Υπάρχουν τόσες πολλές πληροφορίες σχετικά με τη γονική μέριμνα και τη φροντίδα του μωρού, που μπορεί να είναι δύσκολο να γνωρίζουμε τι είναι καλύτερο. Αυτό το άρθρο καταρρίπτει μερικούς από τους κοινούς μύθους που μπορεί να ακούσετε ή να διαβάσετε για τα μικρά μωρά.

 

Μύθος: Τα βρέφη πρέπει να κάνουν μπάνιο κάθε μέρα

Αλήθεια: Είναι καλό να κάνετε μπάνιο το μωρό σας κάθε μέρα αν το απολαμβάνει, αλλά τα μικρά μωρά δεν χρειάζονται απαραίτητα μπάνιο κάθε μέρα. Χρειάζονται απλώς να διατηρούνται καθαρά το πρόσωπο, ο λαιμός, τα χέρια και η περιοχή της πάνας τους.

 

Μύθος: Αγκαλιάζοντας ένα μωρό που κλαίει θα το κακομάθετε

Αλήθεια: Δεν μπορείτε να κακομάθετε ένα μικρό μωρό. Το κλάμα είναι ένας τρόπος με τον οποίο τα μωρά επικοινωνούν. Με το κλάμα μας λένε ότι χρειάζονται κάτι και είναι σημαντικό οι γονείς και οι φροντιστές να ανταποκριθούν σε αυτά. Η παρατήρηση και η εκμάθηση των συνθημάτων που δίνει το μωρό σας μπορεί να σας βοηθήσει πολύ.

 

Μύθος: Μπορεί να μην έχω αρκετό μητρικό γάλα για να ταΐσω το μωρό μου

Αλήθεια: Οι περισσότερες γυναίκες έχουν αρκετό μητρικό γάλα για να ταΐσουν το μωρό τους, αν θηλάζουν όποτε το μωρό θέλει να φάει, για όσο διάστημα θέλουν να ταΐσουν. Σε ένα 24ωρο, 8 έως 12 ταΐσματα είναι συνηθισμένα και είναι φυσιολογικό τα μωρά να θέλουν να τρώνε συχνά ορισμένες ώρες της ημέρας. Λάβετε υπόψη ότι θα χρειαστούν έως και 6 εβδομάδες για να μάθετε πώς να θηλάζετε εσείς και το μωρό σας και να εδραιωθεί η παροχή μητρικού γάλακτος.

 

Μύθος: Η οδοντοφυΐα προκαλεί πυρετό

Αλήθεια: Σε πολλούς γονείς λένε συχνά ότι η οδοντοφυΐα μπορεί να προκαλέσει πυρετό, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Η οδοντοφυΐα τείνει να ξεκινά μεταξύ 6 και 24 μηνών, που είναι επίσης περίπου τη στιγμή που τα μωρά είναι πιο πιθανό να κολλήσουν λοιμώξεις. Οι γονείς δεν πρέπει ποτέ να μπερδεύουν τον πυρετό με την οδοντοφυΐα, διαφορετικά θα μπορούσαν να παραβλέψουν μια ασθένεια που μπορεί να απαιτεί ιατρική φροντίδα.

 

Μύθος: Οι περπατούρες (ή στράτες) θα το βοηθήσουν να περπατήσει νωρίτερα

Αλήθεια: Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι οι περπατούρες βοηθούν τα μωρά να περπατήσουν νωρίτερα. Στην πραγματικότητα, μπορούν να δυσκολέψουν τα μωρά να μάθουν πώς να περπατούν επειδή μπορούν να επιβραδύνουν την ανάπτυξη των μυών τους.

 

Μύθος: Πρέπει να καθαρίσετε τον αφαλό του μωρού με αντισηπτικό και οινόπνευμα

Αλήθεια: Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε αντισηπτικό ή οινόπνευμα για να καθαρίσετε τον αφαλό του μωρού σας. Απλώς καθαρίστε το ως μέρος του συνηθισμένου πλυσίματος ή μπάνιου του μωρού σας και στεγνώστε το απαλά. Εάν τσίσα ή κακά πέσουν σε έναν αφαλό που ακόμα επουλώνεται, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ήπιο σαπούνι για να το καθαρίσετε.

 

Μύθος: Τα μωρά πρέπει να κάνουν κακά κάθε μέρα

Αλήθεια: Τα μωρά μπορεί να μην κάνουν κακά για αρκετές ημέρες ή ακόμα και για μια εβδομάδα. Αν τα κακά του μωρού σας είναι μαλακά, δεν έχει δυσκοιλιότητα, ακόμα κι αν δεν έχει κάνει κακά για λίγες μέρες. Τα μωρά που θηλάζουν πλήρως είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν δυσκοιλιότητα.

 

Μύθος: Τα μωρά που πετυχαίνουν νωρίς αναπτυξιακά ορόσημα είναι προικισμένα

Αλήθεια: Όλα τα μωρά είναι διαφορετικά και θα αναπτυχθούν με ατομικούς ρυθμούς και με διαφορετικούς τρόπους. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι τα ορόσημα της πρώιμης βρεφικής ηλικίας σημαίνουν ότι ένα παιδί είναι προικισμένο ή ιδιαίτερο.

 

Μύθος: Τα μωρά πρέπει να είναι σε μια ρουτίνα από την πρώτη μέρα

Αλήθεια: Είναι αδύνατο να πιέσετε ένα νεογέννητο μωρό σε μια ρουτίνα, παρά τα βιβλία που ισχυρίζονται ότι σας διδάσκουν πώς να το κάνετε. Οι τρόποι ύπνου και οι κύκλοι ενός μικρού μωρού είναι διαφορετικοί από εκείνους ενός ενήλικα. Τα μικρά μωρά κοιμούνται μόνο για λίγες ώρες τη φορά και μερικά περνούν μια περίοδο που θέλουν πολλές τροφές σε σύντομο χρονικό διάστημα.

 

Μύθος: Τα μωρά είναι πάντα απολαυστικά

Αλήθεια: Τα μωρά κλαίνε πολύ, κάνουν εμετό και κακά. Το να είσαι γονιός μπορεί να είναι δύσκολο, ειδικά τις πρώτες μέρες.