Η επιλογή του σωστού στρώματος είναι απαραίτητη για έναν καλό βραδινό ύπνο. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα παιδιά, καθώς μπορεί να κοιμούνται 10 έως 14 ώρες την ημέρα. Το στοίχημά σας λοιπόν είναι να επιλέξετε ένα στρώμα χωρίς χημικά που είναι ασφαλές, άνετο και υποστηρικτικό κατά το στάδιο ανάπτυξης του παιδιού σας.

Αυτή η διαδικασία επιλογής μπορεί να φαίνεται δύσκολη, αλλά δεν χρειάζεται να είναι.

Αν ψάχνετε για ένα στρώμα κατάλληλο για παιδιά, αυτός ο οδηγός θα σας βοηθήσει να επιλέξετε το τέλειο, χωρίς να ξοδέψετε τα χρήματά σας.

Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για να επιλέξετε ένα άνετο στρώμα για το παιδί σας

Το ιδανικό στρώμα φιλοξενεί το αναπτυσσόμενο σώμα των μικρών σας. Εάν αποτύχετε να βρείτε ένα κατάλληλο στρώμα, ο ύπνος του παιδιού σας θα διακυβευτεί. Δείτε μερικούς παράγοντες που πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη πριν κάνετε αγορά:

Αξιολογήστε τις ανάγκες του παιδιού σας

Πριν ψωνίσετε, εξετάστε τα ιδιαίτερα προβλήματα ύπνου του παιδιού σας, καθώς θα μπορούσαν να επηρεάσουν την αγορά σας. Αυτά περιλαμβάνουν αλλεργίες, ενούρηση και αϋπνία. Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα σημεία θα περιορίσετε αμέσως την αναζήτησή σας.

Εξετάστε τις διαθέσιμες επιλογές

Στην αγορά θα βρείτε διάφορους τύπους στρωμάτων: από αφρό μνήμης και ελατήρια μέχρι αφρό λατέξ και έξυπνο τζελ – ο καθένας είναι κατάλληλος για άλλο σκοπό. Τα στρώματα αφρού, για παράδειγμα, δημιουργούν ένα περίγραμμα στο σώμα ενός παιδιού, ενώ τα έξυπνα τζελ διαχέουν τη θερμότητα του σώματος. Τα στρώματα με ελατήρια είναι μαλακά και αφράτα, ενώ τα στρώματα από λατέξ είναι διαθέσιμα σε διάφορα επίπεδα σταθερότητας και απαλότητας. Τα παιδιά χρειάζονται υποστηρικτικά και σταθερά στρώματα που κρατούν τη σπονδυλική τους στήλη ευθυγραμμισμένη, και μειώνουν την κύλιση και την ταλαιπωρία ενθαρρύνοντας έτσι τον υγιή ύπνο. Ένα στρώμα από λατέξ υψηλής πυκνότητας είναι το καλύτερο, καθώς όσο μεγαλύτερη είναι η πυκνότητα, τόσο πιο σταθερή είναι η επιφάνεια ύπνου.

Προσδιορίστε το σωστό μέγεθος

Εάν το μικρό σας μεταβαίνει από μια κούνια σε ένα μεγάλο κρεβάτι, τότε θα πρέπει να επιλέξετε ένα παιδικό στρώμα δύο μεγεθών. Είναι ελαφρώς μακρύτερο από ένα στρώμα σε μέγεθος κούνιας, εξοικονομεί χώρο και είναι ιδανικό για παιδικό δωμάτιο. Ωστόσο, εάν έχετε δύο ή περισσότερα παιδιά που μοιράζονται το ίδιο κρεβάτι, τότε η επιλογή ενός διπλού στρώματος XL ή πλήρους μεγέθους, είναι καλύτερη ιδέα.

Επικεντρωθείτε στη διάρκεια ζωής

Όπως αναφέρθηκε, το τέλειο στρώμα θα πρέπει να μπορεί να φιλοξενήσει το στάδιο ανάπτυξης του παιδιού σας. Γι’ αυτό θα πρέπει να λάβετε υπόψη τη διάρκεια ζωής του πριν το αγοράσετε. Προβλέψτε τις «εκρήξεις» ανάπτυξης και πόσο ψηλό μπορεί να είναι το παιδί σας σε λίγα χρόνια.

Σκεφτείτε το υλικό

Τα στρώματα Memory Foam είναι κατασκευασμένα από συνθετικά υλικά που απελευθερώνουν πτητικές οργανικές ενώσεις (VOCs). Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις στο παιδί, όπως ερεθισμό του δέρματος και αναπνευστικά προβλήματα. Για να προστατεύσετε το παιδί σας, επιλέξτε ένα στρώμα κατασκευασμένο από φυσικό λάτεξ, οργανικό βαμβάκι ή μπαμπού. Αυτά τα υλικά είναι υποαλλεργικά και αναπνέουν για να εξασφαλίσουν ότι το παιδί σας είναι ασφαλές και δεν εκτίθεται σε τοξικές χημικές ουσίες.

Συζητήστε τη θέση του ύπνου τους

Η θέση ύπνου του παιδιού σας παίζει ζωτικό ρόλο στην επιλογή του καλύτερου στρώματος. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτή είναι η ηλικία που ο τρόπος ύπνου αρχίζει να τροποποιείται. Επομένως, φροντίστε να ρωτήσετε τα παιδιά σας πώς προτιμούν να κοιμούνται. Είτε κοιμούνται στο πλάι, μπρούμυτα ή ανάσκελα, κάθε θέση απαιτεί διαφορετικό τύπο στρώματος. Για παράδειγμα, τα στρώματα από λατέξ είναι η τέλεια επιλογή για ύπνο στο πλάι, επειδή προσφέρουν τη σφριγηλότητα που απαιτείται για τη στήριξη των ώμων, του λαιμού και του κεφαλιού τους. Τα παιδιά που κοιμούνται μπρούμυτα χρειάζονται ένα στρώμα από μέτρια μαλακό έως σταθερό εύρος, γεγονός που καθιστά τον αφρό μνήμης την κατάλληλη επιλογή. Εάν το παιδί σας κοιμάται ανάσκελα  θα πρέπει να επιλέξετε ένα στρώμα που να στηρίζει τους γοφούς, τους ώμους και τον κορμό του.

Αξιολογήστε την ανθεκτικότητα

Τα παιδιά τείνουν να πηδάνε στα κρεβάτια τους και να τα μετατρέπουν σε παιδικές χαρές. Ως εκ τούτου, το στρώμα τους πρέπει να μπορεί να αντέξει μια μικρή καταπόνηση. Γι’ αυτό θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι επιλέγετε ένα που είναι ανθεκτικό, εύκολο στο καθάρισμα και μπορεί να αντέξει τους λεκέδες και τον λάθος χειρισμό. Προληπτικά, συνιστάται να χρησιμοποιήστε ένα υπόστρωμα για να το προστατέψετε από τη γενική φθορά.

Ελέγξτε το επίπεδο άνεσης

Πριν πάρετε την τελική απόφαση, είναι απαραίτητο να ελέγξετε το επίπεδο άνεσης ενός στρώματος. Συνιστάται να ελέγξετε πόσο άνετο είναι το στρώμα, ξαπλώνοντας πάνω του για τουλάχιστον 10 λεπτά. Πάρτε το παιδί μαζί σας στο κατάστημα κλινοσκεπασμάτων και αφού αξιολογήσετε όλα τα προηγούμενα σημεία, ζητήστε του να ξαπλώσει μαζί σας. Νιώθει άνετα;

Με τη βοήθεια αυτού του οδηγού, θα πρέπει τώρα να μπορείτε να επιλέξετε το τέλειο στρώμα φιλικό προς τα παιδιά. Για να αποκομίσετε όλα τα οφέλη του, βεβαιωθείτε ότι είναι απαλλαγμένο από χημικά, υποστηρικτικό και άνετο.