Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, δεν υπάρχει μόνο ένας λόγος που τα νήπια φωνάζουν. Εξαιτίας αυτού, δεν υπάρχει μία μόνο ένδειξη αναφορικά με τι μπορεί να προκαλέσει τα νήπια να φωνάξουν ή και να ουρλιάξουν είτε βρίσκεστε στο σπίτι είτε σε δημόσιο χώρο. Ωστόσο, οι ειδικοί μας εξηγούν ότι υπάρχουν ορισμένα σημάδια που μπορεί να προειδοποιήσουν τους γονείς ότι το παιδί θα αρχίσει να φωνάζει για κάτι που είτε τους αρέσει πολύ είτε για κάτι που τα αναστατώνει.

Γιατί φωνάζουν τόσο τα νήπια;

Η κραυγή είναι μια εξαιρετική μορφή επικοινωνίας. Και επειδή τα νήπια έχουν πολύ λίγες λέξεις που μπορούν να χρησιμοποιήσουν, μπορεί να αρχίσουν να χρησιμοποιούν την κραυγή ως τρόπο για να εκφράσουν αυτό που χρειάζονται στους γονείς τους. Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν αρκετοί τρόποι που τα νήπια μπορεί να φωνάξουν ή και να ουρλιάξουν. Οι πιο συνηθισμένοι περιλαμβάνουν:

Χρειάζονται προσοχή

Αν τα νήπια δεν πιστεύουν ότι οι γονείς τους τους δίνουν αρκετή προσοχή, αν έχουν κατακτήσει μια δεξιότητα και οι γονείς δεν παρακολουθούν ή αν χρειάζονται κάτι από τους γονείς τους, τα νήπια είναι πολύ πιθανό να φωνάξουν ή και να ουρλιάξουν.

Και επειδή ακριβώς με την φωνή καταφέρνουν να προσελκύσουν την προσοχή των γονιών τους, μπορεί να ενισχύσει την λανθασμένη αντίληψη ότι η κραυγή είναι μια σωστή μορφή επικοινωνίας.

Έντονα συναισθήματα

Τα έντονα συναισθήματα είναι κάτι που είναι καινούργιο για τα νήπια. Ως εκ τούτου, εάν είναι απογοητευμένα, θυμωμένα, λυπημένα ή κάτι παρόμοιο, είναι πιθανό να φωνάξουν. Δεν υπάρχουν ακόμα λόγια για να περιγράψουν αυτό που νιώθουν στο λεξιλόγιό τους και έτσι η κραυγή είναι η μόνη διέξοδος για αυτά τα συναισθήματα που έχουν.

Το ίδιο μπορεί να ισχύσει και για τα έντονα χαρούμενα συναισθήματα. Οι κραυγές μπορεί επίσης να είναι σημάδι ότι τα νήπια περνούν υπέροχα. Και όσο πιο πολύ διασκεδάζουν, τόσο πιο πολύ μπορεί να φωνάζουν ακριβώς επειδή είναι πάρα πολύ χαρούμενα.

Όπως μας εξηγούν οι ειδικοί πρόκειται για μια περίοδο που θα περάσει μόλις τα νήπια έρθουν σε καλύτερη επαφή με τα συναισθήματά τους. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, ωστόσο, οι γονείς και τα νήπια μπορούν να συνεργαστούν για να βρουν διαφορετικούς τρόπους επικοινωνίας ώστε τα νήπια να επικοινωνούν τις ανάγκες και τις επιθυμίες τους με όσο το δυνατόν λιγότερες φωνές.

Πώς θα τα διαχειριστείτε

Το να βοηθήσετε τα νήπια να μειώσουν τις φωνές είναι μια διαδικασία. Ως εκ τούτου, οι γονείς δεν πρέπει να περιμένουν ότι θα τελειώσει από τη μια μέρα στην άλλη. Ωστόσο, υπάρχουν πράγματα που μπορούν να κάνουν για να ξεκινήσουν:

  • Όταν το παιδί ξεκινήσει να φωνάζει, μιλήστε του χαμηλώνοντας την ένταση της δική σας φωνής για να χρειαστείτε να κάνει ησυχία ή να μην φωνάζει για να σας ακούσει.
  • Βοηθήστε τα νήπια με λέξεις να εκφράσουν πώς αισθάνονται.
  • Χρησιμοποιήστε μουσική για να τραγουδήσετε ή να κάνετε ένα πάρτι χορού.
  • Βγείτε έξω για να αλλάξετε σκηνικό και διάθεση.