Είναι γνωστό το πόσο σημαντικό είναι να διαβάζουν τα παιδιά παραμύθια και λογοτεχνικά βιβλία. Δυστυχώς, η ποίηση συνήθως «μένει εκτός» της παιδικής βιβλιοθήκης.

Τα ποιήματα ωστόσο, προσφέρουν στα παιδιά μια συναισθηματική διέξοδο και βελτιώνουν την μνήμη τους και την ικανότητα ανάγνωσης. Αξίζει λοιπόν να ξεκινήσουμε το συναρπαστικό «ταξίδι» της ποίησης από μικρή ηλικία.

Δείτε μερικούς εύκολους τρόπους για να «μυήσετε» τα παιδιά σας στην ποίηση:

 

1 Μελοποιημένη ποίηση

Ένας εύκολος τρόπος για να εξοικειωθούν τα παιδιά με την ποίηση είναι να ακούν τακτικά μελοποιημένα ποιήματα. Για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας η απομνημόνευση των στίχων αυτών καθώς και γενικότερα των τραγουδιών με απλές παιδικές ρίμες, βοηθά σημαντικά στο να αναπτύξουν από νωρίς στο σχολείο τις απαραίτητες δεξιότητες ανάγνωσης.

 

2 Αντί για παραμύθι, διαβάστε ένα ποίημα

Αναζητήστε ποιητικές ανθολογίες και ενσωματώστε στην καθημερινότητά σας την ανάγνωση ποιημάτων πριν τον ύπνο. Για τα μεγαλύτερα παιδιά, επιλέξτε σύντομα, διασκεδαστικά ποιήματα για να κρατήσετε ζωντανό το ενδιαφέρον τους. Άλλωστε, όλα τα παιδιά αγαπούν την ποίηση που τα κάνει να γελούν.

Μια πολύ απλή δραστηριότητα κατά την ανάγνωση ενός ποιήματος με ομοιοκαταληξία είναι να αλλάξετε την ομοιοκατάληκτη λέξη στο τέλος της πρότασης και να ζητήσετε από το παιδί σας να την αντικαταστήσει με μία άλλη. Αυτή η «καινοτομία» μπορεί να εφαρμοστεί σε όλο το ποίημα και το παιδί μας να νιώσει για λίγο ένας.. μικρός ποιητής!

 

3 Λογοπαίγνια

Το παιχνίδι με τις λέξεις αποτελεί έναν ευχάριστο τρόπο εξοικείωσης των παιδιών με την ποίηση. Τα λογοπαίγνια, τα ανέκδοτα και οι γρίφοι συμβάλλουν στην καλύτερη γνώση και διαχείριση των δομικών στοιχείων της γλώσσας.

 

4 Χρώματα και ποίηση

Μια παλέτα χρωμάτων είναι ικανή να εμπνεύσει μικρούς και μεγάλους. Μια πολύ δημιουργική δραστηριότητα είναι να δώσετε στο παιδί χρωματικές παλέτες και αφού επιλέξει τις αγαπημένες του αποχρώσεις, θα πρέπει να γράψει ένα ποίημα για το τι τους ξυπνά ένα χρώμα και τις εικόνες που συνδέουν στο μυαλό τους με αυτό. Στην δραστηριότητα αυτή, μπορείτε να κατευθύνετε τα παιδιά με πιο συγκεκριμένες οδηγίες, όπως για παράδειγμα να τους πείτε να συμπεριλάβουν στο ποίημα τους μία μεταφορά και δύο παρομοιώσεις.

 

5 Κολλάζ.. ποίησης!

Τι πιο ωραίο για ένα παιδί από ένα ψαλίδι, μια κόλλα κι ένα χαρτόνι για να δημιουργήσει ό,τι θέλει;

Συγκεντρώστε παλιά περιοδικά, άρθρα εφημερίδων και διαφημιστικά φυλλάδια και βάλτε το παιδί να τα κόψει και να τα κολλήσει ώστε να δημιουργήσει ένα ποίημα! Ο τρόπος αυτός ενθαρρύνει τα παιδιά να εκλάβουν την ποίηση ως μια ενεργή και συνεχώς εξελισσόμενη μορφή τέχνης.

 

6 «Μουσείο ποίησης»

Η ποίηση αφορά το να «βλέπουμε εις βάθος» τις εικόνες και τις λεπτομέρειες της καθημερινής μας ζωής.

Γεμίστε μια τσάντα με μια μεγάλη ποικιλία από συνηθισμένα αντικείμενα, από κοχύλια και φύλλα μέχρι οδοντικό νήμα ή μια μπάλα. Ζητήστε από το παιδί σας να περιγράψει αυτά τα αντικείμενα «σαν ποιητής» και στη συνέχεια «χρησιμοποιήστε» αυτές τις γεμάτες ζωντάνια περιγραφές για να ξεκινήσετε να γράφετε ένα ποίημα μαζί. Το να αντιμετωπίζουμε αντικείμενα «ρουτίνας» με διαφορετικό τρόπο και να τα βλέπουμε από ένα άλλο πρίσμα είναι εξαιρετικά δημιουργικό για τα παιδιά.

 

+1 Η «απλότητα» της ποίησης

  • Δεν χρειάζεται να κάνουμε κάτι εντυπωσιακό και ασυνήθιστο για να «ενισχύσουμε» την «ποιητική φλέβα» των παιδιών μας.
  • Όταν περπατάτε με το παιδί σας στο πάρκο, επινοήστε μαζί μια ομοιοκαταληξία που να ταιριάζει στο ρυθμό των βημάτων σας.
  • Όταν του διαβάζετε ένα ποίημα, θέστε του ερωτήματα όπως: «Έχεις νιώσει ποτέ όπως ένιωσε ο ποιητής;» ή «Ποιο σημείο σου άρεσε περισσότερο;».
  • Όταν γιορτάζετε τα γενέθλια κάποιου, γράψτε από κοινού μια μικρή ευχή με ομοιοκαταληξία.

Τέλος, μοιραστείτε με το παιδί σας τις δικές σας σκέψεις σχετικά με τα αγαπημένα σας ποιήματα και την πρώτη φορά που εσείς οι ίδιοι νιώσατε να συνδέεστε με αυτόν τον «πλούσιο» και γεμάτο διδάγματα «κόσμο».