Η μετάβαση στο νηπιαγωγείο είναι ένα αξιοσημείωτο ορόσημο για τα παιδιά και τις οικογένειες, που συνήθως προετοιμάζονται συγκεντρώνοντας σχολικά είδη, τσεκάροντας λίστες και επικοινωνώντας κανόνες και οδηγίες στο παιδί. Νέα έρευνα όμως, δείχνει ότι ένας σημαντικός τρόπος προετοιμασίας για τη μετάβαση στο νηπιαγωγείο είναι η ανάπτυξη μιας ρουτίνας ύπνου, που επιτρέπει στα παιδιά να κοιμούνται συνεχόμενα τουλάχιστον δέκα ώρες την νύχτα, καθώς αυτό θα τα βοηθήσει να προσαρμοστούν πιο εύκολα κατά την μετάβαση.

Στην νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Pediatrics, η ομάδα των ερευνητών διαπίστωσε ότι εκτός από μια πιο εύκολη μετάβαση στο νηπιαγωγείο, τα παιδιά που κοιμούνται τουλάχιστον 10 ώρες τη νύχτα σε τακτική βάση επέδειξαν μεγαλύτερη επιτυχία στη συναισθηματική ανάπτυξη, τη μαθησιακή δέσμευση και τις ακαδημαϊκές επιδόσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του νηπιαγωγείου.

Ξεκινήστε την προετοιμασία από τώρα

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα ρολόι παρακολούθησης κίνησης για να καταγράψουν 220 συνήθειες ύπνου των παιδιών για τέσσερις περιόδους μιας εβδομάδας κατά τη διάρκεια του νηπιαγωγείου τους, ξεκινώντας τον Ιούλιο-Αύγουστο πριν από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους.

Στη συνέχεια μέτρησαν τις συνήθειες ύπνου αυτών των παιδιών ξανά τον Σεπτέμβριο, τον Νοέμβριο και τον Απρίλιο. Παράλληλα με αυτές τις περιόδους παρακολούθησης, οι δάσκαλοι και το προσωπικό αξιολόγησαν τις προσαρμογές των μαθητών στο νηπιαγωγείο.

«Διαπιστώσαμε ότι τα παιδιά που κοιμόντουσαν 10 ή περισσότερες ώρες τη νύχτα σε τακτική βάση, ιδιαίτερα πριν από την έναρξη του νηπιαγωγείου, έτειναν να διατηρούν αυτό το καλύτερο μοτίβο ύπνου καθ’ όλη τη διάρκεια του νηπιαγωγείου τους», δήλωσαν χαρακτηριστικά οι ερευνητές.

Ζωτικής σημασίας ο βραδινός ύπνος

«Αυτό έχει σημαντικά οφέλη για όποιον ενδιαφέρεται να προωθήσει πιο υγιεινά πρότυπα ύπνου στα παιδιά που κάνουν τη μετάβαση στο σχολείο για πρώτη φορά. Οι γονείς θα πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν τα παιδιά τους να κοιμούνται καλά, πριν ακόμα ξεκινήσει η σχολική χρονιά.

Με αυτά τα δεδομένα, οι ερευνητές εξέτασαν επίσης την κανονικότητα με την οποία τα παιδιά κοιμόντουσαν τουλάχιστον 10 ώρες σε 24 ώρες, αντί να κοιμούνται μόνο τη νύχτα.

Ο ύπνος δέκα ή περισσότερων ωρών κατά τη διάρκεια των 24 ωρών δεν είχε καμία επίδραση στη μετάβαση του παιδιού στο νηπιαγωγείο.

Το εύρημα υποδηλώνει ότι αν τα παιδιά δεν κοιμηθούν επαρκώς το βράδυ, δεν μπορούν να αναπληρώσουν τις χαμένες ώρες, ακόμα και αν κοιμηθούν μέσα στην ημέρα, ακόμα και αν τελικά οι ώρες ύπνου τους ξεπερνούν τις δέκα.

Η Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής του Ύπνου (AASM) συνιστά τα παιδιά του νηπιαγωγείου να κοιμούνται 10-13 ώρες σε μια χρονική περίοδο 24 ωρών.

Ωστόσο, το ευρήματα αυτής της μελέτης υποδεικνύουν ότι, για εκείνα τα παιδιά που πρόκειται να ξεκινήσουν επίσημα το νηπιαγωγείο, αυτές οι ώρες θα πρέπει να συγκεντρώνονται τη νύχτα για να έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στη μετάβαση και την επιτυχία του παιδιού στο νηπιαγωγείο.

Εξοικειώνουμε το παιδί με την καλή υγιεινή ύπνου

Για τις οικογένειες που αναμένουν το παιδί τους να ξεκινήσει το νηπιαγωγείο, οι ειδικοί προτείνουν στους γονείς να ορίσουν ρουτίνες και προσδοκίες για καλή υγιεινή ύπνου ακόμη και πριν ξεκινήσει το νηπιαγωγείο.

«Η υγιεινή του ύπνου είναι οι συνήθειες που υιοθετούμε και επηρεάζουν τον τρόπο που κοιμόμαστε», εξηγούν οι ερευνητές. «Η καλή υγιεινή ύπνου για τα παιδιά θα πρέπει να περιλαμβάνει οργανωμένες και συνεπείς ρουτίνες ώρας ύπνου, περιορισμένη πρόσβαση στην οθόνη και ώρα ύπνου στις ή πριν τις 9 μ.μ.».

Οι ειδικοί συνιστούν να αποφεύγετε τον χρόνο οθόνης, συμπεριλαμβανομένων τηλεοράσεων, βιντεοπαιχνιδιών και tablet, τουλάχιστον 30 λεπτά πριν τον ύπνο. Προτείνουν επίσης να συμμετέχετε και να είστε παρόντες κατά τις ώρες ύπνου των παιδιών, εφαρμόζοντας μια σταθερή ηρεμιστική ρουτίνα πριν τον ύπνο που βοηθά στην προετοιμασία των παιδιών για ύπνο.

Αυτή η ρουτίνα θα μπορούσε να περιλαμβάνει την ώρα του μπάνιου, την ανάγνωση ενός βιβλίου και τη συζήτηση σε ένα ήσυχο περιβάλλον.