Ενώ πολλοί γονείς προσέχουν να βάζουν αντηλιακό στα παιδιά τους, ένας άλλος κίνδυνος που ενέχουν τα παιχνίδια στον ήλιο συχνά παραβλέπεται – η βλάβη στα μάτια από τις ακτίνες UV.

Η βλάβη από τον ήλιο μπορεί να συμβεί σε μόλις 15 λεπτά και είναι σωρευτική, που σημαίνει ότι μπορεί να αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου. Επιπλέον, η χρόνια έκθεση στον ήλιο μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά οφθαλμικά προβλήματα αργότερα στη ζωή, όπως ο καταρράκτης, η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας ή ο καρκίνος του δέρματος γύρω από τα βλέφαρα. Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στην υπεριώδη ακτινοβολία, καθώς εκτίθενται ετησίως 3 φορές περισσότερο στον ήλιο από τους ενήλικες.

Θέλετε τα παιδιά σας να διασκεδάσουν στον ήλιο, αλλά δεν είστε σίγουροι πώς να κρατήσετε τα μάτια τους ασφαλή; Ακολουθούν 5 συμβουλές από τους ειδικούς:

#1 Ξεκινήστε νωρίς τις συνήθειες προστασίας από την υπεριώδη ακτινοβολία

Ξεκινήστε καλές συνήθειες προστασίας των ματιών και ξεκινήστε τις νωρίς. Εκπαιδεύστε τα παιδιά σας σχετικά με τη σημασία της υγείας των ματιών, ώστε να μπορούν να καλλιεργήσουν αυτές τις συνήθειες ως ενήλικες. Βεβαιωθείτε ότι εφαρμόζετε κι εσείς αυτές τις καλές συνήθειες!

Μια πρακτική που συνήθως λειτουργεί για τα παιδιά είναι να φροντίζουν να φορούν γυαλιά ηλίου κάθε φορά που βγαίνουν έξω, ανεξάρτητα από την εποχή του χρόνου. Είναι σαν να φοράς κράνος όταν κάνεις ποδήλατο – το να φοράς γυαλιά ηλίου πρέπει να γίνει δεύτερη φύση τους όταν βγαίνουν έξω.

Η δημιουργία της βάσης για υγιεινές συνήθειες ματιών σε νεαρή ηλικία βοηθά στη δημιουργία ενός τρόπου ζωής που διατηρεί την υγεία των ματιών και της όρασης στο επίκεντρο για μια ζωή.

#2 Φοράτε τους γυαλιά ηλίου με σήμανση «100% UV protection»

Ένα εύκολο λάθος που κάνουν οι γονείς είναι να υποθέσουν ότι όλα τα γυαλιά ηλίου είναι ασφαλή. Είναι σημαντικό τα γυαλιά ηλίου να προσφέρουν 100% προστασία από τις ακτίνες UVA και UVB του ηλίου, αλλά δυστυχώς, δεν είναι όλοι οι σκελετοί αξιόπιστοι. Βεβαιωθείτε ότι πηγαίνετε σε μια αξιόπιστη πηγή, όπως ένα κατάστημα οπτικών με επώνυμα είδη, όπου μπορείτε να είστε σίγουροι ότι τα γυαλιά ηλίου που παίρνετε θα προστατεύουν σωστά τα μάτια των παιδιών σας. Υπάρχουν γυαλιά ηλίου που απευθύνονται ειδικά σε παιδιά, τα οποία διατίθενται σε μια σειρά διασκεδαστικών χρωμάτων. Για πρόσθετη κάλυψη, επιλέξτε γυαλιά ηλίου σε στυλ «πεταλούδας» για να εμποδίσετε τις ακτίνες UV και από τα πλαϊνά του σκελετού.

#3 Σκούρα ή μαύρα γυαλιά ηλίου;

Μια άλλη παρανόηση είναι ότι τα πιο σκούρα γυαλιά ηλίου παρέχουν ισχυρότερη προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία. Οι σκούροι φακοί χωρίς επαρκή προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί στην πραγματικότητα να είναι χειρότεροι από τα καθόλου γυαλιά ηλίου, επειδή προκαλούν διαστολή της κόρης του ματιού, η οποία στη συνέχεια αυξάνει την έκθεση σε αφιλτράριστες ακτίνες UV. Το χρώμα του φακού από μόνο του δεν επηρεάζει το επίπεδο προστασίας από την υπεριώδη ακτινοβολία, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε συνολική οπτική άνεση και διαύγεια. Οι γκρι φακοί είναι μια δημοφιλής επιλογή επειδή απορροφούν όλα τα χρώματα εξίσου, έτσι ώστε τα παιδιά βλέπουν τον κόσμο με φυσικά χρώματα.

#4 Φορέστε καπέλο όταν είστε έξω

Εκτός από τη χρήση γυαλιών ηλίου, τα καπέλα με φαρδύ γείσο βοηθούν στην προστασία ολόκληρου του προσώπου και παρέχουν περαιτέρω προστασία από τον ήλιο. Μπορούν επίσης να περιορίσουν τις ακτίνες UV που χτυπούν τα μάτια από πάνω ή γύρω από τα γυαλιά. Μερικές φορές, μπορεί να είναι δύσκολο να πείσετε τα μικρά σας να κρατήσουν τα καπέλα τους. Δώστε τους μερικές επιλογές για να εμπλακούν στη διαδικασία και αφήστε τα να επιλέξουν το αγαπημένο τους καπέλο, ώστε να αισθάνονται καλά όταν το φοράνε. Όλοι κερδίζουν. Επιπλέον, φαίνονται τόσο χαριτωμένα!

#5 Προστατέψτε τα μάτια τους ενώ κολυμπάνε

Η καλοκαιρινή περίοδος σημαίνει περισσότερο χρόνο στην πισίνα, αλλά το κολύμπι με φακούς επαφής έχει κάποιους σχετικούς κινδύνους. Οι πισίνες μπορεί να περιέχουν αμοιβάδες, η οποίες μπορεί να παγιδευτούν κάτω από τους φακούς επαφής. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πολύ σοβαρές μολύνσεις των ματιών για όσους φορούν φακούς επαφής και να προκαλέσει ερεθισμό, προβλήματα στον κερατοειδή, ακόμη και μόνιμη απώλεια όρασης. Γι’ αυτό οι οφθαλμίατροι συνιστούν να αποφεύγεται το κολύμπι με φακούς επαφής. Εάν το παιδί σας δεν μπορεί να το αποφύγει αυτό, χρησιμοποιήστε φακούς επαφής μίας χρήσης.

Μια άλλη επιλογή είναι να βάζετε τα παιδιά σας να φορούν ένα ζευγάρι γυαλιών οράσεως για κολυμβητές, όταν παίζουν στο νερό. Αυτό βοηθά στην προστασία των ματιών τους από το χλώριο, το αλμυρό νερό, τον εκτυφλωτικό ήλιο και τους επιτρέπει να βλέπουν καλά κάτω από το νερό χωρίς ερεθισμούς.

Μην ξεχνάτε την προστασία UV τις μέρες με συννεφιά

Ακόμη και τις ημέρες που δεν βλέπετε τον ήλιο, τα μάτια εξακολουθούν να είναι εκτεθειμένα σε έως και 80% των σκληρών επιπτώσεων του ήλιου. Ανεξάρτητα λοιπόν από την εποχή του χρόνου, το να φοράτε στα παιδιά γυαλιά ηλίου όταν βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους είναι σημαντικό για την καθημερινή υγεία των ματιών τους.

Και βέβαια μην ξεχνάτε να εφαρμόζεται κι εσείς τις συμβουλές αυτές για την προστασία των ματιών σας από την υπεριώδη ακτινοβολία!