Ένα από τα αγαπημένα πρώτα τρόφιμα και ένα γρήγορο σνακ, η μπανάνα πρόκειται για ένα από τα πιο δημοφιλή φρούτα και όχι αδίκως, αφού το παιδί μπορεί να την έχει παντού μαζί του, να την ξεφλουδίσει εύκολα, είναι νόστιμη και χορταστική. Αυτό που μερικοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν είναι ότι αυτή η τροπική απόλαυση είναι επίσης μια διατροφική δύναμη. Οι μπανάνες έχουν πολλά θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των φυτικών ινών και των απαραίτητων βιταμινών, που τις καθιστούν ένα υγιές φρούτο για μωρά, καθώς και για παιδιά, εφήβους και ενήλικες.

Τι μας προσφέρει η μπανάνα

Τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά που βρίσκουμε σε μία μπανάνα περιλαμβάνουν:

Θερμίδες: 105
Λίπος: 0 γρ
Πρωτεΐνη: 1 γραμμάριο
Φυτικές ίνες: 3 γραμμάρια
Υδατάνθρακες: 27 γραμμάρια
Ζάχαρη: 14 γραμμάρια
Φυτικές ίνες: 3 γραμμάρια
Βιταμίνη Β6: 0,4 χιλιοστόγραμμα
Βιταμίνη C: 10 χιλιοστόγραμμα
Κάλιο: 422 χιλιοστόγραμμα
Μαγνήσιο: 32 χιλιοστόγραμμα

Γιατί είναι ιδανικό σνακ για μωρά και παιδιά

Οι μπανάνες είναι μια από τις καλύτερες «πρώτες τροφές» για τα μωρά αφού πολτοποιούνται εύκολα με ένα πιρούνι και χωνεύονται εύκολα. Υπάρχουν όμως διάφοροι λόγοι που οι μπανάνες πρόκειται για ένα καλό σνακ για τα παιδιά σε όλες τις ηλικίες και τα στάδια.

Φυσικά γλυκιά

Τα μωρά έχουν την φάση να αναζητούν τις πιο γλυκιές γεύσεις, για αυτό οι ειδικοί προτείνουν να ξεκινάτε τις στέρεες τροφές δίνοντάς τους μπανάνα εκτός από το μητρικό γάλα ή τη φόρμουλα.

Δεν είναι περίεργο που τα βλέπετε ως άρωμα σε πολλά συσκευασμένα σνακ για νήπια, από σφολιάτες μέχρι άλλα finger food.

«Φουλ» στα θρεπτικά συστατικά

Ειδικά αν το παιδί έχει την τάση να είναι επιλεκτικό με το φαγητό του, τότε θα επωφεληθεί ιδιαίτερα από τις τροφές που περιέχουν μια ποικιλία βιταμινών και μετάλλων σε μία μόνο μερίδα.

Μαζί με το κάλιο, τις βιταμίνες Β6 και C, τις φυτικές ίνες και το μαγνήσιο, οι μπανάνες έχουν επίσης μικρές ποσότητες βιταμίνης D, βιταμίνης Κ, φυλλικού οξέος, χολίνης, ασβεστίου, σιδήρου, φωσφόρου, χαλκού, μαγγανίου και σεληνίου που τονώνουν την υγεία και είναι κομβικές για την υγιή του ανάπτυξη.

Καλή πηγή φυτικών ινών

Με 3 γραμμάρια ανά φρούτο, οι μπανάνες μπορούν να ενισχύσουν τη συνολική ημερήσια πρόσληψη φυτικών ινών. Μπορεί να έχετε ακούσει αντικρουόμενες πληροφορίες σχετικά με το αν πρέπει ή όχι να δίνετε μπανάνες σε ένα παιδί που έχει δυσκοιλιότητα.

Αυτό συμβαίνει γιατί εξαρτάται ως ένα βαθμό από την ωρίμανση της μπανάνας. Οι λιγότερο ώριμες μπανάνες μπορούν να συμβάλουν στη δυσκοιλιότητα, ενώ οι πιο ώριμες όχι. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες τροφές που είναι καταλληλότερες για την ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα, όπως τα δαμάσκηνα, τα ροδάκινα και τα αχλάδια, καθώς και τα δημητριακά ολικής αλέσεως.

Σούπερ βολικές

Ένα από τα σπουδαία πράγματα με τις μπανάνες είναι το πόσο απλό είναι να τις μετατρέψετε σε σπιτική παιδική τροφή, ακόμη και εν κινήσει. Μπορείτε να πολτοποιήσετε μια ώριμη μπανάνα σε πουρέ με το πίσω μέρος ενός πλαστικού πιρουνιού, δεν χρειάζεται φανταχτερός εξοπλισμός για την παρασκευή παιδικών τροφών.

Για τα μεγαλύτερα παιδιά, οι μπανάνες είναι εύκολο να συσκευαστούν σε κουτιά μεσημεριανού γεύματος ή σακίδια, καθώς έρχονται με τα δικά τους εύκολα αφαιρούμενα, φυσικά «περιτυλίγματα» και δεν χρειάζονται ψυγείο για να παραμείνουν φρέσκες.