Η διατήρηση ενός συμβατικού προγράμματος διατροφής και άσκησης μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολο, ειδικά όταν το πρόγραμμά μας είναι γεμάτο από υποχρεώσεις. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές αποδεδειγμένες εναλλακτικές στρατηγικές που θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν αρχικά να μειώσετε τις θερμίδες που καταναλώνετε καθημερινά, διατηρώντας την διατροφή και την φυσική άσκηση σε μια ισορροπία. Αυτοί οι αποτελεσματικοί τρόποι δεν είναι ανάγκη να περιλαμβάνουν την κλασική δίαιτα ή την προϋπόθεση της εντατικής γυμναστικής. Αντίθετα, αφορούν μικρές αλλά ιδιαίτερα λειτουργικές επιστημονικές συμβουλές, που θα σας βοηθήσουν όχι μόνο να χάσετε βάρος αλλά και να το διατηρήσετε στα επιθυμητά πλαίσια.

*Καλό μάσημα, με ηρεμία

Ο εγκέφαλός μας χρειάζεται χρόνο για να επεξεργαστεί την πληροφορία της τροφής και να αντιληφθεί ότι έχουμε φάει αρκετά. Δοκιμάστε να μασήσετε αργά το φαγητό σας δίχως να βιάζεστε, καθώς το αργό μάσημα έχει συνδεθεί με μειωμένη πρόσληψη τροφής, αυξημένο αίσθημα πληρότητας και μικρότερα μεγέθη μερίδας. Η ταχύτητα με την οποία καταναλώνετε τα γεύματά σας, μπορεί επίσης να επηρεάσει το βάρος σας, αφού σύμφωνα με ανασκόπηση επιστημονικών μελετών τα άτομα που τρώνε γρήγορα είναι πιο πιθανό να πάρουν κιλά, συγκριτικά με εκείνα που ολοκληρώνουν το γεύμα τους σε ήρεμους ρυθμούς.

*Πειρασμός; Μικρότερο πιάτο

Η χρήση ενός μεγαλύτερου πιάτου μπορεί να κάνει την μερίδα σας να μοιάζει μικρότερη, γεγονός που μπορεί να σας οδηγήσει να προσθέσετε περισσότερο φαγητό. Αντίθετα η χρήση ενός μικρότερου πιάτου, μπορεί να σας βοηθήσει να τρώτε λιγότερο, κάνοντας τις μερίδες σας να μοιάζουν μεγαλύτερες.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το μικρό τρικ προς όφελός σας, επιλέγοντας το κατάλληλο πιάτο ανάλογα με την θρεπτική αξία ή την περιεκτικότητα σε λιπαρά του φαγητού. Επομένως μπορείτε να καλύψετε την ανάγκη σας για γλυκές ή αλμυρές θερμιδικές επιλογές, χωρίς όμως να ξεπερνάτε τις θερμίδες που θα πρέπει να καταναλώνετε σε μία ημέρα.

*Καταναλώστε άφθονη πρωτεΐνη

Η πρωτεΐνη έχει σημαντικό αντίκτυπο στην όρεξή μας, αφού μπορεί να αυξήσει το αίσθημα της πληρότητας, μειώνοντας την όρεξή μας και βοηθώντας μας να καταναλώσουμε τελικά λιγότερες θερμίδες.

Μάλιστα σε επιστημονική μελέτη διαπιστώθηκε ότι υπέρβαρες γυναίκες που επέλεξαν αυγά, που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, για το πρωινό τους, κατανάλωναν λιγότερες θερμίδες κατά την διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας. Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη περιλαμβάνουν το στήθος κοτόπουλο, τα ψάρια, το γιαούρτι, οι φακές, το κινόα αλλά και τα αμύγδαλα.

*Φάτε δίχως αντιπερισπασμούς

Για να μειώσετε τις θερμίδες που καταναλώνετε καθημερινά είναι σημαντικό να δίνετε την απαραίτητη προσοχή στο γεύμα σας, αποκλείοντας τους αντιπερισπασμούς.

Μπορείτε να ξεκινήσετε από το να κλείσετε την τηλεόραση ή να αφήσετε το κινητό στην άκρη, αφού σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες όσοι δεν ολοκληρώνουν το γεύμα τους, παραμένοντας συγκεντρωμένοι σε αυτό, μπορεί να φάνε 10% περισσότερο.

Επιπλέον η απουσία συγκέντρωσης κατά την διάρκεια των γευμάτων μπορεί να επηρεάσει την όρεξη καθ’όλη την διάρκεια της ημέρας, αυξάνοντας την κατανάλωση τροφής σε επίπεδο 25%.

*Αποφύγετε τις… υγρές θερμίδες

Θα ήταν καλό να αποφύγετε τα ζαχαρούχα ποτά, τα οποία μάλιστα έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο μιας σειράς ασθενειών.

Είναι εύκολο να καταναλώσουμε παραπάνω θερμίδες από ζαχαρούχα ποτά, καθώς οι υγρές θερμίδες δεν επηρεάζουν το αίσθημα κορεσμού με τον τρόπο που συμβαίνει με τις στέρεες τροφές. Δοκιμάστε να αντικαταστήσετε με ροφήματα που περιέχουν λιγότερες θερμίδες ή και ζάχαρη, όπως το νερό, ο καφές και το πράσινο τσάι.