Ο ύπνος είναι απαραίτητος για την ευημερία των παιδιών, καθώς υποστηρίζει τη γενική τους υγεία, επηρεάζει τη διάθεσή τους και την ικανότητά τους να μαθαίνουν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στη μελλοντική ακαδημαϊκή απόδοση και στη συναισθηματική υγεία των παιδιών.

Καθώς τα βρέφη και τα παιδιά μεγαλώνουν, η ποσότητα του καθημερινού ύπνου που χρειάζονται μειώνεται. Αυτές οι ανάγκες ύπνου αρχικά κατανέμονται μεταξύ του μεσημεριανού ύπνου και του νυχτερινού ύπνου, αλλά σε ποια ηλικία τα παιδιά πρέπει να σταματήσουν να κοιμούνται το μεσημέρι;

Η ακριβής ηλικία ποικίλλει μεταξύ των παιδιών, καθώς εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως η φοίτηση σε παιδικό σταθμό, η ωριμότητα και οι συνήθειες του νυχτερινού ύπνου.

Σε γενικές γραμμές, πάντως, στην ηλικία των 3 ετών, σχεδόν όλα τα παιδιά εξακολουθούν να κοιμούνται τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Το 60% των τετράχρονων παιδιών ακόμα κοιμούνται. Ωστόσο, μέχρι την ηλικία των 5 ετών, τα περισσότερα παιδιά δεν χρειάζονται πλέον μεσημεριανό ύπνο (λιγότερο από το 30%). Ο αριθμός μειώνεται ακόμη περισσότερο μέχρι την ηλικία των 6 ετών, όπου λιγότερο από το 10% των παιδιών κοιμούνται το μεσημέρι. Σχεδόν όλα τα παιδιά σταματούν να κοιμούνται από την ηλικία των 7 ετών. Εάν το παιδί σας εξακολουθεί να κοιμάται τακτικά σε αυτή την ηλικία, συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας για να σιγουρευτείτε ότι δεν υπάρχουν υποκείμενες ανησυχίες.

Πότε τα παιδιά εξακολουθούν να χρειάζονται ύπνο;

Τα βρέφη μέχρι ενός έτους θα κοιμούνται 1-4 φορές την ημέρα. Καθώς ο εγκέφαλος ωριμάζει, απαιτούνται όλο και λιγότεροι μεσημεριανοί ύπνοι. Μέχρι τους 18-24 μήνες, τα παιδιά χρειάζονται μόνο έναν υπνάκο κάθε μέρα. Παιδιά που κοιμούνται νωρίς το απόγευμα για καθορισμένη διάρκεια μικρότερη από 60 λεπτά, έχει παρατηρηθεί ότι κοιμούνται καλά τη νύχτα. Ωστόσο, οι μεσημεριανοί ύπνοι δεν πρέπει να συντομεύονται αν το παιδί κοιμάται καλά πριν τον ύπνο.

Υπάρχουν μερικά ξεκάθαρα σημάδια ότι το παιδί σας δεν είναι έτοιμο να σταματήσει να κοιμάται. Τα παιδιά των οποίων οι συμπεριφορές αλλάζουν αρνητικά τα βράδια -όπως γίνονται πιο ευερέθιστα ή είναι υπερβολικά κουρασμένα- μάλλον δεν είναι έτοιμα να σταματήσουν να κοιμούνται το μεσημέρι. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα συναισθήματά τους. Εάν το παιδί σας δυσκολεύεται να μείνει ξύπνιο κατά τη διάρκεια της ημέρας μετά από μια πλήρη νύχτα ύπνου, πιθανότατα χρειάζεται ακόμα έναν καθημερινό υπνάκο. Μπορείτε να μειώσετε τη διάρκεια του μεσημεριανού ύπνου για να το βοηθήσετε να προετοιμαστεί για τη μετάβαση από τις συνήθειες του ύπνου.