Όταν τα μωρά είναι μικρά, ξυπνούν μέσα στην νύχτα για να φάνε, καθώς το στομάχι τους είναι μικρό και δεν μπορεί να αποθηκεύσει μεγάλες ποσότητες γάλακτος. Όμως, καθώς τα μωρά μεγαλώνουν σε νήπια, αυτό δεν ισχύει πλέον. Σε αυτό το στάδιο, είναι σε θέση να κοιμούνται καθ’όλη την διάρκεια της νύχτας χωρίς να χρειάζεται να ξυπνήσουν για να τραφούν. Επειδή όμως έχει εδραιωθεί η συνήθεια να πίνουν γάλα πριν τον ύπνο, τα νήπια δυσκολεύονται να πάνε για ύπνο χωρίς αυτό, κάτι που οι γονείς πρέπει να αλλάξουν ώστε να μπορούν να κάνουν τα νήπια τους να σταματήσουν να πίνουν γάλα το βράδυ.

Γιατί πρέπει να σταματήσει

Τα νήπια χρησιμοποιούν το γάλα που πίνουν τη νύχτα ως τρόπο για να εκτονώσουν την ένταση και να χαλαρώσουν πριν πάνε για ύπνο. Αλλά ως αποτέλεσμα της λήψης αυτών των επιπλέον θερμίδων κατά τη διάρκεια της ημέρας, τα νήπια τρώνε λιγότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας, μας εξηγούν οι ειδικοί.

Επομένως, όχι μόνο βασίζονται στο γάλα για να τα βοηθήσει να αποκοιμηθούν, αλλά το χρειάζονται για να μην ξυπνήσουν επειδή αισθάνονται πείνα στη μέση της νύχτας. Είναι ένας κύκλος που αν δεν σπάσει θα οδηγήσει σε προβλήματα ύπνου και υγείας. Και αυτός είναι ο λόγος που τα νήπια πρέπει να σταματήσουν να πίνουν γάλα τη νύχτα.

Πώς θα «κόψετε» το γάλα την νύχτα

Όταν ξεκινάτε να κόψετε αυτήν την συνήθεια, μπορεί να διαπιστώσετε ότι είναι πιο εύκολο να το κάνετε σταδιακά, ώστε να μην στρεσσαριστεί το παιδί από την απότομη αλλαγή. Ανεξάρτητα όμως από το πώς γίνεται η μετάβαση, μπορεί να είναι μια δύσκολη διαδικασία για τα νήπια.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να βοηθήσετε τα νήπια να σταματήσουν να πίνουν γάλα κατά την διάρκεια της νύχτας. Αυτοί περιλαμβάνουν:

  • Δώστε στο παιδί ένα φλιτζάνι γάλα μαζί με το βραδινό του γεύμα και συνεχίστε με την ρουτίνα σας κανονικά, προσφέροντάς του όμως το μπουκάλι του.
  • Προσφέρετε μια κούπα αντί για ένα μπουκάλι στα πρώτα στάδια της απομάκρυνσης από το νυχτερινό μπουκάλι.
  • Ανακατέψτε το γάλα του με νερό.
  • Δώστε του κρύο αντί για ζεστό γάλα.
  • Δώστε του νερό μόνο στο μπουκάλι του.