Ξεχνάμε το ξυραφάκι που αγριεύει την τρίχα και πρέπει να το χρησιμοποιούμε αναγκαστικά σχεδόν κάθε μέρα, και επιλέγουμε έναν άλλο τρόπο αποτρίχωσης. Το ζεστό κερί. Δεν είναι μια περίπλοκη διαδικασία, και μόλις τη συνηθίσουμε αποδεικνύεται ιδανική μέθοδος αποτρίχωσης αφού εκτός του ότι είναι μια οικονομική λύση, προσφέρει λείο δέρμα για αρκετές εβδομάδες.

Ωστόσο, στην αποτρίχωση με ζεστό κερί υπάρχουν κάποιοι κανόνες που πρέπει να ακολουθήσουμε για τέλειο, επαγγελματικό αποτέλεσμα, χωρίς ερεθισμούς.

 

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την αποτρίχωση με ζεστό κερί

Το ιδανικό μήκος της τρίχας για να αφαιρεθεί με το κερί είναι γύρω στο 0,5 – 1 εκ. Αν είναι πιο μακριά, ενδέχεται να σπάσει και να μη βγει από τη ρίζα. Αν είναι πιο κοντή ενδέχεται να μην την πιάσει το κερί. Αν οι τρίχες είναι πιο μακριές, τις τριμάρουμε με ένα ψαλιδάκι. Έτσι η αποτρίχωση θα γίνει πιο αποτελεσματική και πιο ανώδυνη.

 

Πόσες μέρες πριν από τις διακοπές πρέπει να κάνουμε αποτρίχωση με κερί;

Οι ειδικοί συμβουλεύουν 2-3 μέρες ώρες πριν ταξιδέψουμε ή πριν εκτεθούμε στον ήλιο. Ετσι οι τυχόν ερεθισμοί θα έχουν αποκατασταθεί και η επιδερμίδα θα έχει ανακτήσει πλήρως την άμυνά της.

 

Η προετοιμασία

  1. Πριν από την αποτρίχωση με κερί κάνουμε απολέπιση. Ετσι θα καθαρίσουμε τους πόρους από το σμήγμα και θα αποφύγουμε τα σπιθουράκια.
  2. Σκουπίζουμε καλά την περιοχή για να αφαιρέσουμε κάθε ίχνος υγρασίας ούτως ώστε το κερί να κολλάει καλά στο δέρμα.
  3. Τσεκάρουμε τη θερμοκρασία του στο εσωτερικό του καρπού μας πριν το χρησιμοποιήσουμε. Η σωστή θερμοκρασία πρέπει να είναι ευχάριστα ζεστή. Αν είναι καυτή θα μας προκαλέσει ως και έγκαυμα. Αν είναι κρύα, το κερί δε θα απλωθεί σωστά.

Τι κάνουμε

  1. Απλώνουμε ομοιόμορφα το κερί σε μία κάθετη λωρίδα του δέρματος, προς την αντίθετη φορά των τριχών.
  2. Ιδιαίτερη σημασία έχει το τράβηγμα του κεριού (είτε χρησιμοποιούμε ύφασμα είτε ταινίες). Τραβάμε την ταινία προς την αντίθετη φορά των τριχών και παράλληλα με το δέρμα (σαν να γυρνάμε μια σελίδα βιβλίου). Δε σηκώνουμε την ταινία προς τα πάνω, δηλαδή κάθετα προς το δέρμα, γιατί οι τρίχες θα κοπούν και δε θα βγουν από τη ρίζα.
  3. Αν μας ξεφύγουν μερικές, τις αφαιρούμε με ένα τσιμπιδάκι φρυδιών.

 

Μετά την αποτρίχωση

-Ξεπλένουμε με χλιαρό νερό την περιοχή για να απομακρύνουμε τα υπολείμματα κεριού.

-Ενυδατώνουμε με μία καταπραυντική σύνθεση που περιέχει αλόη ή κάποιο έλαιο με καλέντουλα ή χαμομήλι.

 

Καλύτερα να αποφύγουμε το ζεστό κερί, αν…

* Εχουμε εγκαύματα ή μικροτραυματισμούς.

* Εχουμε ευρυαγγείες, φλεβίτιδα, κιρσούς ή οποιοδήποτε πρόβλημα με την κυκλοφορία του αίματος, γιατί η θερμότητα ενδέχεται να επιδεινώσει την κατάσταση.

* Ακολουθούμε κάποια φαρμακευτική αγωγή που κάνει το δέρμα πιο ευαίσθητο και επομένως πιο επιρρεπές σε τραυματισμούς.