Η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος που μπορεί να σκέφτεστε τη διατροφή σας περισσότερο από κάθε άλλη περίοδο της ζωής σας. Αν και οι ανάγκες σας σε θρεπτικά συστατικά για τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά δεν διπλασιάζονται, σε αντίθεση με το παλιό ρητό «τρώμε για δύο», χρειάζεστε περισσότερη τροφή και περισσότερα θρεπτικά συστατικά ενώ είστε έγκυος. Κι επειδή οι γευστικές σας προτιμήσεις μπορεί να αλλάξουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι χρήσιμο να έχετε μια ποικιλία από σνακ σε ετοιμότητα.

Πόσο παραπάνω τρώμε στην εγκυμοσύνη;

Δεν υπάρχει μία και μοναδική απάντηση στο ερώτημα πόσο περισσότερο μπορεί να χρειαστεί να φάει μία εγκυμονούσα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς η καθεμία έχει διαφορετικές ενεργειακές ανάγκες. Σύμφωνα με γενικές μελέτες, οι έγκυες δεν χρειάζονται μεγάλη πρόσθετη πρόσληψη ενέργειας στο πρώτο τρίμηνο και περίπου 350-450 θερμίδες περισσότερες στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο.

Αυτά τα δεδομένα μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το εάν κάποια αντιμετωπίζει ναυτία σε οποιοδήποτε σημείο της εγκυμοσύνης, την ποσότητα της τροφής που μπορεί να χρειάζεται καθημερινά αλλά και άλλους παράγοντες. Στην ιδανική περίπτωση, συνιστάται να ακούτε τις ανάγκες του σώματός σας και να τρώτε όταν αισθάνεστε πεινασμένοι.

Τα σνακ μπορεί να είναι ένας πραγματικά εύχρηστος τρόπος για να αυξήσετε την ποικιλία της διατροφής που λαμβάνετε από τα τρόφιμα που επιλέγετε κάθε μέρα.

Τα σνακ που χαρίζουν ενέργεια

Οι πρωτεΐνες, οι υδατάνθρακες και τα λιπαρά είναι όλα σημαντικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς και όταν δεν είστε έγκυος. Η εξισορρόπηση των σνακ με έναν συνδυασμό αυτών των θρεπτικών συστατικών μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να πάρετε και τα τρία και να διατηρήσετε την ενέργειά σας στα ύψη καθ’όλη την διάρκεια της ημέρας.

Αν παρατηρήσετε ότι τα γεύματά σας περιέχουν συνήθως περισσότερα από ένα από τα τρία, τότε τα σνακ σας μπορούν να περιλαμβάνουν τα άλλα δύο για να εξισορροπήσετε διατροφικά την ημέρα. Εάν αισθάνεστε ναυτία, η διασφάλιση ότι τα σνακ σας περιέχουν πρωτεΐνη μπορεί να σας βοηθήσει. Εάν αντιμετωπίζετε δυσκοιλιότητα, τα τρόφιμα που περιέχουν δημητριακά ολικής αλέσεως και άλλα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες μπορούν να σας βοηθήσουν.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να φτιάξετε νόστιμα, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά σνακ που δεν απαιτούν πολύ χρόνο. Μερικά από τα πιο απολαυστικά περιλαμβάνουν:

Κρακεράκια και τυρί

Πρόκειται για ένα σκαν γεμάτο πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Φάτε μερικές φέτες τυρί με μερικά ωραία κράκερ ολικής αλέσεως, τα οποία χαρίζουν διαφορετικές υφές και γεύσεις. Μπορείτε να τα συνδυάσετε με ντοματίνια ή νεκταρίνια για μια έξτρα δόση δροσιάς.

Ξηροί καρποί και/ή σπόροι

Ένα ταπεράκι γεμάτο ξηρούς καρπούς ή/και σπόρους είναι πάντα εύχρηστη και δεν χρειάζεται προετοιμασία ή ψύξη. Οι ξηροί καρποί είναι πρωτεϊνικές δυνάμεις και περιέχουν μια ποικιλία από ακόρεστα λιπαρά, βιταμίνες και μέταλλα.

Φρέσκα φρούτα

Κάθε πρωί μπορείτε να πάρετε ένα επιπλέον φρούτο για το γραφείο στην τσάντα σας ή να αφήσετε ένα δοχείο με γιαούρτι στο ψυγείο του γραφείου ή στην τσάντα σας μαζί με τα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας σας.

Ένα μήλο, μια μπανάνα ή ένα πορτοκάλι απαιτεί πολύ λίγη σκέψη ή προετοιμασία και είναι το τέλειο συνοδευτικό για ένα δροσερό, κρεμώδες γιαούρτι. Μπορείτε επίσης να συνδυάσετε παρφέ φρούτων και γιαουρτιού, τα οποία είναι διαθέσιμα σε πολλά καταστήματα.

Βραστά αυγά

Αυτά είναι συμπαγή σνακ που μπορείτε να έχετε μαζί σας αλλά θα χρειαστείτε ψυγείο. Αν σας αρέσουν τα βραστά αυγά, μπορούν να είναι ένας εύκολος τρόπος για να αυξήσετε την πρωτεΐνη σας. Ορισμένες μαμάδες μάλιστα, επισημαίνουν ότι φαίνεται να μειώνουν τα συμπτώματα της πρωινής ναυτίας.

Στικ λαχανικών σε δροσερά ντιπ

Τα παραδοσιακά στικ καρότου και σέλινου είναι υπέροχα, όπως και το μπρόκολο και άλλα λαχανικά με ντιπ. Δοκιμάστε ντιπ φασολιών, χούμους και άλλες διασκεδαστικές σάλτσες στα λαχανικά σας.