Τα μωρά συχνά χάνουν τα μαλλιά τους κατά τους πρώτους 6 μήνες. Αυτό το είδος τριχόπτωσης ονομάζεται αλωπεκία. Τα μαλλιά τους συνήθως μεγαλώνουν ξανά μέσα σε ένα χρόνο. Αλλά οι γονείς μερικές φορές εκπλήσσονται όταν ανακαλύπτουν ότι το μωρό τους βγάζει νέα μαλλιά με εντελώς διαφορετικό χρώμα και υφή από αυτό με το οποίο γεννήθηκε.

Τι προκαλεί την τριχόπτωση στα νεογέννητα;

Τα επίπεδα των ορμονών ενός νεογέννητου έχουν πολλές και απότομες διακυμάνσεις αμέσως μετά τη γέννηση, γεγονός που μπορεί να το κάνει να χάσει τα μαλλιά με τα οποία γεννήθηκε (οι νέες μαμάδες συχνά χάνουν μεγάλες ποσότητες μαλλιών για τον ίδιο λόγο).

Το τρίψιμο των μαλλιών σε επιφάνειες μπορεί επίσης να προκαλέσει απώλεια μαλλιών. Εάν διαπιστώσετε ότι το μωρό σας έχει φαλακρά μπαλώματα, παρατηρήστε τον τρόπο που κάθεται και κοιμάται. Εάν κοιμάται πάντα στην ίδια θέση ή τείνει να κάθεται με το πίσω μέρος του κεφαλιού του στο βρεφικό κάθισμα, το μικρό σας μπορεί να χάσει τα μαλλιά του σε αυτή την περιοχή. Μπορεί επίσης να αναπτύξει ένα φαλακρό σημείο εάν τρίβει το κεφάλι του στο στρώμα του.

Υπάρχουν και άλλες καταστάσεις που προκαλούν τριχόπτωση, αλλά είναι πολύ σπάνιες σε παιδιά κάτω των 12 μηνών:

  • Τα φαλακρά σημεία με κόκκινα, ξεφλουδισμένα λέπια (και μερικές φορές μαύρες κουκκίδες όπου τα μαλλιά έχουν σπάσει) μπορεί να σημαίνουν ότι το μωρό σας έχει μια μεταδοτική μυκητιασική λοίμωξη που ονομάζεται tinea capitis ή ringworm.
  • Η σωματική βλάβη – από σφιχτές αλογοουρές, για παράδειγμα – μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μαλλιών που ονομάζεται αλωπεκία έλξης.
  • Ανώμαλα μπαλώματα μαλλιών μπορεί να υπάρξουν εάν το μικρό σας τραβάει τα καταναγκαστικά τα μαλλιά του. Αυτό ονομάζεται τριχοτιλλομανία.
  • Εάν το μωρό σας έχει λείες, στρογγυλές, εντελώς φαλακρές περιοχές, μπορεί να έχει γυροειδή αλωπεκία, μια κατάσταση κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στους θύλακες των τριχών, επιβραδύνοντας δραστικά την ανάπτυξη των μαλλιών. Αυτός ο τύπος τριχόπτωσης εμφανίζεται συνήθως σε μεμονωμένες περιοχές, αν και μπορεί να επηρεάσει όλες τις τρίχες στο σώμα.
  • Ορισμένες ιατρικές παθήσεις – όπως ο υποθυρεοειδισμός (μια διαταραχή του θυρεοειδούς) ή η υποφυσιακή ανεπάρκεια – μπορεί να προκαλέσουν απώλεια μαλλιών σε όλο το κεφάλι του παιδιού σας.

Τι πρέπει να κάνω για την τριχόπτωση του μωρού μου;

Δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα για την τριχόπτωση του νεογέννητου που σχετίζεται με τα επίπεδα ορμονών, εκτός από υπομονή μέχρι να φυτρώσουν νέα μαλλιά στο κεφαλάκι του.

Εάν η τριχόπτωση είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι το μωρό σας περνά πολύ χρόνο στην ίδια στάση, δοκιμάστε να εναλλάσσετε τον τρόπο που κοιμάται. Εάν συνήθως τον κοιμίζετε με το κεφάλι του στη μία άκρη της κούνιας, δοκιμάστε να το ξαπλώνετε με το κεφάλι του στην άλλη άκρη κάθε δεύτερο βράδυ. Το μωρό σας θα γυρίσει φυσικά το κεφάλι του στο πλάι για να κοιτάξει έξω από την κούνια, έτσι θα στηρίζεται σε διαφορετικό μέρος του κεφαλιού του.

Βεβαιωθείτε ότι το μωρό σας περνάει λίγο χρόνο μπρούμητα κάθε μέρα. Όχι μόνο θα κάνει ένα διάλειμμα από το πίσω μέρος του κεφαλιού του, αλλά θα έχει συνολικά οφέλη για τη σωματική του ανάπτυξη.

Αναφέρετε την απώλεια μαλλιών του μωρού σας στον παιδίατρο που το παρακολουθεί, ειδικά μετά τα 6μηνα γενέθλια του μικρού σας. Το πιθανότερο είναι η τριχόπτωση να είναι φυσιολογική, αλλά ο γιατρός του μωρού σας μπορεί να βεβαιωθεί ότι δεν υπάρχει κάποια υποκείμενη ιατρική πάθηση και να βοηθήσει στη θεραπεία εάν τυχόν υπάρχει πρόβλημα. Εάν το παιδί σας έχει δακτυλίτιδα, για παράδειγμα, θα του συνταγογραφηθεί ένα αντιμυκητιασικό φάρμακο.

Εάν ο γιατρός υποψιάζεται γυροειδή αλωπεκία, μπορεί να σας παραπέμψει σε ένα δερματολόγο για περαιτέρω αξιολόγηση (μερικά παιδιά απλώς ξεπερνούν την γυροειδή αλωπεκία χωρίς θεραπεία. Άλλα – συνήθως μεγαλύτερα παιδιά – λαμβάνουν φάρμακα για την τόνωση της τριχοφυΐας.)

Εάν το σπάσιμο της τρίχας από το πιάσιμο των μαλλιών προκάλεσε την τριχόπτωση του μωρού σας, θα πρέπει απλώς να περιποιηθείτε τα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής του τρυφερά για λίγο, μέχρι να μεγαλώσουν ξανά (λάβετε υπόψη ότι τα μαλλιά ενός μωρού είναι πιο λεπτά και πιο ευαίσθητα από τα μαλλιά ενός ενήλικα. Επιλέξτε φυσικά στυλ και βουρτσίστε απαλά).