Μπορούμε να περιμένουμε ότι θα πεινάμε επιπλέον κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς σε τελική ανάλυση, ακόμα και δεν «τρώτε για δύο», θα πρέπει να τρώτε αρκετά ώστε να τροφοδοτήσετε τον οργανισμό σας και το έμβρυο με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Αυτό όμως που μπορεί να σας εκπλήξει είναι όταν αισθάνεστε ακόμα πιο έντονα το αίσθημα της πείνας την περίοδο που θηλάζετε το μωρό σας.

Πολλές είναι οι μητέρες που συμφωνούν ότι είναι διαρκώς πεινασμένες και αναζητούν διαρκώς φαγητό. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό και υπάρχουν στην πραγματικότητα αρκετοί φυσιολογικοί λόγοι πίσω από την αυξημένη ανάγκη σας για θερμίδες και θρεπτικά συστατικά ενώ θηλάζετε.

Γιατί πεινάτε έντονα όσο θηλάζετε

Όταν θηλάζετε το μωρό σας – ειδικά στην αρχή όταν το νεογέννητό σας λαμβάνει όλη ή το μεγαλύτερο μέρος της διατροφής του από το θηλασμό – το σώμα σας παρέχει όλα όσα χρειάζεται για να αναπτυχθεί. «Το ανθρώπινο γάλα είναι γεμάτο βιταμίνες, μέταλλα, καλά λιπαρά, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες για την τροφή του εγκεφάλου, ανοσολογικές ιδιότητες, ένζυμα, προβιοτικά και πολλά άλλα», εξηγούν οι ειδικοί.

«Ενώ παρασκευάζετε γάλα, το σώμα θα τραβήξει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται από το σύστημά σας για την παραγωγή του». Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αισθάνεστε τόσο ακόρεστα πεινασμένοι όλη την ώρα, ακριβώς επειδή τα θρεπτικά συστατικά και οι θερμίδες που λαμβάνετε χρησιμοποιούνται συνεχώς για την παρασκευή του γάλακτος του μωρού σας και έτσι πρέπει να ανανεώνετε συνεχώς.

Ενώ είστε έγκυος, οι ανάγκες σας σε θρεπτικά συστατικά και θερμίδες αυξάνονται—χρειάζεστε περίπου 300 επιπλέον θερμίδες την ημέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης—αλλά ο αριθμός αυτός αυξάνεται ακόμη περισσότερο όσο θηλάζετε.

Πόσες θερμίδες χρειάζεστε την περίοδο του θηλασμού

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι θηλάζουσες γυναίκες χρειάζονται επιπλέον 450 έως 500 θερμίδες την ημέρα, και αυτές οι θερμίδες πρέπει να προέρχονται από πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, ισορροπημένα γεύματα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι συστάσεις για τις θερμίδες κατά τη διάρκεια του θηλασμού δεν είναι ίδιες για όλους.

Αυτοί οι αριθμοί διαφέρουν από άτομο σε άτομο ανάλογα με το πόσο συχνά θηλάζει, το επίπεδο δραστηριότητάς του και τη διατροφική του κατάσταση. Για μερικούς ανθρώπους, επιπλέον 300 έως 500 θερμίδες μπορεί να είναι πάρα πολλές, ενώ για άλλους μπορεί να μην είναι αρκετές.

Οι υγιείς μαμάδες που παίρνουν επαρκές βάρος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης χρειάζονται συνήθως λιγότερες επιπλέον θερμίδες, καθώς μπορούν να χρησιμοποιήσουν το σωματικό λίπος και άλλα αποθέματα που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.