Η κούραση που μπορεί να αισθάνεται η νέα μαμά είναι ασύγκριτη. Οι λόγοι που μπορεί να «κρύβονται» πίσω από την εξάντλησή τους μπορεί να ποικίλλουν από το να μην ξεκουράζονται όταν το μωρό κοιμάται, οι ορμόνες που επιστρέφουν στα προ εγκυμοσύνης επίπεδα έως και την ανάκαμψη από τον τοκετό. Κι ενώ αυτοί πρόκειται για μερικούς από τους πιο γνωστούς λόγους της εξάντλησης μια νέας μαμάς, οι ειδικοί επισημαίνουν και άλλους, που δεν περιμέναμε, καθώς μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί από πού προέρχεται η εξάντληση κατά καιρούς.

Η νέα μαμά δεν κοιμάται βαθιά

Είτε τους αρέσει να το παραδέχονται είτε όχι, μόλις οι νέες μαμάδες κοιμίζουν τα μωρά τους, περιμένουν να τα ακούσουν να ξυπνούν. Αυτό σημαίνει ότι όταν οι μαμάδες προσπαθούν να κοιμηθούν, εάν τελικά τα καταφέρουν, δεν καταφέρνουν να κοιμηθούν βαθιά ώστε να ξεκουραστούν επαρκώς. Σύμφωνα μάλιστα, με τους ειδικούς οι νέες μαμάδες χάνουν περίπου μία ώρα ύπνου κάθε βράδυ.

Προσθέστε την απώλεια ύπνου με ελάχιστο βαθύ ύπνο και δεν είναι περίεργο που πολλές νέες μαμάδες περνούν τους πρώτους μήνες της ζωής των μωρών σε εξαντλημένη κατάσταση.

Δεύτερη φύση το multi-tasking

Το γεγονός ότι αποκτήσατε μωρό δεν σημαίνει ότι η ζωή σας σταματά. Και για αυτόν ακριβώς τον λόγο, οι νέες μαμάδες περνούν σημαντικό μέρος του χρόνου τους φροντίζοντας όχι μόνο το νεογέννητο ή την υπόλοιπη οικογένεια αλλά εκπληρώνοντας και άλλες υποχρεώσεις, προσωπικές ή επαγγελματικές.

Σύμφωνα μάλιστα, με τους ειδικούς οι μαμάδες περνούν «το 40% των ωρών που είναι ξύπνιες» κάνοντας multi-tasking. Όταν λοιπόν, κάνουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα δεν είναι περίεργο που οι νέες μαμάδες μπορεί  να αισθάνονται κουρασμένες. Και όταν ο εγκέφαλος πηγαίνει σε πολλές κατευθύνσεις ταυτόχρονα, το μυαλό και το σώμα θα χάσουν τελικά ενέργεια.

Μόνιμα σε υπερεπαγρύπνηση

Ένα πράγμα στο οποίο δεν αναφερόμαστε συχνά είναι το πώς οι νέες μαμάδες ξοδεύουν μεγάλο μέρος του χρόνου τους όχι μόνο σε επαγρύπνηση αλλά και σε υπερεπαγρύπνηση. Κάτι που γίνεται επειδή ανησυχούν μήπως συμβεί κάτι στα μωρά τους ανά πάσα στιγμή.

Η υπερεπαγρύπνηση σύμφωνα με τους ειδικούς, σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με το άγχος. Αυτό σημαίνει ότι ο εγκέφαλος βρίσκεται διαρκώς σε ένα «υψηλό επίπεδο επίγνωσης».

Ξεχνούν το φαγητό ή το νερό

Η διασφάλιση ότι τα νεογνά τρέφονται είναι μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες για τις νέες μαμάδες. Το να ακολουθείτε ένα πρόγραμμα όπου τα νεογέννητα τρώνε κάθε δύο έως τέσσερις ώρες μπορεί να είναι από μόνο του κουραστικό. Αλλά όταν οι μαμάδες ξεχνούν να φάνε επειδή εστιάζουν στα νέα τους καθήκοντα, τα επίπεδα ενέργειας μοιραία πέφτουν ακόμα περισσότερο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι νέες μαμάδες θα πρέπει να τρώνε 2.000 θερμίδες την ημέρα. Όσες θηλάζουν θα πρέπει να τρώνε από 2.300 έως 2.700 θερμίδες καθημερινά. Όταν αυτό δεν συμβαίνει, η ενέργεια που χρειάζονται οι νέες μαμάδες για να συμβαδίζουν με τις ανάγκες των νεογνών τους μειώνεται. Και κατά συνέπεια, μπορεί να προκύψει υπερβολική κούραση.