Και ποιος δεν έχει ονειρευτεί τις τέλειες διακοπές με τον αγαπημένο του; Oπου η τοποθεσία θα είναι ιδανική, οι μέρες θα περνάνε σαν όνειρο και όλα θα κυλάνε καλά και απρόσκοπτα; Αλλά ακόμα κι αν δεν ονειρευόμαστε τις ιδανικές διακοπές σε εξωτικά μέρη, σε κάθε περίπτωση ελπίζουμε να περάσουμε καλά, να ξεκουραστούμε, να γεμίσουμε τις μπαταρίες μας και φυσικά να γυρίσουμε ανανεωμένοι, τόσο εμείς όσο και η σχέση μας. Μερικές φορές όμως αυτό δεν συμβαίνει και επιστρέφουμε από τις διακοπές εκνευρισμένοι και σε ένταση. Τελικά οι διακοπές ωφελούν ή βλάπτουν τη σχέση;

Τα θετικά

Οι καινούργιες και ιδιαίτερες εμπειρίες αυξάνουν το πάθος

Πολλές έρευνες δείχνουν ότι όταν μοιραζόμαστε νέες εμπειρίες αυξάνεται η αίσθηση της εγγύτητας και του πάθους που νιώθουμε για τον σύντροφό μας.

Στο πλαίσιο των ερευνών αυτών, τα ζευγάρια που πέρασαν χρόνο μαζί κάνοντας πράγματα που και οι δύο έβρισκαν συναρπαστικά, ή δοκίμασαν μαζί διασκεδαστικές, καινοτόμες δραστηριότητες, φάνηκε ότι ένιωθαν εντονότερα αισθήματα οικειότητας και εγγύτητας.

Ποια καλύτερη ευκαιρία για να δοκιμάσουμε καινούργιες και συναρπαστικές εμπειρίες εκτός από τα ταξίδια και τις διακοπές; Θα συναντήσουμε νέες γεύσεις, καινούργια μέρη που περιμένουν να τα ανακαλύψουμε, μουσεία, παραστάσεις, σπορ…

Κοινές αναμνήσεις και εμπειρίες

Τα ταξίδια και οι διακοπές είναι ο ιδανικός τρόπος για να δημιουργήσουμε κοινές εμπειρίες που θα εμπλουτίσουν τη σχέση μας. Ακόμα και το να αναπολούμε, να κοιτάμε φωτογραφίες, σουβενίρ ή να σκεφτόμαστε αστείες ή περίεργες καταστάσεις που βιώσαμε κάνει τη σχέση μας πιο δυνατή.

Μαθαίνουμε νέα πράγματα για τον σύντροφό μας

Οσο περνούν τα χρόνια οι σχέσεις τελματώνουν και ένας από τους λόγους είναι ότι δεν υπάρχει πια η αγωνία και το άγνωστο της αρχής. Ακόμα όμως και σε μία μακροχρόνια σχέση είναι πιθανό να μάθουμε καινούργια πράγματα για τον σύντροφό μας αν πάμε μαζί διακοπές και βιώσουμε νέες και συναρπαστικές εμπειρίες.

Τα αρνητικά

Τα ταξίδια αυξάνουν τις πιθανότητες για καβγάδες εξαιτίας της αυξημένης αλληλεπίδρασης

Στη διάρκεια των διακοπών, η καθημερινότητά μας είναι βαθιά συνυφασμένη με εκείνη του συντρόφου μας, οπότε ό,τι κάνει ο ένας έχει μεγάλη επίδραση στον άλλον. Ξαφνικά πρέπει να διαπραγματευόμαστε κάθε απόφαση και επιθυμία, από το πού και πότε θα πάμε διακοπές μέχρι πού θα πάμε για μπάνιο, τι ώρα θα φάμε πρωινό και σε ποιο εστιατόριο θα δειπνήσουμε.

Ας μην ξεχνάμε ότι οι διαφωνίες σχετικά με το πώς θα περάσουμε τον από κοινού ελεύθερό μας χρόνο υπάρχουν και στην καθημερινότητά μας και όχι μόνο όταν είμαστε διακοπές. Από τη μία πλευρά θέλουμε να συνδεόμαστε και να περνάμε χρόνο με τον σύντροφό μας και από την άλλη υπάρχει ένταση και διαφωνίες σχετικά με τις επιλογές μας.

Το να περνάμε πολύ χρόνο μαζί εντείνει ήδη υπάρχουσες διαφωνίες

Στις διακοπές περνάμε μέρες ή και εβδομάδες συνεχώς μαζί με τον σύντροφό μας σχεδόν χωρίς κανένα διάλειμμα και καθόλου προσωπικό χρόνο. Αν υπάρχουν ήδη προβλήματα μεταξύ μας, αυτή η συνεχής τριβή θα τα βγάλει στην επιφάνεια.

Τα ταξίδια μάς προκαλούν στρες και κούραση

Πολλές φορές οι διακοπές, ειδικά αν περιλαμβάνουν πολλούς προορισμούς και στάσεις, πολύωρα ταξίδια με το αυτοκίνητο ή και άλλα μέσα, αν και είναι ενδιαφέρουσες και ευχάριστες, μπορεί να μας προκαλέσουν μεγάλη σωματική κούραση.

Και η αλήθεια είναι ότι όταν είμαστε κουρασμένοι έχουμε λιγότερη υπομονή και είναι πιο πιθανό να ξεσπάσουμε στον σύντροφό μας, που είναι εκεί μαζί μας και με τον οποίο νιώθουμε ότι έχουμε το δικαίωμα να πούμε και να εκφράσουμε όλα όσα αισθανόμαστε.

Πώς θα εξασφαλίσουμε ότι οι διακοπές θα κάνουν καλό στη σχέση μας

* Διαλέγουμε μέρη καινούργια και ενδιαφέροντα και για τους δύο.
* Αν υπάρχει ήδη ένταση στη σχέση μας επιλέγουμε διακοπές χαλαρωτικές, που δεν αφήνουν περιθώρια για διαφωνίες. Αλλά φροντίζουμε να συμπεριλάβουμε και κάποιες ιδιαίτερες εμπειρίες στο πρόγραμμα, που θα μας ανανεώσουν.
* Φροντίζουμε οι δύο σύντροφοι να συμμετέχουμε εξίσου στη λήψη των αποφάσεων και να μη νιώθει ο ένας από τους δύο «ριγμένος». Κι ας μην ξεχνάμε ότι οι διακοπές ξεκινούν από τη στιγμή που αρχίζουμε να τις σχεδιάζουμε.
* Αποφεύγουμε να εξαντλούμαστε.
* Φροντίζουμε να έχουμε και οι δύο λίγο χρόνο ο καθένας για τον εαυτό του.