Ένα νήπιο που μόλις ξεκίνησε να χρησιμοποιεί την τουαλέτα δεν είναι αυτομάτως έτοιμο για να μάθει και πώς να σκουπίζεται μόνο του.

Το πρόβλημα είναι ότι τα παιδιά δεν μπορούν να δουν εκεί πίσω για να ξέρουν αν έχουν σκουπιστεί σωστά και δεν έχουν καμία εσωτερική αίσθηση να τους πει να σκουπιστούν όταν τελειώσουν. Τα μικρά παιδιά δεν έχουν σημείο αναφοράς. Δεν ξέρουν πόσα τετράγωνα χαρτιού υγείας να χρησιμοποιήσουν για να σκουπιστούν εκεί πίσω, ή αν το χαρτί υγείας πετιέται στα σκουπίδια, ή αν κάνει να πετάξουν μέσα στη λεκάνη ένα μωρομάντηλο (σημείωση: όχι).

Με άλλα λόγια, μπορεί να ζητήσετε από ένα παιδί 3 ετών ή 4 ετών να σκουπιστεί μόνο του μετά την τουαλέτα, αλλά δεν πρόκειται να το κάνει καλά για αρκετούς ακόμη μήνες κι αυτό είναι φυσιολογικό. Αυτό συμβαίνει επειδή τα νήπια δεν έχουν ακόμη τις κατάλληλες κινητικές δεξιότητες. Φανταστείτε, αν ένα παιδί που δεν μπορεί να κρατήσει πολύ καλά ένα μολύβι, θα είναι σε θέση να κάνει αποτελεσματικά αυτή την ομαλή κίνηση σκουπίσματος;

Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να μάθει το νήπιο να σκουπίζεται μόνο του

Τα παιδιά μπορούν συνήθως να αρχίσουν να σκουπίζονται μεταξύ 2 και 3 ετών με τη βοήθεια ενός ενήλικα. Ωστόσο, όσο νεότερο είναι το παιδί σας όταν ξεκινά την εκπαίδευση στο γιογιό, τόσο περισσότερο χρόνο θα του πάρει για να μπορέσει να σκουπιστεί χωρίς βοήθεια.

Μερικά παιδιά αντιλαμβάνονται την έννοια του σκουπίσματος κατά τα αρχικά στάδια της προπόνησης στο γιογιό, ενώ άλλα απλά δεν φαίνεται να την κατακτούν, όσες επιδείξεις κι αν κάνετε. Το «κλειδί» για να μάθετε στο μικρό σας πώς να σκουπίζεται μετά την τουαλέτα είναι η εξάσκηση – ανεξάρτητα από το πόσο χρονών είναι το παιδί σας.

Δώστε λοιπόν στο νήπιό σας την ευκαιρία να εξασκήσει τις δεξιότητές του κάθε φορά που πηγαίνει στην τουαλέτα και βοηθήστε το όσο το χρειάζεται.

Δείξτε τους ποιος είναι ο σωστός τρόπος να σκουπίζονται

Όσο μαθαίνετε στο νήπιό σας να σκουπίζεται μόνο του θα πρέπει να είστε έτοιμοι να το σκουπίσετε ξανά και ξανά, δείχνοντας τον σωστό τρόπο.

Κάθε φορά που τα σκουπίζετε, εξηγήστε τους τι κάνετε, ξεκινώντας από το να λέτε στο μικρό σας πόση ποσότητα χαρτιού υγείας να χρησιμοποιήσει μέχρι πού να τοποθετήσετε το βρώμικο χαρτί υγείας μετά το σκούπισμα. Επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία κάθε φορά, το παιδί σας είναι πιο πιθανό να απορροφήσει τις πληροφορίες και να ακολουθήσει τα ίδια βήματα όταν είναι έτοιμο να το κάνει μόνο του.

Μόλις τα νήπια κατακτήσουν την τεχνική σκουπίσματος, θα πρέπει να συνεχίσετε να τους προσφέρετε ένα μωρομάντηλο, γιατί το πιθανότερο είναι ότι το παιδί δεν θα είναι ιδιαίτερα καλό σε αυτό για κάποιο χρονικό διάστημα. Αυτό μπορεί να είναι απογοητευτικό για τους γονείς που θέλουν απλώς να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να τελειώσουν οι μέρες που σκουπίζουν τα μικρά τους, ενώ υπάρχει επίσης ένας πειρασμός να συγκρίνετε το παιδί σας με τους συνομηλίκους του, τα αδέρφια ή τους συγγενείς του. Αλλά αυτό δεν είναι ούτε δίκαιο ούτε χρήσιμο. Στην πραγματικότητα, το άγχος για την προπόνηση στο γιογιό μπορεί πραγματικά να επηρεάσει τη διαδικασία.

Μαζί με το σωστό σκούπισμα, τα παιδιά πρέπει να μάθουν να πλένουν και τα χέρια τους

Το σκούπισμα βοηθά στην απομάκρυνση των περιττωμάτων, μαζί με τα μικρόβια. Αυτά τα μικρόβια δεν είναι μόνο βρώμικα, αλλά μπορούν επίσης να αρρωστήσουν το παιδί σας αν δεν αφαιρούνται κάθε φορά. Ενώ λοιπόν του μαθαίνετε πώς να σκουπίζεται μόνο του, εξηγήστε του γιατί είναι σημαντικό να το κάνει κάθε φορά σωστά και ενθαρρύνετέ το να πλένει τα χέρια του μετά από κάθε επίσκεψη στην τουαλέτα.

Βεβαιωθείτε ότι τα χέρια του παιδιού σας είναι καθαρά και χωρίς μικρόβια μετά από κάθε σκούπισμα, παρέχοντάς του ένα παιδικό σαπούνι σε ένα εύκολα προσβάσιμο μέρος.

Ελέγξτε τα περιστασιακά

Ακόμη κι αφού το παιδί σας έχει κατακτήσει την τέχνη του σκουπίσματος, είναι καλή ιδέα να ελέγχετε την πρόοδό του από καιρό σε καιρό.

Τα παιδιά αυτής της ηλικίας συχνά βιάζονται να κάνουν σημαντικά βήματα για να φτάσουν σε πιο σημαντικά πράγματα, όπως το παιχνίδι με τα παιχνίδια τους, οπότε μπορεί να μην σκουπίζονται σωστά κάθε φορά.

Συνεχίστε να παρακολουθείτε τη διαδικασία σκουπίσματος του παιδιού σας κατά τη διάρκεια των επισκέψεών του στο μπάνιο για να βεβαιωθείτε ότι είναι καθαρό. Και φροντίστε να τα ενθαρρύνετε να πλένουν καλά τα χέρια τους κάθε φορά που τελειώνουν τη χρήση του μπάνιου.