Εάν το μωρό σας γίνεται ευερέθιστο και κάνει φασαρία την ώρα που το ταϊζετε ή/και αμέσως μετά, είναι πιθανό να καταπίνει αέρα με το γάλα του. Αν αυτές οι φυσαλίδες αέρα παγιδευτούν στην κοιλίτσα του μπορεί να αισθάνεται ενόχληση και ότι έχει χορτάσει πριν τελειώσει πραγματικά το φαγητό. Εάν το μικρό σας ταράζεται ενώ πίνει το γάλα του λόγω αυτής της ταλαιπωρίας, θα καταλήξει να καταπίνει περισσότερο αέρα – κάτι που θα το κάνει να τρέμει ακόμη πιο πολύ, ίσως να αρχίσει ακόμη και να φτύνει.

Εάν το μωρό σας αρχίσει να διαμαρτύρεται κατά τη διάρκεια του ταΐσματος, δοκιμάστε να το ρέψετε αμέσως για να δείτε αν η δυσφορία που αισθάνεται οφείλεται σε μια παγιδευμένη φυσαλίδα αέρα στην κοιλίτσα του. Κάνοντας το μωρό σας να ρευτεί, το βοηθάτε να νιώσει καλύτερα, εξομαλύνοντας έτσι και την διαδικασία σίτισης.

 

Ποιες είναι οι καλύτερες θέσεις για το ρέψιμο του μωρού; 

Υπάρχουν τρεις βασικοί τρόποι για να ρέψετε ένα μωρό: στον ώμο σας, με το πρόσωπο προς τα κάτω στην αγκαλιά σας ή να κάθεστε. Είναι καλή ιδέα να δοκιμάσετε και τις τρεις θέσεις για να δείτε ποια κάνει τη δουλειά καλύτερα για το μικρό σας:

  • Στον ώμο σας: Κρατήστε το μωρό σταθερά στον ώμο σας. Στηρίξτε το κάτω μέρος του με το ένα χέρι και με το άλλο χτυπήστε απαλά ή τρίψτε την πλατούλα του.
  • Μπρούμυτα στην αγκαλιά σας: Τοποθετήστε το μωρό με την κοιλιά προς τα κάτω στην αγκαλιά σας (το στομάχι του θα είναι στο ένα πόδι σας, το κεφάλι του στο άλλο, γυρισμένο στο πλάι, με το κεφάλι του να στηρίζεται και να βρίσκεται λίγο πιο ψηλά από το στήθος του). Με το ένα χέρι κρατάτε καλά το μωρό και με το άλλο το τρίβετε στην πλάτη.
  • Καθιστή: Κρατήστε το μωρό σας σε καθιστή θέση στην αγκαλιά σας, γέρνοντας ελαφρά προς τα εμπρός. Στηρίξτε το κεφάλι και το στήθος του μωρού με το ένα χέρι ενώ χτυπάτε απαλά ή τρίβετε με το άλλο την πλάτη του.
  • Περπατώντας: Μόλις το μωρό σας έχει καλό έλεγχο του κεφαλιού, μπορείτε να δοκιμάσετε να το κρατήσετε όρθιο μπροστά σας, προς τα έξω, ενώ στέκεστε και περπατάτε. Βάλτε το ένα χέρι κάτω από το κάτω μέρος του και το άλλο χέρι στην κοιλιά του για να ασκήσετε ελαφριά πίεση. Η κίνηση μπορεί να βοηθήσει στην επιπρόσθετη απελευθέρωση τυχόν παγιδευμένων φυσαλίδων αέρα.

Tip: Προστατέψτε τα ρούχα σας κρατώντας πάντα ένα ύφασμα ή σαλιάρα σε εσάς και το στόμα του μωρού σας.

 

Πόσο συχνά πρέπει να ρεύω το μωρό μου;   

Η συχνότητα με την οποία θα ρέψετε το μωρό σας εξαρτάται από την μέθοδο σίτισης:

  • Όταν ταΐζετε με μπιμπερό, κάντε το μωρό να ρευτεί τουλάχιστον μία φορά, περίπου στα μισά του φαγητού ή μετά από κάθε 60 ή 80 γραμμάρια, ή πιο συχνά αν φαίνεται ιδιότροπο ή καθυστερεί πολύ.
  • Όταν θηλάζετε, ρέψτε το ενώ αλλάζετε από το ένα στήθος στο άλλο. Εάν το μωρό σας χορταίνει με το ένα στήθος ρέψτε το στη μέση του θηλασμού από το ίδιο στήθος.

 

Δοκιμάστε αυτές τις συμβουλές και τις θέσεις για ρέψιμο για να δείτε τι μπορεί να ανακουφίσει το μωρό σας και να δημιουργήσει χώρο στο στομαχάκι του για να πιει όλο του το γάλα.