Μόλις υποδεχθείτε το νέο μέλος στην οικογένειά σας, πιθανότατα να γνωρίζετε ότι θα υπάρχουν πολλά πράγματα στα οποία δεν θα μπορούν να συμμετέχουν, τουλάχιστον για μερικούς μήνες. Αλλά καθώς το μωρό σας θα μεγαλώνει και θα αναπτύσσεται, μπορείτε να αρχίσετε να το εξοικειώνετε με νέες δραστηριότητες, όπως το μπάνιο στην πισίνα.

Πότε είναι ασφαλές για το μωρό να μπει στην πισίνα

Ειδικά αυτήν την περίοδο, μια βουτιά στην πισίνα μπορεί να είναι μια δροσερή και αναζωογονητική ανάπαυλα για τους γονείς. Αλλά αν έχετε ένα βρέφος που ακόμα δεν είναι έτοιμο για τα πρώτα του μπρατσάκια, μπορεί να είναι δελεαστικό να το κρατήσετε μαζί σας κοντά στο νερό για να διαπιστώσετε αν του αρέσει.

Εφόσον λαμβάνετε όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις ασφαλείας, η μεταφορά του μωρού σας στην πισίνα μπορεί να είναι διασκεδαστική και μαθησιακή εμπειρία, μας λένε οι ειδικοί.

Μπορείτε να φέρετε το μωρό σας σε πισίνα μόλις κλείσει το πρώτο ή το δεύτερο μήνα, υπό την προϋπόθεση ότι έχετε λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή ατυχημάτων. Πρέπει επίσης να αισθάνεστε άνετα όταν το μωρό σας εκτίθεται στα στοιχεία που υπάρχουν στο περιβάλλον της πισίνας.

Εάν προτιμάτε να περιμένετε μέχρι να μπορέσουν να εξασκηθούν στο νερό σε ένα περιβάλλον τάξης με παρόντες επαγγελματίες ασφάλειας νερού, μπορείτε να περιμένετε μερικούς μήνες ακόμη.

Τι πρέπει να προσέξετε

Εάν πρόκειται να βάλετε το μωρό σας στην πισίνα μαζί σας, η ασφάλεια είναι πρωταρχικής σημασίας. Μερικές μέθοδοι που θα σας βοηθήσουν να απολαύσετε με ασφάλεια το μπάνιο σας, περιλαμβάνουν:

Εξασκηθείτε στην εποπτεία αφής

«Ανεξάρτητα από την ηλικία, οι γονείς πρέπει πάντα να ασκούν την επίβλεψη με το άγγιγμα ή να κρατούν το παιδί τους αγκαλιά», τονίζουν οι ειδικοί, οι οποίοι συνιστούν να μένετε πάντα πολύ κοντά στο παιδί όποτε είναι κοντά στο νερό, ακόμα και αν δεν βρίσκεται σε αυτό.

«Ακόμα κι αν είναι περίπου μια ίντσα από το νερό, όπως μπορεί να συμβεί αν παίζει κοντά στην πισίνα, τα μωρά και τα νήπια δεν πρέπει ποτέ να είναι περισσότερο από ένα χέρι μακριά από τον ενήλικα που τους παρακολουθεί» επισημαίνουν.

Οι συσκευές επίπλευσης δεν θα πρέπει επίσης ποτέ να χρησιμοποιούνται αντί της εποπτείας αφής.

Λάβετε υπόψη τη θερμοκρασία

Εάν παίρνετε το μωρό σας στην πισίνα μαζί σας, σκεφτείτε πρώτα τη θερμοκρασία του νερού και του αέρα. «Τα μωρά είναι πολύ ευαίσθητα στο κρύο και τη ζέστη, επομένως θα πρέπει να αναλογιστείτε την θερμοκρασία του νερού αλλά και του περιβάλλοντος».

Πράγματι, τα μωρά δεν μπορούν να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους τόσο καλά όσο οι ενήλικες. Στην πραγματικότητα, μπορούν να χάσουν θερμότητα τέσσερις φορές πιο γρήγορα από έναν ενήλικα και το νερό που εξατμίζεται από το βρεγμένο δέρμα μπορεί να τους κάνει να χάσουν θερμότητα ακόμη πιο γρήγορα.

Δημιουργήστε επίπεδα προστασίας

Τα επίπεδα προστασίας περιλαμβάνουν πρακτικές ασφάλειας του νερού, όπως η χρήση φραγμών, η επίβλεψη αφής αλλά και η επίβλεψη από άλλα μέλη εκτός της μητέρας, όπως ο πατέρας. Καθώς το μωρό σας μεγαλώνει, περισσότερα από αυτά τα στρώματα θα μπουν στο παιχνίδι.

Η επίβλεψη είναι ένα ύψιστο επίπεδο προστασίας. Για κάθε παιδί που κινείται, τα εμπόδια είναι απολύτως κρίσιμα. Η πισίνα είναι ένα πολύ ελκυστικό περιβάλλον για μικρά παιδιά. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να τεθούν όσο το δυνατόν περισσότερα εμπόδια και συναγερμοί για να διασφαλιστεί ότι ένα παιδί δεν θα καταλήξει απροσδόκητα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο νερό.

Αυτά τα εμπόδια μπορεί να περιλαμβάνουν πύλες προστασίας για παιδιά ή φράχτες γύρω από την πισίνα.