Έως και το 30% των κυήσεων καταλήγουν σε αποβολή, που ορίζεται ως απώλεια εγκυμοσύνης πριν από τις 20 εβδομάδες εγκυμοσύνης, αναφέρουν οι ειδικοί. Περίπου οι μισές αποβολές είναι ανεξήγητες και υπάρχουν λίγοι γνωστοί παράγοντες κινδύνου για αυτές τις αποβολές, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε διαταραχή μετατραυματικού στρες, κατάθλιψη και άγχος. Τώρα, σε νέα μελέτη με επικεφαλής τους ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος αποβολής μπορεί να αυξηθεί τους καλοκαιρινούς μήνες.

Στην μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Epidemiology, διερευνήθηκαν οι εποχιακές διαφορές στον κίνδυνο αποβολής και διαπιστώθηκε ότι οι έγκυες στη Βόρεια Αμερική είχαν 44% υψηλότερο κίνδυνο πρόωρης αποβολής (εντός οκτώ εβδομάδων εγκυμοσύνης) τους καλοκαιρινούς μήνες – ιδιαίτερα στα τέλη Αυγούστου – από ό,τι έκαναν έξι μήνες νωρίτερα τον Φεβρουάριο.

Ο κίνδυνος αποβολής σε οποιαδήποτε εβδομάδα της εγκυμοσύνης ήταν 31% υψηλότερος στα τέλη Αυγούστου, σε σύγκριση με τα τέλη Φεβρουαρίου. Γεωγραφικά, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι έγκυες στο Νότο και στη Μεσοδυτική Αμερική, όπου τα καλοκαίρια είναι πιο ζεστά, ήταν πιο πιθανό να βιώσουν αυτή την απώλεια στα τέλη Αυγούστου και στις αρχές Σεπτεμβρίου, αντίστοιχα.

Πώς επιδρά η ζέστη στην εγκυμοσύνη

Αυτά τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι απαιτείται πρόσθετη έρευνα για την κατανόηση των επιδράσεων της υπερβολικής ζέστης και άλλων περιβαλλοντικών παραγόντων ή παραγόντων της καθημερινότητας στην απροσδόκητη αποβολή.

«Κάθε φορά που βλέπετε εποχιακές διακυμάνσεις σε ένα αποτέλεσμα, μπορεί να σας δώσει υποδείξεις για τις αιτίες αυτού του αποτελέσματος», λέει η επικεφαλής της μελέτης και επίκουρη καθηγήτρια επιδημιολογίας. «Διαπιστώσαμε ότι ο κίνδυνος αποβολής, ιδιαίτερα ο κίνδυνος «πρώιμης» αποβολής πριν από τις οκτώ εβδομάδες κύησης, ήταν υψηλότερος το καλοκαίρι. Τώρα πρέπει να το διερευνήσουμε περισσότερο για να κατανοήσουμε ποιοι τύποι έκθεσης είναι πιο διαδεδομένοι το καλοκαίρι και ποιοι από αυτούς θα μπορούσαν να εξηγήσουν τον αυξημένο κίνδυνο αποβολής».

Για την μελέτη, οι ερευνητές μελέτησαν δεδομένα για την αποβολή από μία συνεχιζόμενη από το 2013 αμερικανική μελέτη, στην οποία εγγράφονται γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν και παρακολουθούνται από την προ σύλληψη έως τις έξι μήνες μετά τον τοκετό.

Προηγούμενες μελέτες βασίστηκαν σε κλινικά δεδομένα ή δεδομένα γονιμότητας, τα οποία πιθανότατα παραβλέπουν τις αποβολές που συμβαίνουν νωρίς στην κύηση (και επομένως, εκτός νοσοκομείου) και μεταξύ ζευγαριών που δεν αντιμετωπίζουν προκλήσεις γονιμότητας. Τα ευρήματα, συνεπώς, αρχίζουν να γεμίζουν ένα κενό σχετικά με τα εποχιακά μοτίβα και τον κίνδυνο αποβολής, μας λένε οι ερευνητές.

Ενώ απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να κατανοηθεί εάν η υπερβολική ζέστη και άλλες συγκεκριμένοι παράγοντες προκαλούν αυτές τις εποχιακές τάσεις, οι ερευνητές λένε ότι θα πρέπει οι ειδικοί να λάβουν δράση προκειμένου να μετριαστούν αυτοί οι κίνδυνοι.