Όταν ένα παιδί έχει καλή ψυχική υγεία, μπορεί να σκέφτεται καθαρά, να κάνει φίλους και να μαθαίνει νέα πράγματα. Αναπτύσσει επίσης αυτοπεποίθηση, χτίζει αυτοεκτίμηση, εξασκείται στην επιμονή, μαθαίνει να βάζει στόχους, εξασκείται στη λήψη αποφάσεων, μαθαίνει δεξιότητες αντιμετώπισης, διαχειρίζεται δύσκολα συναισθήματα και αναπτύσσει μια υγιή συναισθηματική άποψη για τη ζωή.

Η εκμάθηση αυτών των δεξιοτήτων δεν είναι πάντα εύκολη και απαιτεί εξάσκηση, ειδικά αν το παιδί σας έχει κάποιο πρόβλημα ψυχικής υγείας όπως κατάθλιψη ή άγχος. Στην πραγματικότητα, το να αντιμετωπίζει ένα παιδί προβλήματα ψυχικής υγείας δεν είναι τόσο ασυνήθιστο.

Τι μπορείτε να κάνετε ως γονείς

Η ψυχική υγεία των παιδιών επηρεάστηκε πολύ από την πανδημία της Covid-19. Σύμφωνα με την έκθεση «The State of the World’s Children 2021» – που δημοσίευσε η UNICEF, 166 εκατομμύρια έφηβοι ηλικίας 10–19 ετών παγκοσμίως, αντιμετωπίζουν κάποια ψυχική διαταραχή. Στην Ευρώπη, ο αριθμός αυτός ανέρχεται σε 9 εκατομμύρια. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία του 2019 – πριν δηλαδή από την πανδημία – το 18% παιδιών και εφήβων 10-19 ετών αντιμετώπιζαν κάποια ψυχική διαταραχή.

Οι γονείς μπορούν να εξαλείψουν αυτά τα στατιστικά στοιχεία όχι μόνο υποστηρίζοντας την ψυχική υγεία του παιδιού τους, αλλά και λαμβάνοντας τη βοήθεια που χρειάζονται όταν αντιμετωπίζουν ψυχικά εμπόδια. Αυτοί είναι μερικοί τρόποι για να υποστηρίξετε την ψυχική υγεία των παιδιών σας:

Δώστε τους αγάπη άνευ όρων

Τα παιδιά τείνουν να επηρεάζονται από τη συμπεριφορά που τους δείχνουν οι γονείς όταν εκείνα κάνουν κάποιο λάθος. Πρέπει λοιπόν, ως γονείς να ενημερώνετε τακτικά τα παιδιά σας ότι ανεξάρτητα από το τι αντιμετωπίζουν, τα αγαπάτε άνευ όρων και ότι είστε εκεί για αυτά. Ακόμα και όταν είστε απογοητευμένοι από μια λάθος επιλογή του, το παιδί σας θα πρέπει να γνωρίζει ότι η απογοήτευση που νιώθετε δεν έχει καμία σχέση με την αγάπη σας προς αυτό.

Επαινέστε τον χαρακτήρα τους

Η ενθάρρυνση, ο έπαινος και οι επιβεβαιώσεις είναι όλοι οι τρόποι με τους οποίους οι γονείς μπορούν όχι μόνο να χτίσουν την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση του παιδιού τους, αλλά το πιο σημαντικό, να υποστηρίξουν την ψυχική του υγεία.

Περάστε χρόνο μαζί

Οι γονείς πρέπει να περνάνε χρόνο μαζί με τα παιδιά τους και για να αναπτύξουν οικογενειακούς δεσμούς αλλά και για να μάθουν ποια είναι τα όνειρα τους και τι θέλουν από τη ζωή τους. Έτσι, θα μπορείτε ακόμα και να αναγνωρίσετε κάποιο πρόβλημα, όπως ανθυγιεινές σχέσεις ή φιλίες και στη συνέχεια να τους καθοδηγήσετε. Το πιο σημαντικό είναι να γνωρίζετε τους φίλους των παιδιών σας.

Έχετε τακτική επικοινωνία μαζί τους

Τα παιδιά πρέπει να νιώθουν ελεύθερα να εξερευνήσουν τα συναισθήματα τους αλλά οι γονείς πρέπει να μιλάτε σε σταθερή βάση, ώστε να μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να λύσει δύσκολες καταστάσεις. Ένας τρόπος για να ξεκινήσετε είναι να τους κάνετε να μοιραστούν τη μέρα τους μετά το σχολείο ή ένα πάρτι. Το να κάνετε το παιδί σας να μοιραστεί αυτά τα πράγματα —τόσο τα καλά όσο και τα κακά— θα σας δώσει ευκαιρίες για να το βοηθήσετε να αντιμετωπίσει τα ενδεχόμενα προβλήματα.

Δημιουργείστε ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης

Η μεγαλύτερη ανάγκη των παιδιών είναι να νιώθουν ασφάλεια διότι έτσι, υπάρχει μικρότερη πιθανότητα προκλήσεων ψυχικής υγείας. Ένας τρόπος για να καλλιεργήσετε αυτά τα συναισθήματα ασφάλειας και εμπιστοσύνης είναι να δημιουργήσετε ένα περιβάλλον στο σπίτι σας όπου είναι ασφαλές για τα παιδιά σας να συζητούν τα συναισθήματά τους.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι μόνο το 21% των παιδιών με πρόβλημα ψυχικής υγείας λαμβάνουν πραγματικά τη θεραπεία που χρειάζονται. Μερικές φορές όταν οι γονείς βλέπουν πως κάτι συμβαίνει με τα παιδιά τους, νιώθουν ότι απέτυχαν, αλλά εάν απευθυνθούν σε ειδικούς και ζητήσουν βοήθεια, θα διαπιστώσουν πως δεν είναι οι μόνοι γονείς που νιώθουν έτσι. 

Μην αφήσετε τη ντροπή να σας σταματήσει αλλά μιλήστε. Και όλα θα αλλάξουν!