Κάθε γονιός γνωρίζει ότι τα παιδιά πρέπει να έχουν μια «ισορροπημένη διατροφή». Ποια όμως είναι τα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την υγεία και την ανάπτυξή τους και σε ποιες τροφές μπορούμε να τα βρούμε;

1. Πρωτεΐνη

Η πρωτεΐνη βοηθά το σώμα ενός παιδιού να χτίσει κύτταρα, να διασπάσει την τροφή και να την μετατρέψει σε ενέργεια, να καταπολεμήσει τυχόν μολύνσεις και να μεταφέρει οξυγόνο. Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη είναι:

  • Κρέας και πουλερικά.
  • Ψάρι και αυγά.
  • Ξηροί καρποί και φασόλια.
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα.

2. Υδατάνθρακες

Αν και οι τελευταίες τάσεις προτρέπουν να μειώσουμε κατά πολύ τους υδατάνθρακες, θα ήταν καλό να το ξανασκεφθούμε καθώς αποτελούν την σημαντικότερη πηγή ενέργειας. Βοηθούν, συγκεκριμένα, το σώμα του παιδιού να χρησιμοποιήσει το λίπος και την πρωτεΐνη για την κατασκευή ή την επισκευή ιστών. Οι υδατάνθρακες έχουν διάφορες μορφές, όπως τα σάκχαρα, το άμυλο και τις φυτικές ίνες, όμως τα παιδιά είναι σημαντικό να τρώνε περισσότερο άμυλο και φυτικές ίνες, παρά ζάχαρη. Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες είναι:

  • Ψωμί και σιτηρά.
  • Ρύζι, ζυμαρικά και πατάτες.

3.Καλά λιπαρά

Τα καλά λιπαρά αποτελούν μια μεγάλη πηγή ενέργειας για τα παιδιά και αποθηκεύονται εύκολα στον οργανισμό τους. Είναι επίσης σημαντικά διότι βοηθούν το σώμα να χρησιμοποιήσει σωστά κάποια άλλα θρεπτικά συστατικά, που χρειάζεται εξίσου. Τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε καλά λιπαρά είναι:

  • Έλαια μαγειρικής.
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα.
  • Κρέας, ψάρι και ξηροί καρποί.

4. Ασβέστιο

Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για γερά κόκαλα αλλά και δόντια. Είναι επίσης σημαντικό για την πήξη του αίματος αλλά και για την εύρυθμη λειτουργία του νευρικού και μυϊκού συστήματος όπως και της καρδιάς. Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο είναι:

  • Γάλα, τυρί και γιαούρτι.
  • Παγωτό.
  • Κρόκοι αυγών.
  • Μπρόκολο και σπανάκι.

5. Σίδηρος

Ο σίδηρος είναι απαραίτητο στοιχείο, αναγκαίο για την σύνθεση και την σωστή λειτουργία της αιμοσφαιρίνης, που περιέχεται στα ερυθρά αιμοσφαίρια και μεταφέρει το οξυγόνο από τους πνεύμονες στους ιστούς και τα διάφορα όργανα του σώματος. Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο είναι:

  • Κόκκινο κρέας, συκώτι και πουλερικά.
  • Φασόλια, ξηροί καρποί.

6. Ίνες

Οι ίνες βοηθούν την λειτουργία του εντέρου τους ενώ ενδέχεται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης καρδιακών νόσων ή και καρκίνου. Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες είναι:

  • Δημητριακά ολικής άλεσης.
  • Ρεβύθια, φακές και κόκκινα φασόλια.
  • Ξηροί καρποί.