Τοποθετώντας ένα μωρό με την κοιλιά στο έδαφος ενώ είναι ξύπνιο, εκείνο θα προσπαθήσει φυσικά να σηκώσει το κεφάλι  του και το πάνω μέρος του σώματός του και να κοιτάξει γύρω του. Βλέποντας ένα μωρό να τραντάζεται καθώς παίζει μπρούμυτα για πρώτη φορά, ίσως μπείτε στον πειρασμό να το γυρίσετε ανάσκελα. Αλλά ο χρόνος της κοιλιάς είναι μια πρώιμη, ήπια άσκηση με πολλά σημαντικά οφέλη για το μικρό σας και θα πρέπει να επιμείνετε. Δείτε γιατί…

Είναι πραγματικά απαραίτητος ο χρόνος της κοιλιάς για το μωρό μου;

Ναι! Το μωρό σας χρειάζεται να παίζει μπρούμυτα για να φτάσει σε πολλά κινητικά ορόσημα, όπως το να κυλιέται, να σηκώνεται και να μπουσουλάει. Ειδικότερα, ο χρόνος της κοιλιάς βοηθά το μωρό σας να αναπτύξει τους μύες, τα οστά και το νευρικό του σύστημα ως εξής:

  • Βελτιώνει τον έλεγχο του κεφαλιού και του λαιμού
  • Δυναμώνει τους μύες της πλάτης, των ώμων και του κορμού
  • Βοηθά στην ανάπτυξη του συντονισμού χεριών-ματιών
  • Βοηθά στη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης επίπεδης βαθουλώματος στο πίσω μέρος του κεφαλιού του μωρού

Από πόσο μικρό πρέπει να αρχίσει το μωρό μου να παίζει μπρούμυτα;

Από την πρώτη μέρα! Ο χρόνος της κοιλιάς μπορεί να ξεκινήσει μόλις φέρετε το μωρό σας στο σπίτι από το νοσοκομείο.

Όταν φέρνετε για πρώτη φορά το μωρό σας στο σπίτι από το νοσοκομείο, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά 2 έως 3 συνεδρίες κοιλιακού χρόνου την ημέρα για 3 έως 5 λεπτά τη φορά. Αυτό είναι συνολικά περίπου 15 λεπτά την ημέρα. Μετά από μερικούς μήνες, η έρευνα δείχνει ότι 60 έως 90 λεπτά κοιλιακού χρόνου την ημέρα είναι ιδανικά για να βοηθήσουν στην πρόληψη των πρώιμων κινητικών καθυστερήσεων.

Είναι ποτέ πολύ αργά για να ξεκινήσει το μωρό να παίζει μπρούμυτα;

Όσο πιο μικρό είναι το μωρό σας, τόσο πιο εύκολα θα προσαρμοστεί. Αλλά ποτέ δεν είναι αργά για να ξεκινήσετε. Έτσι, ακόμα κι αν το μωρό σας είναι ήδη αρκετών μηνών, είναι καλύτερα να ξεκινήσετε τον χρόνο της κοιλιάς τώρα.

Τι συμβαίνει αν το μωρό μου δεν περάσει αρκετό χρόνο μπρούμυτα;

Τα μωρά που δεν έχουν περνούν αρκετό χρόνο με την κοιλιά στο πάτωμα μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να αναπτύξουν κάποιες κινητικές δεξιότητες. Για παράδειγμα, μπορεί να καθυστερήσουν να αναπτύξουν τη δύναμη του κορμού, τον συντονισμό και την ισορροπία και να χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να αναπτύξουν σχετικές δεξιότητες όπως το να γυρίζουν στο πλάι και να μπουσουλάνε.

Θα μπορούσαν επίσης να αναπτύξουν ένα επίπεδο σημείο στο πίσω μέρος του κεφαλιού τους (μια κατάσταση που ονομάζεται πλαγιοκεφαλία), που προκαλείται από μωρά που περνούν πολύ χρόνο ξαπλωμένα ανάσκελα. Μπορεί να το αναγνωρίσετε από τα κράνη που φορούν τα μωρά για να το διορθώσουν.

Μπορεί το παιχνίδι αυτό να γίνει επικίνδυνο;

Μην αφήνετε ποτέ το μωρό σας να κοιμάται μπρούμυτα, ακόμα και για σύντομους υπνάκους. Το μωρό σας πρέπει να είναι πάντα ξύπνιο όταν είναι με την κοιλιά στο πάτωμα. Βεβαιωθείτε, λοιπόν, ότι κάποιος ενήλικας είναι μαζί του όλη την ώρα για να μην το πάρει ο ύπνος.

Εάν το μωρό σας αποκοιμηθεί κατά τη διάρκεια του χρόνου της κοιλιάς, βάλτε το ανάσκελα για ύπνο σε ασφαλές μέρος. Όταν ξεκουραστεί, δοκιμάστε ξανά.

Τι γίνεται αν το μωρό μου χρειάζεται βοήθεια για να σηκώσει το κεφάλι του ενώ είναι μπρούμυτα;

Στην αρχή, μπορεί να χρειαστεί να δοκιμάσετε διαφορετικούς τρόπους για να τροποποιήσετε τον χρόνο της κοιλιάς μέχρι το μικρό σας βρέφος να γίνει πιο δυνατό, όπως:

  • Να το ξαπλώνετε στο στήθος σας ενώ είστε σε ημι-ξαπλωμένη θέση
  • Να τοποθετείτε μια μικρή πετσέτα ή κουβέρτα τυλιγμένη κάτω από το στήθος του μωρού σας για να το βοηθήσετε να σηκωθεί
  • Να ξαπλώνετε το μωρό σας στην κοιλιά του ενώ το έχετε αγκαλιά

Και αν το μωρό μου απλά δεν δείχνει ενδιαφέρον ή χαρούμενο να παίξει μπρούμυτα;

Μπορείτε να παίξετε και να αλληλεπιδράσετε με το μωρό σας κατά τη διάρκεια του χρόνου της κοιλιάς για να το κάνετε πιο ευχάριστο. Δοκιμάστε να τοποθετήσετε τον εαυτό σας, παιχνίδια ή έναν καθρέφτη μπροστά στο μωρό σας για να το ενθαρρύνετε να σηκώσει το κεφάλι του ψηλά.

Tip: Προσπαθήστε να εξασκήσετε το μωρό σας όταν είναι ξεκούραστο και έχει χαρούμενη διάθεση, έτσι ώστε ο χρόνος της κοιλιάς να είναι μια θετική εμπειρία. Για πολλά μωρά, οι καλές στιγμές είναι μετά την αλλαγή της πάνας ή όταν ξυπνούν από έναν υπνάκο.