Πολλοί είναι οι γονείς που ανησυχούν αναφορικά με το πόσο συχνά ή πόσες φορές την ημέρα πρέπει να τρώει το μωρό. Θα ήταν καλό να αφήνετε το μωρό σας να θηλάζει όσο συχνά θέλει, αφού θα σας το «ζητήσει» τόσο κατά την διάρκεια της ημέρας όσο και της νύχτας. Αυτό συμβαίνει διότι το στομάχι του μωρού είναι πολύ μικρό και έτσι μπορεί να καταναλώσει μικρές ποσότητες γάλακτος. Το γάλα έπειτα χωνεύεται και απορροφάται εύκολα από τον οργανισμό του, για αυτό και τα μωρά έχουν την ανάγκη να τρέφονται πολύ συχνά ειδικά τις πρώτες μέρες και εβδομάδες.

Κάθε πότε πεινάει το μωρό;

Κάθε μωράκι είναι διαφορετικό και το πόσο θα πεινάσει εξαρτάται και από τον τύπο γάλακτος, αν δηλαδή το θηλάζετε ή αν του δίνετε φόρμουλα. Συνήθως τα μωρά μπορούν να χωνεύσουν το μητρικό γάλα εύκολα και γρήγορα. Στην περίπτωση που θηλάζετε, το μωρό ενδέχεται να πεινάει ανά 1,5 με 3 ώρες. Καθώς μεγαλώνει θα αποκτήσει σταδιακά μια πιο προβλέψιμη ρουτίνα. Τα νεογέννητα τρέφονται περίπου 8 έως 12 φορές την ημέρα κατά τον πρώτο μήνα ενώ μετά τις οκτώ εβδομάδες τρέφονται από 7 έως και 9 φορές την ημέρα.

Εάν το μωρό σας πίνει φόρμουλα, τότε πιθανόν να πεινάει ανά 2 με 3 ώρες στην αρχή και στην συνέχεια περίπου ανά 3 έως και 4 ώρες. Θα υπάρξουν, παράλληλα, μέρες κατά τις οποίες το μωρό σας θα τρώει πιο συχνά και μεγαλύτερη ποσότητα από την συνηθισμένη. Έχετε κατά νου, όταν αυτό συμβεί, ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας αφού μεγαλώνει γρήγορα και για αυτό αυξάνονται και οι ανάγκες του σε γάλα.

Πώς θα το καταλάβετε

Το νεογέννητό σας θα σας δείξει πότε πεινάει κι όχι απαραιτήτως κλαίγοντας, αφού το κλάμα αποτελεί μία από τις ενδείξεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι και η μοναδική. Κατά συνέπεια, θα ήταν καλό να παρακολουθείτε την συμπεριφορά του παιδιού και να μην βασίζεστε μόνο στο χρονοδιάγραμμά σας, καθώς είναι σημαντικό να δείτε και τις υπόλοιπες ενδείξεις, οι οποίες περιλαμβάνουν: το πιπίλισμα των χεριών ή των δακτύλων, την τάση του να γέρνει προς το μπουκάλι με το γάλα του ή το στήθος σας, την νευρικότητα, το άνοιγμα του στόματος ή το ζάρωμα των χειλιών του.

Πόσο γάλα πρέπει να του δίνω μαζί με στέρεες τροφές;

Η φόρμουλα ή το μητρικό γάλα θα αποτελέσουν το μεγαλύτερο μέρος του φαγητού του μωρού μέχρι την ηλικία περίπου του ενός έτους. Μόλις όμως, αρχίσει να τρώει και στερεές τροφές, η ποσότητα του γάλακτος σταδιακά θα μειωθεί. Αν και κάθε μωρό είναι διαφορετικό, τόσο περίπου τρώνε αναλόγως της ηλικίας τους:

  • Εξι μηνών: Πρέπει να θηλάζετε το μωρό σας πέντε έως έξι φορές την ημέρα ή να του δίνετε τέσσερα με πέντε μπουκάλια φόρμουλα, με έξι έως οκτώ ουγγιές γάλα.
  • Οκτώ μηνών: Πρέπει να θηλάζετε το μωρό σας τέσσερις με έξι φορές την ημέρα ή να του δίνετε τρία έως πέντε μπουκάλια φόρμουλα, με επτά έως οκτώ ουγγιές γάλα.
  • Δέκα μηνών: Πρέπει να το θηλάζετε τέσσερις φορές την ημέρα ή να του δίνετε τρία έως τέσσερα μπουκάλια φόρμουλα, με επτά ή οκτώ ουγγιές γάλα.
  • Εντεκα μηνών: Πρέπει να το ταΐζετε με φόρμουλα ή να το θηλάζετε τρεις με τέσσερις φορές την ημέρα.
  • Δώδεκα μηνών: Γύρω στις 24 ουγγιές μητρικού γάλακτος ή φόρμουλας.