Το TikTok, μάλλον έχει αρχίσει να αντιμετωπίζει πρόβλημα. Είναι δεκάδες οι μηνύσεις που έχουν υποβάλλει γονείς κατά της πλατφόρμας, τα παιδιά των οποίων είτε κινδύνεψαν, είτε τραυματίστηκαν είτε δυστυχώς πέθαναν κάνοντας μια διαδικτυακή πρόκληση.

Και από την ημέρα που ανέβηκα για πρώτη φορά το «blackout challenge» οι μηνύσεις έχουν πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας. Μάλιστα τουλάχιστον 7 παιδιά όχι πάνω από 15 ετών έχουν πεθάνει κάνοντας τη συγκεκριμένη πρόκληση την ώρα που η εφαρμογή είχε αφήσει ελεύθερα τα μηνύματα άλλων χρηστών που τα προέτρεπαν να πνιγούν χρησιμοποιώντας ζώνες, λουριά και άλλα παρόμοια αντικείμενα μέχρι να χάσουν τις αισθήσεις τους.

Μάλιστα οι γονείς υποστηρίζουν ότι ο κλειδάριθμος της εφαρμογής έβγαλε στην οθόνη των κινητών των παιδιών τους βίντεο από τη συγκεκριμένη διαδικτυακή πρόκληση και αυτά την έκαναν.

Η τραγική λίστα

Η πιο πρόσφατη αγωγή υποβλήθηκε από τους γονείς του οκτάχρονου Lalani Walton και του εννιάχρονου Arriani Arroyo. Ενώ την ίδια στιγμή έχουν πεθάνει:

-Ένας 10χρονος στην Ιταλία, τον Ιανουάριο του 2021

-Ένας 12χρονος στο Κολοράντο των ΗΠΑ, τον Μάρτιο του 2021

-Ένας 14χρονος στην Αυστραλία τον Ιούνιο του 2021

-Ένας 12χρονος στην Οκλαχόμα των ΗΠΑ τον Ιούλιο του 2021

-Ένας 10χρονος στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ, τον Δεκέμβριο του 2021.

Μάλιστα η Nyla Andrerson, η μητέρα του 10χρονου από την Πενσιλβάνια, είπε ότι η εφαρμογή «εμφάνιζε συνεχώς, απαράδεκτα επικίνδυνες προκλήσεις.»

Εκπρόσωπος του TikTok που μίλησε στην Washington Post, ισχυρίστηκε ότι η εφαρμογή αποκλείει χρήστες από την αναζήτηση της «blackout challenge», ενώ είπε πως συνεχώς εμφανίζονται μηνύματα στις οθόνες που λένε ότι «ορισμένες διαδικτυακές προκλήσεις μπορεί να είναι ενοχλητικές, ακόμη και επικίνδυνες».

«For you»

Οι γονείς του 9χρονου Arriani Arroyo πάντως είπαν ότι το παιδί τους δεν έψαχνε καμία διαδικτυακή πρόκληση και ότι ο αλγόριθμος του TikTok, έβγαλε στην οθόνη την πρόκληση με την πρόταση «For you» δηλαδή «για σένα». 

Και ενώ η κατάσταση με τις προκλήσεις έχει ξεφύγει, άλλες πλατφόρμες, ανταγωνιστικές του TikTok, προκειμένου να προσελκύσουν τους χρήστες που φεύγουν από το TikTok, (μετά τις αυστηροποιήσεις) ενσωματώνουν νέες και πιο επικίνδυνες προκλήσεις.

Όπως για παράδειγμα σε μια ανταγωνιστική πλατφόρμα εμφανίσθηκε η πρόκληση που ενθαρρύνει μαθητές να κλέψουν ή να καταστρέψουν σχολική περιουσία και στη συνέχεια να ανεβάσουν το βίντεο στην πλατφόρμα.