδικά για βρέφη μικρότερα των 4 μηνών.
  • Οι γονείς μπορούν να κοιμούνται στο ίδιο δωμάτιο για το μωρό αλλά όχι στο ίδιο κρεβάτι.

Ο θηλασμός προστατεύει τα βρέφη

Άλλες συστάσεις περιλαμβάνουν το θηλασμό, όταν είναι δυνατόν. Ακόμα και λίγο μητρικό γάλα, όπως λένε είναι καλύτερο από καθόλου. Τόσο ο θηλασμός όσο και η χρήση πιπίλας σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο SIDS.

Επιπλέον, οι ειδικοί συμβουλεύουν τους γονείς να μην αμελούν την «ώρα της κοιλιάς», την περίοδο δηλαδή που τα μωρά παίζουν μπρούμυτα, καθώς είναι σημαντική για τη διευκόλυνση της ανάπτυξης του βρέφους. Ωστόσο, τα μωρά πρέπει να κοιμούνται πάντα ανάσκελα.