Εχουμε μπει επισήμως στην πιο «hot» σεζόν του καλοκαιριού και με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει ανυπομονούμε για τις πρώτες μας καλοκαιρινές αποδράσεις μαζί με τα παιδιά. Εχει φτάσει επιτέλους η στιγμή να αφήσουμε για λίγο τις υποχρεώσεις και να έρθουμε πιο κοντά τους, ανανεώνοντας τις σχέσεις όλης της οικογένειας. Η αρχή της εξόρμησής σας είναι πολύ σημαντική, γι’ αυτό και θέλετε να ξεκινήσετε οργανωμένοι, ώστε τα παιδιά να παραμείνουν καθ’ όλη τη διάρκεια χαρούμενα και ικανοποιημένα.

Ξεκινάμε την απόδραση

Για να αποκλείσετε τυχόν απρόοπτα που θα σας γυρίσουν πίσω, ελέγξτε πριν από το ταξίδι σας το αυτοκίνητο και αποφύγετε να ξεκινήσετε σε ώρες αιχμής. Βάλτε το παιδί να καθίσει αναπαυτικά σε ένα κατάλληλο καθισματάκι για να είναι απολύτως ασφαλές και άνετο, ανάλογα με την ηλικία και το βάρος του.

Για τα μωρά μέχρι δύο ετών, το καθισματάκι θα πρέπει να είναι στραμμένο προς την πίσω πλευρά του αυτοκινήτου ενώ για τα νήπια άνω των τεσσάρων ετών και μέχρι να φτάσουν το 1,40 σε ύψος συνιστάται ειδικό κάθισμα, που θα τα ανασηκώνει ώστε να μπορεί να περάσει η ζώνη ασφαλείας από το ύψος του ώμου.

Τύποι παιδικών καθισμάτων

Αφού επιλέξετε ένα παιδικό κάθισμα, εγκεκριμένο και ελεγμένο για χρήση στο αυτοκίνητο, τοποθετήστε το διαβάζοντας τις απαραίτητες οδηγίες. Τρεις είναι οι τύποι των παιδικών καθισμάτων βάσει της ηλικίας και του βάρους του παιδιού:

Ο τύπος 0+ για παιδιά ηλικίας έως 15 μηνών και βάρους έως 13 κιλών.

Ο τύπος 1 για παιδιά ηλικίας 8 μηνών έως 4 ετών και βάρους 9-18 κιλών.

Ο τύπος 2/3 για παιδιά 3,5 έως 12 ετών και βάρους 15-36 κιλών.

Off we go

Πριν το ταξίδι σας, ελέγξτε τον καιρό και προγραμματίστε ενδιάμεσες στάσεις που μπορείτε να κάνετε για να ξεκουραστούν τα παιδιά. Πάρτε μαζί σας υγιεινά σνακ για όλη την οικογένεια, όπως τοστ, βραστά αβγά ή κομμένα φρούτα και σκεφτείτε το ενδεχόμενο να καθίσει ο ένας γονιός πίσω για να είστε πιο κοντά στα παιδιά. Προμηθευτείτε χάρτες, τους οποίους μπορείτε να δώσετε στα παιδιά για να παρακολουθούν την πορεία σας και ρωτήστε τα αν μπορούν να υπολογίσουν περίπου σε πόση ώρα θα φτάσετε στον προορισμό σας.

Για να νικήσετε την πλήξη πριν ακόμα «χτυπήσει», προετοιμάστε μια λίστα αναπαραγωγής με τα αγαπημένα τραγούδια των παιδιών. Τα παιδιά αγαπούν τη μουσική, γι’ αυτό βάλτε μερικές από τις αγαπημένες τους μελωδίες και τραγουδήστε μαζί τους.

Ωρα για εξερεύνηση

Προτού ξεκινήσετε την εξερεύνησή σας στη φύση, βεβαιωθείτε ότι στην τσάντα σας έχετε όλα τα απαραίτητα. Εκτός από σνακ και νερό, θα χρειαστείτε πάνες, μια αλλαξιά καθαρά ρούχα, πιπίλα, μωρομάντιλα και αντισηπτικά μαντιλάκια, το παιχνίδι που δεν αποχωρίζονται ποτέ και φυσικά αντηλιακή κρέμα προσώπου και σώματος για να απολαύσετε τον ήλιο με ασφάλεια.

Από τον εξοπλισμό σας δεν μπορεί να λείπει ένα ανθεκτικό και άνετο καρότσι κατάλληλο για την ηλικία και το βάρος του παιδιού. Εκτός από ασφαλές, θέλετε να είναι και εύχρηστο για να διευκολύνει τις μετακινήσεις σας μαζί με τα παιδιά.