Η γλώσσα του σώματος στα πρόωρα μωρά μπορεί να δώσει ενδείξεις για το πώς αισθάνονται. Η γλώσσα του σώματος και οι αντιδράσεις του πρόωρου μωρού σας θα αλλάξουν, καθώς μεγαλώνει και δυναμώνει. Θα λάβετε επίσης πιο προφανείς ενδείξεις για το πώς αισθάνεται το μωρό σας.

Καθώς το μωρό σας μεγαλώνει, θα δείτε αλλαγές και στην εγρήγορση. Για παράδειγμα, τα πολύ μικρά πρόωρα μωρά μπορεί να ανοίξουν τα μάτια τους και να έρθουν σε επαφή με τα μάτια μόνο περιστασιακά. Αλλά τα μεγαλύτερα πρόωρα μωρά έχουν σταδιακά πιο συχνές και μεγαλύτερες περιόδους αφύπνισης και εγρήγορσης και επαφής με τα μάτια. Άλλες φορές τα μωρά μπορεί να κοιμούνται βαθιά, να κοιμούνται ελαφρά, να νυστάζουν, να είναι ξύπνια και ιδιότροπα ή να κλαίνε.

Ενδείξεις ότι αισθάνεται άγχος ή είναι σε υπερένταση

Όταν τα πρόωρα μωρά νιώθουν άβολα, καταπονημένα ή αγχωμένα, μπορούν να το δείξουν αυτό στη γλώσσα του σώματός τους.

Το πρόωρο μωρό σας μπορεί:

  • να ξυπνά ή να μένει ξύπνιο και να δείχνει στενοχωρημένο
  • αλλάζει από την εγρήγορση στην υπνηλία ή στην φασαρία, ή να αρχίζει να κλαίει μόλις μεγαλώσει και δυναμώσει
  • έχει ταλαιπωρημένο βλέμμα στο πρόσωπό του ή έχει ζαρωμένο μέτωπο
  • να τρέμει ή να κάνει σπασμωδικές κινήσεις των χεριών και των ποδιών του, να καλύπτει το πρόσωπό του με τα χέρια του ή να χτυπά ή να κάνει γροθιές τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών τους
  • να αναπνέει πιο γρήγορα ή να έχει ταχύτερο καρδιακό ρυθμό
  • να αλλάζει χρώμα δέρματος
  • να χασμουριέται, να φτερνίζεται, να έχει λόξιγκα ή να φτύνει

Αν δείτε αυτά τα σημάδια ενώ χειρίζεστε το μωρό σας, καλύψτε το, κρατήστε το ακίνητο και μην κάνετε τίποτα για λίγο. Αυτό θα το βοηθήσει να επανέλθει σε ισορροπία.

Ενδείξεις ότι αισθάνεται χαλαρό

Ίσως μπορείτε να πείτε ότι το πρόωρο μωρό σας είναι χαλαρό και άνετο μόνο και μόνο από το γεγονός ότι δεν δείχνει κανένα από τα σημάδια ότι είναι αισθάνεται άβολα.

Εδώ είναι μερικές άλλες ενδείξεις ότι το πρόωρο μωρό σας νιώθει καλά. Το μωρό σας μπορεί να έχει:

  • τακτική, χαλαρή αναπνοή
  • ένα χαλαρό σώμα
  • κινήσεις που είναι λιγότερο σπασμωδικές και πιο ήπιες ή ομαλές
  • ένα ακίνητο, άγρυπνο πρόσωπο

Και αν το μωρό σας θέλει να αλληλεπιδράσει, μπορεί να δείξει το ενδιαφέρον του κοιτώντας κάτι – συχνά το πρόσωπό σας. Το σώμα του θα είναι αρκετά ακίνητο και η αναπνοή του αργή.

Όταν είναι ξύπνιο, σε εγρήγορση και χαλαρό, αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να αλληλεπιδράσετε και να δεθείτε με το μωρό σας. Είναι επίσης μια καλή στιγμή για να παίξετε με το μωρό σας μιλώντας, αγκαλιάζοντας, τραγουδώντας ή κάνοντας οπτική επαφή. Είναι καλή ιδέα να εξισορροπήσετε αυτό το είδος ενεργητικού παιχνιδιού με ήρεμες δραστηριότητες, όπως το απαλό κράτημα και τις αργές κινήσεις.

Πάντα να περιμένετε το απροσδόκητο – τα πρόωρα μπορεί να μην ανταποκρίνονται με τον ίδιο τρόπο από τη μια μέρα στην άλλη. Και η γλώσσα του σώματός τους μπορεί συχνά να αλλάξει γρήγορα. Μπορεί να σας βοηθήσει να γνωρίζετε ότι κάθε μέρα θα γνωρίζετε περισσότερο το μωρό σας και θα βελτιώνεστε στο να διαβάζετε τα σημάδια του μωρού σας. Για να κατανοήσετε τη γλώσσα του σώματος του πρόωρου μωρού σας, μιλήστε με τη νοσοκόμα σας. Θα είναι σε θέση να επισημάνει διακριτικά σημάδια που δείχνουν πώς αισθάνεται το μωρό σας.