Έχετε παρατηρήσει ότι το μωρό σας ξαφνικά έχει την τάση να γίνεται πιο ιδιότροπο κατά τις απογευματινές ώρες; Μπορεί καθ’όλη την διάρκεια της ημέρας να μην έχει δείξει σημάδια έντασης και ξαφνικά να γίνονται ανήσυχα ή να κλαίνε, να μην θέλουν να κοιμηθούν αλλά ούτε και να φάνε.

Αν αυτά σας ακούγονται… γνώριμα, οι ειδικοί εξηγούν ότι πρόκειται για μια φυσιολογική φάση που μπορεί να περάσουν τα νεογέννητα.

Γιατί το μωρό είναι ανήσυχο το απόγευμα;

Σύμφωνα με τους ειδικούς , το φαινόμενο αυτό εμφανίζεται κατά τους πρώτους μήνες ζωής του μωρού και μπορεί να φαίνεται σαν να ξεκινήσετε από το πουθενά. Πρόκειται για κάποιες ώρες της ημέρας, που το μωρό μπορεί να είναι εμφανώς αναστατωμένο χωρίς προφανή αιτία και είναι δύσκολο να τα παρηγορήσετε και να τα καθησυχάσετε.

Η φασαρία μπορεί να φαίνεται ότι ξεκινά (και σταματά) χωρίς συγκεκριμένο έναυσμα.

Πότε αρχίζει και πότε τελειώνει

Συνήθως, αυτή η φάση ξεκινά όταν το μωρό σας είναι λίγων εβδομάδων. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα περισσότερα μωρά αρχίζουν να έχουν απογευματινές ιδιοτροπίες μεταξύ 2-3 εβδομάδων. Η φασαριόζικη περίοδος τείνει να κορυφώνεται στις 6 εβδομάδες.

Τα καλά νέα είναι ότι αυτή η φασαριόζικη περίοδος τελειώνει… ακόμα κι αν φαίνεται να διαρκεί για μια αιωνιότητα. Τα περισσότερα μωρά θα την ξεπεράσουν περίπου στους τρεις με τέσσερις μήνες ζωής. Για τα πρόωρα μωρά, ωστόσο, αυτές οι εκτιμήσεις πρέπει να υπολογιστούν εκ νέου.

«Εάν το μωρό σας γεννήθηκε πρόωρα, θυμηθείτε να χρησιμοποιήσετε την προσαρμοσμένη ηλικία του, πράγμα που σημαίνει ότι η φάση ξεκινά 2-3 εβδομάδες μετά την αρχική ημερομηνία τοκετού και μπορεί να διαρκέσει μέχρι 3-4 μήνες μετά την αρχική ημερομηνία» εξηγούν οι ειδικοί.

 Πώς θα το καθησυχάσετε

Ως επί το πλείστον, το να ξεπεράσετε αυτές τις ώρες έντασης έχει να κάνει με την εύρεση τρόπων για να ηρεμήσετε το μωρό σας και επίσης να καταλάβετε πώς εσείς ως γονιός μπορείτε να αντιμετωπίσετε την έντασή του.

Η Ακαδημία Αμερικανικής Παιδιατρικής (AAP) συνιστά καταπραϋντικές τεχνικές, όπως το κούνημα και το να περπατήσετε με το μωρό σας αγκαλιά ή σε πορτ μπεμπέ, και τη χρήση ηρεμιστικών ήχων, όπως μηχανήματα λευκού θορύβου.

Τα μωρά ανακουφίζονται και με το πιπίλισμα, επομένως η προσφορά μιας πιπίλας, το να αφήνετε το μωρό σας να πιπιλάει τα δάχτυλά του ή το στήθος, μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο.