Το να ταξιδεύξτε ενώ θηλάζετε το μωρό σας μπορεί να σας φαίνεται αδύνατο. Το να προσπαθείτε να βρείτε ιδιωτικότητα για να ταΐσετε το μωρό σας ή ένα μέρος όπου μπορείτε να αντλήσετε με την ηρεμία σας γάλα με το θήλαστρο, μπορεί επίσης να σας φαίνεται δύσκολο. Είτε ταξιδεύετε με αεροπλάνο είτε τρένο είτε με αυτοκίνητο, το να ταΐσετε ένα μωρό εν κινήσει χρειάζεται λίγη προετοιμασία και πρώτα τον σωστό εξοπλισμό. Ακολουθεί ένας πλήρης οδηγός για να συνεχίσετε τον θηλασμό ενώ ταξιδεύετε.

Τι εξοπλισμός απαιτείται

  • Μάρσιππος ή μπλούζα θηλασμού. Δεν είστε σίγουρες για τον θηλασμό σε δημόσια θέα; Μπορεί να είναι δύσκολο να βρείτε ένα καθαρό και ιδιωτικό μέρος για να θηλάσετε εν κινήσει, αλλά το να έχετε ένα μάρσιππο ή μια μπλούζα θηλασμού μπορεί να κάνει το να ταΐζετε το μωρό σας σε δημόσιο χώρο απλή υπόθεση.
  • Δοχείο αποθήκευσης και φορητό ψυγείο. Εάν κάνετε άντληση εν κινήσει, θα χρειαστείτε ένα μέρος για να αποθηκεύσετε με ασφάλεια το γάλα σας. Η επένδυση σε δοχεία αποθήκευσης που μπορούν να καταψυχθούν και σε φορητό ψυγείο είναι ένα καλό μέρος για να ξεκινήσετε. Φροντίστε να έχετε μαζί σας πλήρως παγωμένες παγοκύστες, ώστε να παραμείνουν κρύες για ολόκληρο το ταξίδι σας.
  • Μια φορητή αντλία. Εάν πρόκειται να ταξιδεύετε συχνά ως νέα μαμά, μπορεί να θέλετε να επενδύσετε σε μια φορητή αντλία για στιγμές που δεν βρίσκεστε κοντά σε πρίζα.
  • Μετασχηματιστής διπλής τάσης. Εάν ταξιδεύετε σε διεθνείς προορισμούς, ίσως χρειαστεί να συσκευάσετε έναν μετασχηματιστή ρεύματος για να συνδέσετε την αντλία σας ή να επαναφορτίσετε την μπαταρία στον προορισμό σας.

 

Ταξιδεύοντας με το μωρό ενώ θηλάζετε

Ανεξάρτητα από τον ταξιδιωτικό σας προορισμό, το «κλειδί» είναι το πρόγραμμα:

Μην βιάζεστε

Εάν πετάτε για τον προορισμό σας, αφήστε αρκετό χρόνο, ώστε να μην χρειαστεί ποτέ να διαλέξετε μεταξύ της πτήσης σας ή της κάλυψης των αναγκών του μωρού σας.

Αναζητήστε χώρους φιλικούς προς το θηλασμό

Καλέστε το αεροδρόμιο εκ των προτέρων για να δείτε αν υπάρχουν καθορισμένοι χώροι γαλουχίας. Ορισμένα αεροδρόμια διαθέτουν πλέον «λοβούς γαλουχίας» όπου μπορείτε να θηλάζετε ή να αντλείτε γάλα. Αν και αυτά τα δωμάτια τείνουν να είναι μικρά, αν δεν θέλετε να θηλάσετε δημόσια, μπορεί να σας φανούν πολύ βολικά.

Κλείστε θέση κοντά στο παράθυρο

Εάν πετάτε με έναν σύντροφο ή μέλος της οικογένειας, κλείνοντας θέση κοντά στο παράθυρο με τον σύντροφό σας δίπλα σας, μπορείτε να θηλάσετε λίγο πιο άνετα.

Λάβετε τα μέτρα σας για οδικά ταξίδια

Ορισμένα εστιατόρια στη διαδρομή σας μπορεί να έχουν χώρο θηλασμού – εντοπίστε τα πριν το ταξίδι χρησιμοποιώντας διαδικτυακούς ιστότοπους με κριτικές χρηστών. Εάν μένετε στο αυτοκίνητο, απλώς βεβαιωθείτε ότι έχετε σταματήσει στην άκρη του δρόμου για να θηλάσετε, καθώς το μωρό πρέπει να είναι πάντα δεμένο στο κάθισμα του αυτοκινήτου όταν το όχημα κινείται.

Αντλείστε γάλα και ταΐστε το μωρό σας

Ζητείστε από τον σύντροφό σας να οδηγήσει ενώ εσείς κάθεστε στο πίσω μέρος για να αντλήσετε γάλα και στη συνέχεια να ταΐσετε με μπιμπερό το μωρό σας, ενώ αυτό παραμένει δεμένο στο κάθισμα του αυτοκινήτου. Με αυτόν τον τρόπο, ίσως δεν χρειαστεί να σταματήσετε στη διαδρομή.

Πίνετε αρκετό νερό

Θα πρέπει ούτως ή άλλως να κάνετε στάσεις τακτικά για την αλλαγή της πάνας, επομένως δεν είναι μεγάλη υπόθεση αν χρειαστεί να κάνετε και μερικές στάσεις για να πιείτε νερό ή/και άλλα υγρά. Και το να βεβαιωθείτε ότι είστε ενυδατωμένες είναι ένα από τα «κλειδιά» για επιτυχημένο θηλασμό εν κινήσει.

Να ξέρετε τα δικαιώματά σας

Ανεξάρτητα από το πού ταξιδεύετε στην Ελλάδα, έχετε το νόμιμο δικαίωμα να θηλάζετε το μωρό σας δημόσια. Και αν αισθάνεστε άνετα να θηλάζετε χωρίς μάρσιππο ή μπλούζα θηλασμού, κάντε το!

Μείνετε ασφαλής

Πλένετε συχνά τα χέρια σας και πακετάρετε απολυμαντικά χεριών ή μαντηλάκια για να καθαρίζετε κοινόχρηστες επιφάνειες σε οποιονδήποτε χώρο θηλάζετε. Φροντίστε επίσης να φοράτε μια κατάλληλη μάσκα σε πολυσύχναστους εσωτερικούς συγκοινωνιακούς κόμβους, όπως αεροδρόμια και σιδηροδρομικούς σταθμούς.

 

Πώς θα αποθηκεύσετε το γάλα σας όταν ταξιδεύετε

Εφόσον δεν βρίσκεται στο άμεσο ηλιακό φως ή σε δωμάτιο με θερμοκρασία μεγαλύτερη από 25 βαθμούς Κελσίου, το μητρικό γάλα μπορεί να αποθηκευτεί σε θερμοκρασία δωματίου για έως και 4 ώρες πριν χρειαστεί να ψυχθεί. Αλλά αν το ταξίδι σας είναι μεγαλύτερο απ’ αυτό ή το μωρό δεν είναι μαζί σας, θα πρέπει να το δροσίσετε.

Ένα μονωμένο ψυγείο με εντελώς παγωμένες παγοκύστες θα διατηρήσει το γάλα δροσερό για έως και 24 ώρες.

Γεμίστε τα δοχεία αποθήκευσης μητρικού γάλακτος όχι περισσότερο από τα ¾ για να αφήσετε χώρο για διαστολή.

Φροντίστε να επισημάνετε το μητρικό γάλα σας με την ημερομηνία και να χρησιμοποιήσετε πρώτα το παλιότερο γάλα.

Ξεπαγώστε το κατεψυγμένο μητρικό γάλα τοποθετώντας το σε ένα μπολ με ζεστό νερό ή μεταφέροντάς το σε ψυγείο για 24 ώρες.

Το μητρικό γάλα και η φόρμουλα δεν υπόκεινται στους ίδιους κανόνες με άλλα υγρά όταν ταξιδεύετε σε ένα αεροδρόμιο. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Ασφάλειας Μεταφορών (TSA), η φόρμουλα, το μητρικό γάλα και ο χυμός σε ποσότητες μεγαλύτερες από 100 ml επιτρέπονται στις χειραποσκευές. Οι παγοκύστες και άλλα αξεσουάρ που απαιτούνται για την ψύξη της φόρμουλας, του μητρικού γάλακτος και του χυμού επιτρέπονται επίσης στη χειραποσκευή σας.