Αν κάποιοι προτιμούν τα γλυκά από τα αλμυρά, όλοι έχουμε βιώσει παροδικές στιγμές που η επιθυμία μας για γλυκό δεν είναι απλώς έντονη αλλά και σχεδόν ακατανίκητη. Εάν τελικά ενδώσετε, μία μέθοδος που μπορεί να σας βοηθήσει είναι να καταναλώνετε πάντα λίγη πρωτεΐνη και φυτικές ίνες (σύνθετους υδατάνθρακες). Αυτό διότι οι πρωτεΐνες και οι φυτικές ίνες επιβραδύνουν την απορρόφηση των σακχάρων στην κυκλοφορία του αίματός σας κι έτσι δεν θα έχετε την απότομη αύξηση που συνήθως ακολουθείται από απότομη πτώση του σακχάρου στο αίμα, που σας αφήνει να θέλετε και άλλο γλυκό.

Τι εντείνει την επιθυμία γλυκό

Μια άλλη στρατηγική είναι να γνωρίζετε τις τροφές που είναι διαβόητες για την αύξηση του σακχάρου στο αίμα, που εντείνουν δηλαδή την επιθυμία σας για γλυκό. Έτσι θα μπορείτε να καταπολεμήσετε τα γνωστά «cravings» πριν να ξεκινήσουν:

Δημητριακά με ζάχαρη

Η κατανάλωση ενός πρωινού με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη θα σας κάνει να την αναζητήσετε ξανά για να πάρετε γρήγορα ενέργεια, ειδικά αν δεν έχετε καταναλώσει αρκετές πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και σύνθετους υδατάνθρακες, εξηγούν οι ειδικοί.

Muffins

Ένα τυπικό μάφιν πρωινού ακόμα και αν περιλαμβάνει στα συστατικά του λέξεις, όπως «μύρτιλο, καλαμπόκι ή ροδάκινο», δεν περιλαμβάνει στην πραγματικότητα πολλά θρεπτικά συστατικά. Λαμβάνετε πολύ λίγες ίνες φρούτων και πολλή ζάχαρη.

Bagels

Πολλοί τείνουν να μπερδεύονται, πιστεύοντας ότι επειδή δεν είναι τόσο γλυκά όσο τα donuts θα είναι και λίγο πιο υγιεινά. Ωστόσο, ένα bagel έχει 8 γραμμάρια υδατανθράκων, υπερδιπλάσιο από αυτό που προσφέρει ένα ντόνατ. Και η μεγαλύτερη ποσότητα υδατανθράκων στο bagel όταν μετατρέπεται σε γλυκόζη πυροδοτεί ένα τεράστιο «κύμα» γλυκόζης στην κυκλοφορία του αίματος.

Λευκό ψωμί

Συνήθως, είναι φτιαγμένο από αλεύρι σίτου που έχει αλεσθεί και εξευγενιστεί, αφαιρώντας τα στρώματα πίτουρου και φύτρων και δεν αφήνει ουσιαστικά καμία φυτική ίνα φέτα. Έτσι, όλοι οι υδατάνθρακες, 30 γραμμάρια, εάν τρώτε ένα σάντουιτς δύο φετών, διασπώνται γρήγορα σε ζάχαρη κατά τη διάρκεια της πέψης και αυξάνουν γρήγορα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, επιδεινώνοντας την επιθυμία για ζάχαρη.