Οσο ανεβαίνει ο υδράργυρος τόσο περισσότερο έχουμε την τάση να περνάμε περισσότερες ώρες εκτός σπιτιού. Το μπαλκόνι ή η αυλή μας είναι το ιδανικό μέρος για να μας φιλοξενεί στο ύπαιθρο όλες τις ώρες, όμως η κατάλληλη διαμόρφωσή τους μπορεί να φαντάζει τιτάνιο και κοστοβόρο έργο που αναβάλλουμε συνεχώς. Ωστόσο, το να φτιάξουμε ένα μίνι κήπο στο σπίτι μας είναι πιο εύκολη υπόθεση από όσο πιστεύουμε.

Το μέγεθος δεν μετράει στην κήπο

Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε ότι τα τετραγωνικά δεν καθορίζουν το καλαίσθητο και λειτουργικό αποτέλεσμα. Αν το σπίτι μας είναι σε πολυκατοικία και δεν έχουμε κήπο, δεν χρειάζεται να απογοητευόμαστε. Ενας μικρός χώρος μπορεί να γίνει πιο cozy σε σχέση με έναν μεγαλύτερο κήπο, ενώ είναι πιο εύκολα διαχειρίσιμος όσον αφορά τον καθαρισμό και τη συντήρηση των φυτών.

Σε περίπτωση που δεν έχουμε μπαλκόνι ή είναι πολύ στενό και δεν χωράει μια καρέκλα, τότε μπορούμε να αξιοποιήσουμε τον ακάλυπτο της πολυκατοικίας (σε συνεννόηση και με τους υπόλοιπους ενοίκους) μετατρέποντάς τον σε μια όαση η οποία θα μας κάνει να ξεχάσουμε ότι είμαστε στην πόλη.

Μικρή ή μεσαία βεράντα;

Πριν ξεκινήσουμε την ανανέωση, λαμβάνουμε υπ’ όψιν μας το στυλ που μας αρέσει. Με αυτό ως κριτήριο επιλέγουμε τα φυτά, τα έπιπλα και τα υπόλοιπα διακοσμητικά στοιχεία που θα θέλαμε να βάλουμε. Σε ένα μικρό μπαλκόνι ταιριάζουν ιδανικά τα μικρά και ευέλικτα έπιπλα, όπως τα μεταλλικά τραπεζάκια και καρέκλες με στρογγυλεμένα σχήματα και διάφορα χρώματα που παραπέμπουν στο παριζιάνικο στυλ.

Μια άλλη εναλλακτική είναι τα έπιπλα σε ρουστίκ ή έθνικ στυλ, από ξύλο, μπαμπού ή παρόμοια υλικά. Αν δεν επιθυμούμε μια κλασική επίπλωση βεράντας, τότε μπορoύμε να τοποθετήσουμε ένα παγκάκι με ένα όμορφο ριχτάρι και αντί για τις κλασικές καρέκλες μεγάλες μαξιλάρες.

Μεταμορφώνουμε το πάτωμα

Για να καμουφλάρουμε το κλασικό πλακάκι στο μπαλκόνι μας, μπορούμε να τοποθετήσουμε από πάνω ντεκ από σανίδες ή τετράγωνα. Μια άλλη επιλογή είναι το χαλί από συνθετικό γκαζόν που θα προσθέσει ακόμα περισσότερο πράσινο στο αποτέλεσμα. Τέλος, η πιο απλή λύση είναι το χαλάκι εξωτερικού χώρου.

Η πέργκολα στον κήπο

Το λειτουργικό αυτό αντικείμενο είναι πολύ χρήσιμο γιατί επιτελεί δυο ρόλους: αφενός μας απομονώνει από τα αδιάκριτα βλέμματα και αφετέρου αποτελεί ένα αποτελεσματικό είδος σκίασης. Επιπλέον μας επιτρέπει να στερεώσουμε πάνω της μικρά, ελαφριά γλαστράκια με άνθη ή αναρριχώμενα φυτά, όπως ο κισσός, που θα δημιουργήσουν ένα πράσινο, καλαίσθητο διαχωριστικό.

Οι στρατηγικές πινελιές

Τα μικρά αντικείμενα, όπως τα ηλιακά φαναράκια, θα κάνουν τη διαφορά στο συνολικό αποτέλεσμα, καθώς βελτιώνουν πολύ την εικόνα μιας βεράντας και προσθέτουν επιπλέον πόντους ζεστασιάς. Ειδικά το βράδυ, σε συνδυασμό με τα φυτά μας, είναι πολύ εντυπωσιακά. Τα κρεμάμε στο μπαλκόνι σαν γιρλάντες ή στον τοίχο, γύρω από πέργκολες ή όπου αλλού επιθυμούμε, αρκεί να έχουμε φαντασία.

Μια εξίσου ωραία ιδέα είναι τα φαναράκια με κεριά, τα οποία μπορούμε να τοποθετήσουμε κάτω στο πάτωμα δίπλα στα φυτά. Αλλα διακοσμητικά στοιχεία που θα μεταμορφώσουν τον χώρο μας είναι χρωματιστές μαξιλάρες, ριχτάρια, κασπό, ένα μικρό χαλί και κεριά.

Οι γλάστρες

Αν το μέγεθος της βεράντας μας το επιτρέπει, επιλέγουμε πλαστικές αυτοποτιζόμενες γλάστρες ή ζαρντινιέρες που δεν προσθέτουν βάρος στο οικοδόμημα και μπορούν να τοποθετηθούν περιμετρικά στον χώρο.

Τα φυτά μας

Για να μετατρέψουμε τη βεράντα μας σε παράδεισο, πρέπει να τα επιλέξουμε προσεκτικά, λαμβάνοντας υπ’ όψιν το φως και τον προσανατολισμό της βεράντας μας.

Μια πρόταση είναι να κάνουμε έναν συνδυασμό χρωμάτων, τοποθετώντας για παράδειγμα πράσινους θάμνους ή δεντρύλλια, όπως κυπαρισσάκια και αγγελικές, μαζί με πολύχρωμα φυτά, βότανα και λουλούδια όπως βουκαμβίλια, πετούνιες, μαργαρίτες, λεβάντα, καλέντουλα κ.ά. Επίσης τα μεσογειακά φυτά και δέντρα, όπως η ελιά ή οι μικρές πορτοκαλιές, λεμονιές και μανταρινιές, θα χαρίσουν έξτρα πόντους στυλ.

Τέλος, μια άλλη πρόταση για ένα ομοιόμορφο, αρμονικό αποτέλεσμα είναι να κινηθούμε σε μια συγκεκριμένη χρωματική παλέτα, επιλέγοντας φυτά με άνθη του ίδιου χρώματος, π.χ. το κόκκινο ή το άσπρο. Στη συνέχεια ολοκληρώνουμε το σύνολο με διακοσμητικά αντικείμενα και έπιπλα σε παρόμοιους τόνους, όπως τραπεζομάντιλο, φαναράκια, κεριά κ.λπ.

Τι να προσέξουμε:

#Το κατάλληλο φως

Για να ευδοκιμήσουν τα φυτά μας λαμβάνουμε υπ’ όψιν μας το φως που χρειάζονται. Η υπέρ το δέον έκθεση στον ήλιο ή το αντίθετο μπορεί να αποβεί καταστροφική.

#Το σωστό πότισμα

Συμβουλευόμαστε έναν κηπουρό ή το φυτώριο από το οποίο κάνουμε τις αγορές μας για την κατάλληλη συχνότητα ποτίσματος. Αυτός ο παράγοντας θα αυξήσει την περίοδο ανθοφορίας και την ανάπτυξη των φυτών προάγοντας τον σχηματισμό μεγάλων και όμορφων λουλουδιών. Προσοχή, τόσο το λίγο όσο και το υπερβολικό πότισμα θα προκαλέσουν, εκτός από μείωση της διάρκειας ανθοφορίας, τον πρόωρο «θάνατό» τους ή την πρόκληση ασθενειών. Αν δεν είμαστε βέβαιοι ότι θα είμαστε συνεπείς, εγκαθιστούμε ένα σύστημα αυτόματου ποτίσματος.

#Η επιλογή χώματος

Και σε αυτή την περίπτωση, καλό είναι να ρωτήσουμε τους ειδικούς, καθώς υπάρχουν είδη χώματος με διαφορετική σύσταση η οποία αντιστοιχεί σε συγκεκριμένα είδη φυτών. Για παράδειγμα, η γαρδένια, η καμέλια, η αζαλέα, που είναι οξύφιλα φυτά, χρειάζονται ένα μείγμα χώματος από φυσικά υλικά, τα οποία εξασφαλίζουν την καλή στράγγιση, υγιές φύλλωμα και πλούσια ανθοφορία.

#Η συντήρηση

Τέλος, αφού δημιουργήσουμε το αποτέλεσμα που επιθυμούμε, δεν ξεχνάμε να την περιποιούμαστε και να την καθαρίζουμε τακτικά. Μια βεράντα, όσο ωραία φυτά και αν έχουμε, δεν αναδεικνύεται όταν είναι απεριποίητη και βρώμικη. Επιπλέον, δεν ξεχνάμε να τα κλαδεύουμε και να κόβουμε έγκαιρα τα μαραμένα λουλούδια που ξεραίνονται πάνω στα φυτά, προκειμένου να τα τονώνουμε και να ευνοούμε την ανανέωσή τους.