Τα παιδιά κάτω των 5 ετών δεν έχουν πλήρως ανεπτυγμένο ανοσοποιητικό σύστημα. Επιπλέον, παράγουν λιγότερο οξύ στο στομάχι που σκοτώνει τα επιβλαβή βακτήρια. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να καταπολεμήσουν τις λοιμώξεις όπως οι ενήλικες και άρα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για τροφιμογενείς ασθένειες και τις σχετικές επιπλοκές στην υγεία τους, όπως διάρροια και εμετό. Και δεδομένου ότι το σώμα των παιδιών είναι μικρό, μπορεί να χάσουν γρήγορα πολλά σωματικά υγρά παθαίνοντας αφυδάτωση. Συνεπώς, όταν πρόκειται για τα μικρά παιδιά η ασφάλεια των τροφίμων είναι κρίσιμη.

Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε αν είστε νέος γονέας ή φροντιστής μικρού παιδιού, για να μην τo θέσετε σε κίνδυνο μέσω των τροφών και άλλων πραγμάτων που χειρίζεστε καθημερινά.

Dos’:

  1. Ελέγξτε για να δείτε ότι το κουμπί ασφαλείας στο καπάκι των εμπορικών βάζων με παιδικές τροφές είναι κάτω. Εάν το καπάκι του βάζου δεν «σκάσει» όταν ανοίγει, μην χρησιμοποιήσετε το προϊόν. Πετάξτε τυχόν βάζα με ραγισμένο γυαλί ή σκουριασμένα καπάκια.
  2. Χρησιμοποιήστε απορρυπαντικό και ζεστό νερό για να πλύνετε όλα τα μπλέντερ, τις μηχανές επεξεργασίας τροφίμων και τα σκεύη (και το ανοιχτήρι για τις κονσέρβες) που έρχονται σε επαφή με το φαγητό του μωρού. Ξεπλύνετε καλά με ζεστό νερό μετά το πλύσιμο.
  3. Μεταφέρετε μπουκάλια και τρόφιμα σε μονωμένο ψυγείο όταν ταξιδεύετε με το μωρό. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε ευπαθή είδη (γάλα, φόρμουλα ή τρόφιμα) που μένουν εκτός ψυγείου ή χωρίς πηγή κρύου για περισσότερο από δύο ώρες. Οι χαμηλές θερμοκρασίες εμποδίζουν τον πολλαπλασιασμό των περισσότερων επιβλαβών βακτηρίων.
  4. Καταψύξτε τις σπιτικές παιδικές τροφές βάζοντας το μείγμα σε μια παγοθήκη. Σημείωση: Ένας κύβος ισούται με μια μερίδα. Καλύψτε με πλαστική μεμβράνη βαρέως τύπου και τοποθετήστε το δίσκο στην κατάψυξη. Μόλις παγώσουν οι κύβοι των τροφίμων, ρίξτε τους σε μια σακούλα κατάψυξης ή αεροστεγές δοχείο και βάλτε ημερομηνία. Αποθηκεύστε έως και τρεις μήνες (απορρίψτε τα αχρησιμοποίητα τρόφιμα μετά από τρεις μήνες). Προαιρετικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μικρά βάζα για κατάψυξη. Αφήστε περίπου ενάμιση εκατοστό χώρο στο επάνω μέρος γιατί τα τρόφιμα διαστέλλονται όταν καταψύχονται.

Donts:

  1. Μην ταΐζετε ένα μωρό από ένα βάζο με παιδική τροφή και μετά το βάζετε στο ψυγείο. Το σάλιο στο κουτάλι μπορεί να μολύνει το υπόλοιπο φαγητό. Αντίθετα, βάλτε ένα μέγεθος μερίδας σε ένα πιάτο. Ψύξτε το φαγητό που έχει απομείνει στο βάζο. Πετάξτε το φαγητό στο πιάτο σερβιρίσματος, που δεν καταναλώθηκε.
  2. Μην χρησιμοποιείτε το μέλι ως γλυκαντικό για να δελεάζετε τα μωρά να πίνουν νερό από ένα μπουκάλι. Το μέλι δεν είναι ασφαλές για παιδιά κάτω του 1ός έτους. Μπορεί να περιέχει τον οργανισμό Clostridium botulinum που θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια ή θάνατο.
  3. Μη δίνετε ωμό ή μη παστεριωμένο γάλα ή μη παστεριωμένους χυμούς φρούτων ή λαχανικών σε βρέφη ή μικρά παιδιά. Το μη παστεριωμένο γάλα ή χυμός μπορεί να περιέχει επιβλαβή βακτήρια. Οι μη παστεριωμένοι χυμοί βρίσκονται συνήθως στα ψυγεία των παντοπωλείων και των καταστημάτων υγιεινής διατροφής. Τα μικρά παιδιά πρέπει να αποφεύγουν αυτούς τους χυμούς. Εάν δεν μπορείτε να καταλάβετε εάν ένας χυμός έχει υποστεί παστερίωση, είτε μην χρησιμοποιήσετε το προϊόν είτε βράστε τον χυμό για να σκοτώσετε τυχόν επιβλαβή βακτήρια.
  4. Μην τοποθετείτε βρώμικες πάνες στην ίδια σακούλα με μπουκάλια ή τρόφιμα. Τα επιβλαβή βακτήρια από μια βρώμικη πάνα μπορούν να εξαπλωθούν στο φαγητό του μωρού.
  5. Μην δίνετε στα βρέφη «τσάι» παρασκευασμένα από αστεροειδή γλυκάνισο. Τα παρασκευασμένα «τσάγια» που περιέχουν αστεροειδή γλυκάνισο έχουν συσχετιστεί με ασθένειες που επηρεάζουν τα βρέφη. Οι ασθένειες κυμαίνονταν από σοβαρές νευρολογικές επιπτώσεις, όπως επιληπτικές κρίσεις, έως έμετο, νευρικότητα και γρήγορη κίνηση των ματιών.