Είναι μια από τις ελάχιστες περιπτώσεις, αν όχι μοναδική, που το ανθρώπινο μητρικό γάλα αποδεικνύεται σωτήρια θεραπεία για ενήλικες: ανοσοεξασθενημένη ασθενής στη Βραζιλία που νοσούσε με Covid-19 για 120 ημέρες απαλλάχθηκε από τον ιό πίνοντας γάλα εμβολιασμένης δωρήτριας.

Η ασυνήθιστη περίπτωση που περιγράφεται στην επιθεώρηση Viruses αφορά μια γυναίκα με σπάνια γενετική ασθένεια που προκαλεί ανοσολογική ανεπάρκεια και δημιουργεί κίνδυνο ανεξέλεγκτων λοιμώξεων.

«Παρακολουθώ την ασθενή από τότε που ήταν παιδί και ανησύχησα όταν μου είπε ότι είχε Covid-19» λέει η παιδίατρος Μαρία Μαρλούτσε ντος Σάντος Βιλέλα σε ανακοίνωση του Πανεπιστημίου του Καμπίνας έξω από το Σάο Πάολο.

«Το εγγενές ανοσιακό πρόβλημα από το οποίο πάσχει απορρυθμίζει το αμυντικό της σύστημα […] Ανάλογα με την παθογένειά τους, οι λοιμώδεις παράγοντες μπορεί να την οδηγήσουν σε δύο αποτελέσματα: χρόνια λοίμωξη ή θάνατο».

To γάλα της δωρήτριας περιείχε αντισώματα κατά της Covid (Elza Fiúza/Agência Brasil)

Το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου και άλλων θηλαστικών παραγάγει πέντε τύπους αντισωμάτων (ΙgM, IgG, IgA, IgE και IgD), από τα οποία τα δύο, IgA και IgG, παίζουν το σημαντικότερο ρόλο στην άμυνα έναντι ιών και άλλων παθογόνων.

Τα αντισώματα IgA και IgG παράγονται σε χαμηλά ή μηδενικά επίπεδα στη συγκεκριμένη ασθενή. Η γενετική νόσος από την οποία πάσχει έχει διαγνωστεί μόνο σε άλλα 156 άτομα σε όλο τον κόσμο.

«Η στρατηγική μας ήταν να κρατήσουμε την ασθενή απομονωμένη στο σπίτι, όπου την φρόντιζε η μητέρα της μετρώντας τον κορεσμό οξυγόνου, τη θερμοκρασία και τη διατροφή της. Στο νοσοκομείο θα μπορούσε να κολλήσει κάποια βακτηριακή λοίμωξη» αναφέρει η Βιλέλα.

Η γυναίκα βρέθηκε για πρώτη φορά θετική στον Covid τον Μάρτιο του 2011 και ουδέποτε εμφάνισε πνευμονία ή άλλες σοβαρές επιπλοκές.

Όμως το τεστ PCR παρέμενε θετικό στον ιό για μήνες, ένδειξη ενεργού λοίμωξης. Και οι γενετικές εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν αργότερα έδειξαν ότι η ασθενής παρέμενε προσβεβλημένη από τον ίδιο ιό και δεν είχε μολυνθεί ξανά μετά την αρχική διάγνωσή της.

Το ανορθόδοξο σχέδιο θεραπείας που, όμως, πέτυχε

«Εκείνη την εποχή δημοσιεύτηκε μια μελέτη που έδειχνε ότι οι θηλάζουσες μητέρες που είχαν λάβει το εμβόλιο Covid-19 της Pfizer παρήγαγαν γάλα με σχετικά υψηλά επίπεδα IgA. Αποφασίσαμε τότε να προχωρήσουμε σε πειραματική θεραπεία με μητρικό γάλα».

Το «φάρμακο» προήλθε από τράπεζα μητρικού γάλακτος, το οποίο ελέγχεται για διάφορους ιούς. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η δωρήτρια είχε εμβολιαστεί πλήρως για την Covid-19.

Η ασθενής κλήθηκε να πίνει 30ml κάθε τρεις ώρες, φροντίζοντας να το κρατά λίγο στο στόμα της ώστε τα αντισώματα να προλάβουν να έρθουν σε επαφή με τα ιικά σωματίδια στον βλεννογόνο.

«Αποφασίσαμε σε μεσοδιάστημα τριών ωρών ανάμεσα στις δόσεις, εκτός από τη νύχτα, για να μην δώσουμε στον ιό ευκαιρία να πολλαπλασιαστεί» εξηγεί η Βιλέλα.

Μόλις μια εβδομάδα αργότερα, η γυναίκα βρέθηκε αρνητική στο PCR έπειτα από 120 ημέρες συνεχούς λοίμωξης.

Η ανορθόδοξη θεραπεία δείχνει να έχει πετύχει, ωστόσο η ασθενής συνεχίζει να υποβάλλεται σε εξετάσεις PCR.

«Ανησυχούμε ότι θα εκδηλώσει ασυμπτωματική λοίμωξη, δεδομένου του πόσο εκτεταμένη είναι η διασπορά νέων παραλλαγών» λέει η γιατρός της.