Οι περισσότερες μητέρες γνωρίζουν ότι τα πολυάριθμα οφέλη που έχει ο μητρικός θηλασμός. Ωστόσο, κατά τον θηλασμό μπορεί να προκληθούν ορισμένα προβλήματα που ταλαιπωρούν τόσο τις ίδιες όσο και τα μωρά. Η μαστίτιδα, το «πέτρωμα» του μαστού και οι μυκητιάσεις της θηλής και του στόματος του βρέφους είναι από τις πιο κοινές προκλήσεις.  Ένα άλλο κοινό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι νέες μητέρες είναι η άρνηση του μωρού να πιει μητρικό γάλα που έχει αντληθεί με θήλαστρο – κάτι που μπορεί να προκαλέσει ιδιαίτερα μεγάλη αναστάτωση σε μία εργαζόμενη μητέρα, που δεν θέλει να δώσει φόρμουλα στο παιδί της. Όταν ένα βρέφος θηλάζει κανονικά αλλά συγχρόνως αρνείται να πιει το γάλα της μαμάς του που έχει αντληθεί με θήλαστρο, ο «ένοχος» είναι η λιπάση.

Τι είναι η λιπάση

Η λιπάση είναι ένα ένζυμο που υπάρχει φυσικά στο μητρικό γάλα – άλλες φορές σε μικρότερες και άλλες φορές σε μεγαλύτερες ποσότητες.

Το ένζυμο αυτό έχει την ιδιότητα να διασπά το μητρικό γάλα, κάνοντάς το πιο εύπεπτο για το «ανώριμο» πεπτικό σύστημα του μωρού. Η λιπάση έχει ωστόσο την ιδιότητα να αλλάζει τη μυρωδιά και τη γεύση του γάλακτος μετά από λίγες ώρες ή ημέρες αποθήκευσης στο ψυγείο. Αυτός είναι ο λόγος που το μωρό σας δεν θέλει το γάλα που έχετε αντλήσει από το θήλαστρο.

Τι να κάνετε αν το γάλα σας έχει υψηλή λιπάση

Ως εργαζόμενη μητέρα, μπορεί να χρειαστεί να αποθηκεύσετε το γάλα που έχετε αντλήσει με το θήλαστρο για τη μελλοντική σίτιση του μωρού σας. Το μικρό σας δεν θα έχει προβλήματα στην πέψη του γάλακτος αυτού, αν και μπορεί να μην του αρέσει η αλλοιωμένη μυρωδιά ή γεύση του. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε πώς μπορείτε να το διορθώσετε αυτό:

  1. Μην κρατάτε το αντλημένο μητρικό γάλα για πολύ

Το ένζυμο λιπάση διασπά το λίπος που υπάρχει στο μητρικό γάλα για να αλλάξει τη γεύση και τη μυρωδιά του. Αυτή η δραστηριότητα διαρκεί πολλές ώρες ή μέρες. Για να εξαλείψετε, λοιπόν, την αλλαγή της γεύσης και ης μυρωδιάς του αντλημένου μητρικού γάλακτος, ταΐστε το μητρικό γάλα μέσα σε λίγες ώρες ή την ίδια ημέρα από την άντληση ή την αποθήκευση.

  1. Σημειώστε την ημέρα και την ώρα αποθήκευσης

Για να εξαλείψετε τη διαφορετική γεύση ή οσμή του αντλημένου μητρικού γάλακτος, παρακολουθήστε τις ώρες ή τις ημέρες που απαιτούνται για να αλλάξει η μυρωδιά και η γεύση του. Άλλες φορές η αλλαγή της γεύσης συντελείται μέσα σε 24 ώρες ή μπορεί να διαρκέσει μερικές ημέρες. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη μέθοδο δοκιμής και λάθους για να γνωρίζετε τις αλλαγές γεύσης. Αυτή η μέθοδος θα λειτουργήσει καλά όταν χρησιμοποιείτε το αποθηκευμένο μητρικό γάλα γρήγορα ή εντός ημερών από την αποθήκευση. Ωστόσο, εάν διατηρείτε το γάλα για μεγαλύτερη διάρκεια, τότε θα πρέπει να μάθετε πόσες ακριβώς ημέρες χρειάζονται για να αλλάξει γεύση και οσμή το αντλημένο μητρικό γάλα.

  1. Ρυθμίστε την πίεση και την ταχύτητα του θήλαστρου

Μερικές φορές, η προσαρμογή της πίεσης και της ταχύτητας του θήλαστρου σε χαμηλότερο επίπεδο βοηθά επίσης στη βελτίωση της μυρωδιάς και της γεύσης του αντλημένου μητρικού γάλακτος. Επομένως, ακολουθήστε σωστά τις οδηγίες λειτουργίας του θήλαστρου και ρυθμίστε την πίεση εάν χρειάζεται.

  1. Αναμείξτε το αντλημένο μητρικό γάλα με φρέσκο ​​γάλα ή άλλα τρόφιμα

Δεν θέλετε να σπαταλήσετε το αντλημένο μητρικό γάλα που είναι αποθηκευμένο στο ψυγείο, παρότι έχει γεύση ή μυρωδιά σαπουνιού; Μπορείτε να αναμίξετε το μητρικό γάλα λιπάσης με φρεσκοαντλημένο μητρικό γάλα, για να κάνετε τη γεύση πιο γλυκιά ή καλύτερη. Η ανάμειξη με φρεσκοαντλημένο γάλα καλύπτει επίσης τη μυρωδιά του σαπουνιού. Ένας άλλος τρόπος είναι να χρησιμοποιήσετε αυτό το αποθηκευμένο μητρικό γάλα με στερεές τροφές. Ωστόσο, αυτό είναι δυνατό αν το μωρό σας είναι αρκετά μεγάλο για να φάει στερεά τροφή. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε με πλιγούρι βρώμης, βρεφικά δημητριακά ή smoothies. Ένας άλλος αποτελεσματικός τρόπος για να κρύψετε τη μυρωδιά και τη γεύση είναι η προσθήκη βανίλιας. Αυτό είναι κατάλληλο για μικρά μωρά που δεν ακολουθούν ακόμη μια σταθερή διατροφή.

  1. Ζεματίστε το μητρικό γάλα

Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για την εξάλειψη της μυρωδιάς και της γεύσης του σαπουνιού από το μητρικό γάλα, με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπάση, είναι το ζεμάτισμα. Δηλαδή, η θέρμανση του γάλακτος μέχρι να σχηματιστούν φυσαλίδες αλλά το γάλα να μην αρχίσει να βράζει, καθώς το βράσιμο καταστρέφει τα θρεπτικά συστατικά του γάλακτος. Επίσης, πρέπει να γίνει ζεμάτισμα και στο φρεσκοαντλημένο γάλα, στη συνέχεια να κρυώσει γρήγορα σε θερμοκρασία δωματίου (κάτω από δροσερό τρεχούμενο νερό) και στη συνέχεια να αποθηκευτεί. Μπορείτε να ζεματίσετε το μητρικό γάλα σε ένα κατσαρολάκι ή σε ένα ζεστό μπουκάλι – όπως σας βολεύει.