Τα αυγά πρόκειται για μια ιδανική επιλογή για τα μωρά. Πρόκειται για εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, είναι εύκολο να προετοιμαστούν και τα παιδιά μπορούν να τα μασήσουν με ευκολία σε μικρές μπουκιές. Ωστόσο, πολλοί είναι οι γονείς που ανησυχούν και διστάζουν να τα εντάξουν στην διατροφή των μωρών, μιας και είναι ένα από τα κορυφαία τροφικά αλλεργιογόνα μεταξύ των παιδιών. Ωστόσο, το μωρό σας μπορεί να αρχίσει να τρώει αυγά μόλις είναι έτοιμο να ξεκινήσει στερεά τροφή, η οποία είναι συνήθως μεταξύ 4 μηνών και 6 μηνών.

Γιατί να δώσετε αυγά στο μωρό

Εκτός από την πρόληψη της αλλεργίας στα αυγά, υπάρχει ένας εντυπωσιακός αριθμός άλλων πλεονεκτημάτων για την υγεία που σχετίζονται με τη συμπερίληψη των αυγών στη διατροφή του μωρού. Τα αυγά είναι μια τροφή εξαιρετικά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Στην πραγματικότητα, περιέχουν ένα ευρύ φάσμα θρεπτικών συστατικών που υποστηρίζουν την ανάπτυξη και την εξέλιξή του.

Μακροθρεπτικά συστατικά

Τα αυγά είναι μια εξαιρετική πηγή καλών λιπαρών και πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας. Αυτά τα μακροθρεπτικά συστατικά είναι βασικά για την ανάπτυξη του οργανισμού. Η πρωτεΐνη είναι ένα απαραίτητο μακροθρεπτικό συστατικό που υποστηρίζει την ανάπτυξη των μυών, την επισκευή των ιστών και τη βέλτιστη ισορροπία των σωματικών υγρών.

Το λίπος είναι σημαντικό για την συνολική του ανάπτυξη καθώς και για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος.

Βιταμίνες και Μέταλλα

Τα αυγά είναι επίσης γεμάτα με βασικές βιταμίνες και μέταλλα, όπως βιταμίνες A, D, E και B12, χολίνη και απαραίτητα λιπαρά οξέα. Αυτά τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά υποστηρίζουν την υγιή ανάπτυξη του μωρού, γερά οστά και δόντια, ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα και βέλτιστη λειτουργία κυττάρων και οργάνων.

Η χολίνη είναι το κλειδί για τη σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου και μπορεί να επηρεάσει τη μνήμη. Τα λιπαρά οξέα είναι σημαντικά για την ανάπτυξη, την υγεία του εγκεφάλου και των ματιών και τη γνωστική απόδοση.

Πότε να ξεκινήσετε

Εάν το μωρό σας είναι έτοιμο να ξεκινήσει τις στερεές τροφές, το μωρό σας είναι έτοιμο για αυγά. Τα σημάδια ότι το μωρό σας είναι έτοιμο για στερεά τρόφιμα είναι ότι μπορεί να κάθεται σε ένα παιδικό καρεκλάκι και να σηκώνει το κεφάλι του ανεξάρτητα, χωρίς δηλαδή την βοήθειά σας.

Επίσης μπορούν να ανοίξουν το στόμα τους όταν βλέπουν να έρχεται φαγητό και μπορεί να παρακολουθούν τους άλλους καθώς τρώνε. Ένα άλλο σημάδι ότι ένα μωρό είναι έτοιμο είναι ότι μπορεί να μετακινήσει την τροφή από το κουτάλι στο στόμα του και τελικά να την καταπιεί.

Τι να δοκιμάσετε

Μπορείτε να δώσετε στο μωρό αυγά πλήρως μαγειρεμένα ή αυγά που έχετε ανακατέψει μαζί με άλλα μαγειρεμένα τρόφιμα. Τα αυγά μπορούν να παρασκευαστούν με διάφορους τρόπους, όπως ομελέτα ή ποσέ. Μια πιθανότητα είναι να βράσετε ένα αυγό και μετά να το πολτοποιήσετε.

Μπορείτε να προσθέσετε λίγο μητρικό γάλα ή βρεφική φόρμουλα αν θέλετε. Το κλειδί είναι να βεβαιωθείτε ότι το αυγό είναι σε πουρέ ή σε μικρά, μαλακά κομμάτια, καθώς τα μεγάλα κομμάτια των τροφών αυξάνουν τον κίνδυνο πνιγμού στα βρέφη.