Μία νέα σχολική χρονιά πρόκειται να ξεκινήσει σε λίγες μέρες κι αυτό σημαίνει ότι θα αρχίσουν ξανά οι αθλητικές προπονήσεις, τα ενισχυτικά μαθήματα και τα ρεσιτάλ μουσικής… Ενώ θα θέλαμε τα παιδιά μας να συμμετέχουν σε όλα – συχνά τα προγράμματα και ο οικογενειακός μας προϋπολογισμός δεν μας επιτρέπουν πολλές δραστηριότητες, με αποτέλεσμα εσείς και το παιδί σας να εστιάζετε στις βασικές. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο επειδή τα ενδιαφέροντα των παιδιών συνεχώς αναπτύσσονται και αλλάζουν – κάτι που σημαίνει ότι στα μέσα στη χρονιάς μπορεί να χάσουν το ενδιαφέρον τους για μια τρέχουσα δραστηριότητα και να θέλουν να δοκιμάσουν κάποια νέα.

Για να ελαχιστοποιήσετε το ενδεχόμενο να συμβεί αυτό, πριν επιλέξετε μια εξωσχολική δραστηριότητα για το παιδί σας, λάβετε υπόψη τις ακόλουθες παραμέτρους:

  1. Το σχολείο έρχεται πρώτο

Το καταλαβαίνουμε – ο αθλητισμός και το παιχνίδι με φίλους μπορεί να ακούγονται πολύ πιο ελκυστικά από το διάβασμα, αλλά το σχολείο πρέπει να είναι η νούμερο ένα προτεραιότητά σας. Από την αρχή, ενημερώστε το παιδί σας ότι αν οι βαθμοί του πέσουν ή υπάρξουν παράπονα για την συμπεριφορά του κατά την διάρκεια του μαθήματος, οι εξωσχολικές δραστηριότητες θα σταματήσουν μέχρι νεοτέρας. Αυτό βοηθά το παιδί σας να δει μια εξωσχολική δραστηριότητα ως προνόμιο και ανταμοιβή – κάτι που τονώνει επίσης το ενδιαφέρον του για τη δραστηριότητα.

ΜΠΑΛΕΤΟ

  1. Ενημερωθείτε για τον φόρτο εργασίας του και το δικό σας πρόγραμμα εκ των προτέρων

Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, οι σχολικές τους εργασίες μπορεί να γίνουν πιο απαιτητικές, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να μην είναι σε θέση να χειριστούν τόσες δραστηριότητες όσες παλιά. Το να είστε προετοιμασμένοι για το τι αναμένεται από αυτούς και για τις δεσμεύσεις χρόνου που χρειάζονται στην αρχή της σχολικής χρονιάς, θα βοηθήσει εσάς και το παιδί σας να καταρτίσετε ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα εκ των προτέρων. Επίσης, να ξέρετε ότι αυτό που θα αποφασίσουν να κάνουν θα επηρεάσει και το δικό σας πρόγραμμα, επομένως είναι σημαντικό να μην παρασυρθείτε από πρόσθετες προπονήσεις, παραστάσεις ή διαγωνισμούς.

  1. Δοκιμάστε για ποικιλία

Εάν το παιδί σας αισθάνεται πιο άνετα σε κάτι μοναχικό, σκεφτείτε να του προτείνετε να ασχοληθεί με κάποια δραστηριότητα που του προσφέρει πρόσθετα κοινωνικά οφέλη όπως μια αθλητική ομάδα ή έναν μουσικό σύλλογο. Το ίδιο ισχύει και για ένα παιδί που ασχολείται μόνο με ομαδικές δραστηριότητες, που μπορούν να το βοηθήσουν να αναπτύξει χρήσιμες δεξιότητες μέσα του και να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές του. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ένα ατομικό άθλημα, όπως ο στίβος, εκτός από τις ομαδικές του δραστηριότητες. Προσθέτοντας λίγη ποικιλία, τα παιδιά θα συνεχίσουν να κάνουν κάτι που τους αρέσει, δοκιμάζοντας παράλληλα κάτι καινούργιο με μια νέα ομάδα συνομηλίκων.

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

  1. Οι εξωσχολικές δραστηριότητες πρέπει να είναι διασκεδαστικές

Εάν τα παιδιά δεν διασκεδάζουν ή δεν δείχνουν ενδιαφέρον για μια συγκεκριμένη εξωσχολική δραστηριότητα, τότε βοηθήστε τα να βρουν άλλη. Τα παιδιά χρειάζονται χρόνο για να διασκεδάσουν μακριά από το σχολείο, όπως και οι ενήλικες χρειάζονται χρόνο για διασκέδαση μακριά από το γραφείο. Ζυγίστε πόσο ευχάριστη είναι μια δεδομένη δραστηριότητα για το παιδί σας προτού ξεκινήσετε. Μπορείτε ακόμη και να δοκιμάσετε μερικές από αυτές μαζί τους – είτε πρόκειται για μια βόλτα στο πάρκο για να δοκιμάσετε ποδόσφαιρο, είτε για να επισκεφθείτε έναν φίλο που παίζει ένα μουσικό όργανο, είτε ακόμα και για να συναντήσετε άλλα παιδιά και μαμάδες σχετικά με τις δραστηριότητες που θα συνιστούσαν και γιατί.