Για τους ενήλικες, τα σιδεράκια μπορεί να μην είναι μεγάλη υπόθεση. Άλλωστε, η θεραπεία διαρκεί μόλις μερικά χρόνια, οι νάρθηκες θα ξεκολλήσουν κι ένα εκπληκτικό χαμόγελο θα αποκαλυφθεί. Αλλά μερικά χρόνια είναι ένα μεγάλο μέρος της ζωής του παιδιού σας. Αν το συνδυάσετε αυτό με την πίεση που νιώθουν τα παιδιά όταν πρόκειται να ξαναδούν τους συμμαθητές τους μετά από σχεδόν τρεις μήνες, είναι εύκολο να καταλάβετε από πού πηγάζει όλο αυτό το άγχος και η μελαγχολία για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

5 βήματα για όμορφο χαμόγελο με σιδεράκια

Δείτε πώς μπορείτε να προετοιμάσετε το παιδί σας να επιστρέψει στο σχολείο με την αυτοπεποίθηση των καθαρών δοντιών, ακόμη και με σιδεράκια:

Βήμα 1ο

Ρίξτε στο σακίδιο του παιδιού ένα kit ορθοδοντικής φροντίδας για σιδεράκια, για να το βοηθήσει να προετοιμαστεί για τις πιο συνηθισμένες καταστάσεις που προκύπτουν από τη χρήση τους. Τα σιδεράκια έχουν την τάση να συλλέγουν τροφή, επομένως είναι σημαντικό το παιδί να αφιερώνει χρόνο για βούρτσισμα και οδοντικό νήμα μετά το μεσημεριανό γεύμα. Αν τα σιδεράκια αρχίζουν να ερεθίζουν τα χείλη, τα ούλα ή τα μάγουλα, η λήψη μικρής ποσότητας οδοντικού κεριού και η τοποθέτησή του στην προβληματική περιοχή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του ερεθισμού. Το βάλσαμο για τα χείλη θα βοηθήσει με τα ξηρά και ερεθισμένα χείλη που μπορεί να προκύψουν από σιδεράκια.

Βήμα 2ο

Το φαγητό στο σχολείο είναι δύσκολο να ελεγχθεί. Ένας τρόπος για να το αντιμετωπίσετε αυτό είναι να ετοιμάσετε στο παιδί σας ένα μεσημεριανό γεύμα, ώστε να ξέρει σίγουρα ότι θα έχει τροφή ασφαλή για τα σιδεράκια του. Επιπλέον, ζητείστε του να μείνει μακριά από τραγανά και σκληρά τρόφιμα όπως ωμά καρότα, μήλα, πατατάκια και ξηρούς καρπούς που μπορεί να σπάσουν ή να προκαλέσουν ζημιά στα στηρίγματα. Τα κολλώδη σνακ όπως η καραμέλα και η τσίχλα μπορεί να κολλήσουν στα στηρίγματα και στα καλώδια και να τα σκίσουν.

Βήμα 3ο

Τα αναψυκτικά αποτελούν μια σημαντική απειλή για την υγεία των δοντιών των παιδιών με σιδεράκια. Αν το παιδί σας πρέπει οπωσδήποτε να πιει, πρέπει να χρησιμοποιήσει καλαμάκι, ώστε τα σάκχαρα και οι χρωστικές να μην έρθουν σε άμεση επαφή με τα σιδεράκια.

Βήμα 4ο

Βάλτε στο σακίδιο του παιδιού μια μασέλα προστασίας για να την χρησιμοποιεί κατά τη διάρκεια της γυμναστικής. Μπορούν να σώσουν τα παιδιά από πολύ πόνο και εσάς από πολλά έξοδα. Ένα στοματικό προστατευτικό για σιδεράκια είναι λίγο πιο ακριβό από ένα κανονικό στοματικό προστατευτικό, αλλά αξίζει τα λεφτά του αν προστατεύει το δραστήριο παιδί σας από ζημιά στα δόντια του.

Βήμα 5ο

Ένας συμπαγής καθρέπτης στο σακίδιο του παιδιού θα του φανεί χρήσιμος για εκείνες τις στιγμές που δεν θα μπορεί να πάει στις τουαλέτες του σχολείου, όπως για έναν γρήγορο έλεγχο μετά από ένα σνακ. Εάν δεν θέλετε να του δώσετε καθρέπτη, μπορείτε να το προμηθεύσετε με ένα smartphone που διαθέτει αυτή τη λειτουργία.

Να είστε προετοιμασμένοι για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης

Αν ένας βραχίονας σπάσει κατά τη διάρκεια των μαθημάτων και το παιδί δεν πονάει ή δεν αισθάνεται ενόχληση, δεν χρειάζεται να φύγει από το σχολείο για να το διορθώσει. Αρκεί να καλέσει τον ορθοδοντικό του για να τον ενημερώσει και θα του προτείνει τον καλύτερο τρόπο να το χειριστεί. Αυτό σημαίνει, φυσικά, ότι το παιδί σας πρέπει να έχει τα στοιχεία επικοινωνίας του ορθοδοντικού του.

Είναι φυσιολογικό να νιώθετε λίγο άγχος που θα επιστρέψετε στο σχολείο με σιδεράκια, αλλά με την ενθάρρυνση σας και πολλή υπομονή, το παιδί σας μπορεί να περάσει τις πρώτες μέρες με χαμόγελο!