Περίπου 10-20% των μωρών έχουν κολικούς. Πώς θα τους καταλάβετε; Οι περισσότεροι γιατροί βασίζονται στον «κανόνα των τριών»: ένα κατά τα άλλα υγιές μωρό που κλαίει τους πρώτους τρεις μήνες της ζωής του για τρεις ή περισσότερες ώρες την ημέρα, τρεις ή περισσότερες ημέρες την εβδομάδα. Μερικοί ειδικοί χρησιμοποιούν έναν πιο χαλαρό ορισμό, όπως «υπερβολικό κλάμα σε ένα υγιές μωρό». Συνήθως, τα κλάματα ξεκινούν περίπου δύο εβδομάδες μετά τη γέννηση και κορυφώνονται στην ηλικία των 6 ή 7 εβδομάδων. Τις περισσότερες φορές είναι το κλάμα από τους κολικούς είναι χειρότερο τα βράδια.
Εάν το μωρό σας έχει κολικούς, μπορεί να σηκώσει τα πόδια του, να κάνει σφιχτές γροθιές, να ρεφτεί και να φαίνεται ότι πονάει όταν κλαίει. Ωστόσο, αντί να υποθέσετε ότι ο κολικός είναι η αιτία, είναι καλή ιδέα να επισκεφθείτε με το μωρό τον παιδίατρο για να αποκλείσετε άλλες καταστάσεις, όπως μόλυνση του αυτιού ή της ουροδόχου κύστης.
Τι προκαλεί τους κολικούς;
Παρόλο που η επιστήμη δεν έχει προσδιορίσει την αιτία των κολικών, οι ειδικοί πιστεύουν ότι είναι εντός του εύρους της φυσιολογικής ανάπτυξης. Αυτό συμβαίνει επειδή πολλά βρέφη κλαίνε από 30 λεπτά έως 2 ώρες την ημέρα. Τα μωρά με κολικούς απλώς κλαίνε περισσότερο από το μέσο όρο.
*Το γάλα που πίνει η μαμά
Σε ένα μικρό ποσοστό των περιπτώσεων, τα γαλακτοκομικά προϊόντα στη διατροφή της μητέρας μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στο μωρό που θηλάζει. Εάν υποψιάζεστε ότι αυτή μπορεί να είναι η ρίζα του κολικού του μωρού σας, δοκιμάστε να αφαιρέσετε όλα τα προϊόντα αγελαδινού γάλακτος για 7 έως 10 ημέρες. Εάν υπάρξει αλλαγή προς το καλύτερο, μπορείτε σταδιακά να επαναφέρετε το γάλα στη διατροφή σας.
*Η φόρμουλα που βασίζεται στο αγελαδινό γάλα
Τα μωρά που τρέφονται με μπιμπερό μπορεί επίσης να είναι ευαίσθητα στο αγελαδινό γάλα. Μερικοί γονείς υποστηρίζουν ότι η μετάβαση από μια φόρμουλα με βάση τα γαλακτοκομικά σε μια φόρμουλα με βάση τη σόγια βοηθά με τους κολικούς. Εάν το αγελαδινό γάλα είναι ο ένοχος, αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει. Αλλά καθώς μερικά μωρά είναι αλλεργικά στη σόγια, οι λεγόμενες «υποαλλεργικές φόρμουλες» είναι μια άλλη εναλλακτική λύση.
*Αλλεργία σε άλλες τροφές
Τα μωρά που θηλάζουν μπορεί επίσης να είναι ευαίσθητα σε άλλα τρόφιμα, όπως το καλαμπόκι, το σιτάρι, τα αυγά και τα θαλασσινά. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Μάιο στο Pediatrics διαπίστωσε ότι τα μωρά με ιστορικό κολικού που ταΐζονταν με χυμό μήλου έκλαιγαν περισσότερο και κοιμόντουσαν λιγότερο από αυτά που ταΐζονταν με χυμό λευκού σταφυλιού. Ωστόσο, τα μωρά χωρίς ιστορικό κολικών δεν παρουσίασαν τέτοια συμπτώματα όταν ταΐζονταν με χυμό μήλου. Μπορείτε να δοκιμάσετε να εξαλείψετε τα τρόφιμα ένα προς ένα για να εντοπίσετε τον ένοχο, αλλά να έχετε κατά νου ότι μέχρι να καταλάβετε τι ενοχλεί το μωρό σας, ο κολικός μπορεί να έχει ήδη εξαφανιστεί.
*Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
Μερικά μωρά έχουν παλινδρόμηση, μια κατάσταση παρόμοια με την καούρα. Εάν το μωρό σας πιπιλάει λίγο, μετά βγάζει το στήθος από το στόμα του και ουρλιάζει, αυτό μπορεί να είναι η αιτία του κλάματος του. Μπορεί επίσης να φτύνει πολύ. Μια ισραηλινή μελέτη διαπίστωσε ότι η φαρμακευτική αγωγή κατά της παλινδρόμησης ανακούφισε τα συμπτώματα μέσα σε δύο εβδομάδες. Για τα μωρά που τρέφονται με μπιμπερό, η απάντηση μπορεί να είναι η προχωνεμένη φόρμουλα, στην οποία η πρωτεΐνη διασπάται στα αμινοξέα της. Ωστόσο, αυτή είναι η τελευταία λύση καθώς αυτή η φόρμουλα είναι ακριβή και έχει δυσάρεστη γεύση.
Πώς μπορείτε να βοηθήσετε ένα μωρό με κολικούς;
Το να κουβαλάτε το μωρό σας όσο το δυνατόν περισσότερο έχει αποδειχθεί ότι μειώνει το κλάμα. Άλλες παραδοσιακές θεραπείες για τους κολικούς περιλαμβάνουν ένα ζεστό μπουκάλι ζεστού νερού στην κοιλιά του μωρού, μουσική, αργό ρυθμικό λίκνισμα και λειτουργία ηλεκτρικής σκούπας ή πιστολάκι μαλλιών για να ηρεμήσει με «λευκό θόρυβο». Μερικά βρέφη επίσης ανταποκρίνονται καλά στο να είναι τυλιγμένα σε μια κουβέρτα. Εάν τίποτα δεν φαίνεται να λειτουργεί, μπορεί να θέλετε να δοκιμάσετε να αφήσετε το μωρό σας σε ένα σκοτεινό δωμάτιο και να ακούσετε για να δείτε αν το κλάμα του επιβραδύνεται μετά από λίγα λεπτά.
Ρίξτε μια ματιά σε μερικές άλλες θεραπείες που χρησιμοποιούνται για τους κολικούς:
Βότανα
Το χαμομήλι είναι ένας παραδοσιακός τρόπος για να ηρεμεί η κοιλιά σε πολλά μέρη του κόσμου. Δοκιμάστε να βάλετε δύο φακελάκια χαμομηλιού σε ένα φλιτζάνι. Ρίξτε βραστό νερό και αφήστε το να βράσει για 10 με 20 λεπτά μέχρι να κρυώσει. Αφού κρυώσει αρκετά (δοκιμάστε τη θερμοκρασία στον καρπό σας), δώστε στο μωρό σας μια κουταλιά της σούπας έως 28 γραμμάρια σε ένα μπιμπερό ή σε ένα κουτάλι, δύο έως τέσσερις φορές την ημέρα. Αν πρόκειται να λειτουργήσει για το μωρό σας θα δείτε αποτελέσματα σε μια ή δύο μέρες.
Βρεφικό μασάζ
Καμία επιστημονική μελέτη δεν αποδεικνύει ότι το μασάζ ανακουφίζει από τους κολικούς, αλλά υπάρχουν γονείς που λένε ότι βοηθάει. Μπορείτε να ξαπλώσετε το μωρό στο πάτωμα και, ξεκινώντας από τον αφαλό του, περπατήστε απαλά τα δάχτυλά σας δεξιόστροφα, σχηματίζοντας ομόκεντρους κύκλους προς τα έξω. Δοκιμάστε αυτό 20 έως 30 λεπτά μετά το τάισμα.
Ομοιοπαθητική
Ομοίως, δεν υπάρχει οριστική απόδειξη ότι η ομοιοπαθητική βοηθά τα μωρά με κολικούς. Αλλά τα ομοιοπαθητικά φάρμακα θεωρούνται ασφαλή και συνήθως είναι αρκετά φθηνά. Εάν αποφασίσετε να δοκιμάσετε μια εναλλακτική θεραπεία, ψωνίστε από έναν επαγγελματία που έχει εμπειρία με βρέφη και φροντίστε να ενημερώσετε τον παιδίατρο σχετικά.
Φάρμακα
Οι περισσότεροι γιατροί δεν είναι μεγάλοι οπαδοί της φαρμακευτικής προσέγγισης των κολικών. Μερικοί γονείς βρίσκουν ότι ένα αντισπασμωδικό όπως η σιμεθικόνη λειτουργεί, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδεικνύουν γιατί θα ήταν αποτελεσματικό. Ωστόσο, είναι ακίνδυνο.
Τέλος, ΜΗΝ προσφέρετε πρώιμα στερεά σε μια προσπάθεια να θεραπεύσετε τους κολικούς. Το να ταΐζετε ένα μωρό στερεά τρόφιμα – όπως δημητριακά ρυζιού ή πολτοποιημένες τροφές – πριν τους 4 μήνες, είναι ένας παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη τροφικών ευαισθησίας.